ITU-studerende: Det handler ikke kun om at skrive kode - mit arbejde skal give mening

Mange studerende ved IT-Universitetet ville uden problemer kunne gå direkte ud i et job med en bachelor i softwareudvikling, og Jakob Roos, der er nået til 3. semester, har da også tænkt tanken. Men indtil videre er det planen at gå efter kandidaten. (Privatfoto) Illustration: Privatfoto
Google, Microsoft og Apple hitter som drømmearbejdspladser for 21-årige Jakob Roos, der går på 3. semester på IT-Universitetet, hvor han tager en bachelor i softwareudvikling. Men et meningsfyldt job er første prioritet.

Det vil da være meget fedt med et visitkort, hvor der står Google, Microsoft eller Apple på i fremtiden. Men for 21-årige Jakob Roos, der går på 3. semester på IT-Universitetet, hvor han er i gang med en bachelor i softwareudvikling, er det allervigtigst, at hans frem­tidige job giver mening.

»Det er attraktivt for mig, hvis jeg fremadrettet kan arbejde med noget, der interesserer mig. Jeg har tidligere både arbejdet i SFO og som lærervikar – og det giver mening, hvis jeg for eksempel som færdiguddannet kan kombinere det, jeg brænder for, med børn og indlæring ved at integrere it i skolelivet,« siger Jakob Roos.

Fremtidens drømmejob handler altså ikke nødvendigvis om den fede hyre, masser af fryns eller prestigefyldte virksomheder, men om mening. For ham selv, den kommende arbejdsplads og gerne for samfundet.

»Jo mere jeg arbejder med softwareudvikling, desto mere har jeg indset, at it er et værktøj – et ufatteligt relevant værktøj – men det handler ikke bare om at skrive koder, som ikke ret mange forstår. Det handler om at få en kommende arbejdsplads til at forstå, hvordan man bruger det. Og så må det gerne give mening for samfundet,« konkluderer Jakob Roos.

Han ville dog aldrig sige nej tak til et spændende job hos en af de store frontfigurer i markedet som for eksempel Google, Microsoft eller Apple.

Virksomheder søger kontakt

Han mærker i høj grad, at landets it-virksomheder er ivrige efter at komme ud på IT-Universitetet, så de studerende kan få øjnene op for netop deres virksomheder.

Det gælder blandt andet i forbindelse med projektsamarbejde og IT-Universitetets karrieremesse, IT Match Making, der afholdes to gange om året, i marts og oktober, og hvor de studerende kan snakke med virksom­hederne om studiejob og fuldtidsjob.

»I faget ‘projektarbejde og kommunikation’ kom Schneider Electric, Det Kongelige Teater, Semler Group, Clearidium og Watagame ud på universitetet. Der er så meget aktivitet på skolen, hvor virksomhederne kommer ud – og mange skal promovere sig selv i forhold til studiejob,« fortæller Jakob Roos, der derfor har fået øjnene op for, at der er mange virksomheder med spændende it-projekter, som han ikke lige havde tænkt på.

Gør sig klar til studiejob

Jakob Roos har endnu ikke et studiejob, men vil gerne have det i nær fremtid. Han føler sig dog endnu ikke helt klar til det. Rigtig mange af hans studiekammerater har allerede studiejob eller er for tiden i gang med samtaler i håbet om at få det snart.

»Men det er smart, at virksomhederne kommer herud – og vi kan byde ind med, hvordan forskellige projekter kan løses. Det er jo en måde, vi kan bruge vores håndværk på og få bevist, at vi kan mestre vores fag og gøre et reelt stykke arbejde,« siger han.

Ved at være aktive på universitetet oparbejder virksomhederne goodwill hos de studerende, især fordi de kommer med reelle problemer, som de gerne vil have løst; om det så er et biografsystem, et danmarkskort med fuld funktionalitet, et spil, der skal udvikles for gaming-virksomheden Unity, eller om der skal fikses noget it i Danmarks Radio eller på Det Kongelige Teater.

Hvad skal jeg bruge kandidaten til?

Oplevelsen er, at der indimellem er studerende, der bliver fristet til at tage et job og aldrig kommer tilbage på universitetet igen. De bliver opslugt af de spændende opgaver – og måske også af lønnen.

Jakob Roos indrømmer da også, at han nogle gange har tænkt over, hvad han skal bruge en kandidatgrad til, hvis han med en bachelor kan løse spændende opgaver i virksomhederne.

»Vi lærer så meget, at vi ret hurtigt kan komme ud på arbejdsmarkedet og gøre en forskel i en virksomhed, og derfor har tanken om, hvad jeg skal bruge kandidaten til, da strejfet mig. Men alligevel tror jeg, at når jeg er bachelor, så føler jeg, at der er nye ting, jeg skal lære,« siger Jakob Roos, der gør sig klar til at blive plukket af en af de danske it-virksomheder.

Denne artikel stammer fra magasinet IT Company Rank

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Frithiof Andreas Jensen

Jah, og det arbejde der giver mening er der heller ingen der vil betale for at få udfört!

Men ... jeg synes ikke at de unge mennesker i dag er så dårlige. Hvis de her "millenials" pludseligt rotter sig sammen om noget i den fysiske verden så kunne tingene hurtigt blive bedre.

Der er bare så mange distraktioner og forhindringer placeret omkring dem så de ender nok også desvärre som en flok halv-gamle men relativt vel-lönnede, kynikere :)

 • 2
 • 0
#3 Børge Svingalius

er det vigtigste nøgleord, Jakob Roos (er du hollænder?), du skal huske på i din fremtidige færd ind i IT-verdenen. Når du er færdiguddannet er der intet arbejde der ikke hedder noget med IT og udviklere vil besidde stillinger med meget stor indflydelse.

Det vigtigste du skal huske er at være kritisk og tænke selv. Når folk foreslår brugen af kunstig intelligens til valg af dagsinstitution til dit barn, så kig længere end din foretrukne kode-editor. Dit arbejde skal nemlig 'give mening' og det gør det kun hvis du stiller spørgsmålstegn ved det. Og de spørgsmål bliver kun vigtigere.

Nå ja, og held og lykke med fremtiden :)

 • 0
 • 0
#4 Emil Julius Konstantinovitz

Du får det til at lyde som om at dine erfaringer med din arbejdsplads(er) er universelt gældende inden for IT.

Jeg føler nu mit job giver super god mening det meste af tiden, så det kan tænkes at du måske bare har taget et dårligt valg mht. arbejdsplads, det er dog ikke en erfaring der gør sig gældende for alle, så undlad at få det til at lyde sådan.

 • 1
 • 0
#5 Jørgen Larsen

Vi har vel alle været idealistisk som ung - det er der bestemt ingen grund til at nedgøre. . Udfordringen er, at målsætningen for langt, langt de fleste virksomheder og offentlige institutioner er den økonomiske bundlinje. Alt hvad der ikke bidrager til den målsætning er som udgangspunkt ikke interessant. Sagen er bare, at der er rigtig mange andre ting i denne verden som giver mening - bare IKKE udfra et økonomisk perspektiv. . Så den kynisme, der udtrykkes i de forskellige kommentar afspejler blot, at nogle bliver provokeret af sådanne idealistiske visioner. Det minder dem om, at de faktisk KUNNE vælge livsindhold / selvrealisering over penge. I en verden, hvor materiel velstand definerer, hvor succesfulde vi er som mennesker er det f..... provokerende.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere