ITU-studerende er Danmarks duksedrenge til at gennemføre

En sammenligning mellem danske universiteter viser, at studerende på IT-Universitetet er de hurtigste til at blive færdige. En af hemmelighederne er, at rektor personligt skriver hundredevis af breve til dem, der er bagud, for at holde dem i gang.

Hurtigt igennem uddannelsessystemet og så i gang med at arbejde. Det er blevet ikke så lidt af et mantra i Videnskabsministeriet, der som en del af arbejdet for at få de studerende til at rubbe sig nu har sammenlignet, hvor lang tid der bliver brugt på et fem-årigt kandidatstudium på de danske universiteter.

Vinderen er IT-Universitetet, hvor de studerende i gennemsnit er 5,6 år om at gennemføre, mens Københavns Universitet ligger i bund med 7,1 år.

Rektor for IT-Universitetet, Mads Tofte, er glad for resultatet, men peger på, at IT-Universitetet adskiller sig fra de andre ved primært at udbyde to-årige overbygninger.

»Vi kan ikke tage hele æren. Den tilkommer også de andre universiteter, der har givet de studerende en bachelor-uddannelse, og så selvfølgeligt de studerende selv,« siger han.

Men resultatet viser, at konceptet med en separat overbygning fungerer godt, mener han.

»Man kunne godt frygte for studietidsforlængelse, når folk først skal læse én ting i tre år og noget andet et andet sted i to år. Så modellen har sin styrke, kan vi se her,« siger Mads Tofte.

Skriver til de langsomme

På IT-Universitetet har man lagt vægt på to tiltag for at bringe antallet af langsomme studerende i bund. For det første har man gjort sig umage for at skabe sammenhæng i uddannelsen, forklarer rektoren, så der er en naturlig progression og udvikling undervejs.

Og så får alle, der er bagud i studierne, et brev fra rektor. Det indførte Mads Tofte i 2003, og det holder han fast i at sende ud med posten hvert halve år, selvom antallet af studerende er steget voldsomt siden da.

»Jeg har ikke tal på, hvad det betyder, men det er med til at sætte en tone om, at man både skal levere kvalitet og levere det til tiden,« siger han.

Ved sidste runde blev der sendt 800 breve ud med en opfordring til at forklare, hvorfor der var opstået forsinkelser. Der kom 4-500 svar tilbage, som kun rektoren læste, og så satte han sig til tasterne og besvarede 2-300 af dem.

»Det tager en uge. Men det giver mig en god fornemmelse af, hvad der rører sig blandt de studerende, så jeg bedre kan se studiet fra deres synsvinkel,« forklarer Mads Tofte.

Som på andre it-uddannelser er det for eksempel udbredt at have en del erhvervsarbejde ved siden af studiet, og nogle af de studerende svarer, at de har en arbejdsgiver, der ikke vil give dem tilstrækkeligt fri til at studere.

»Så tillader jeg mig at svare, at de så skulle finde en anden arbejdsgiver,« siger Mads Tofte, der mener, at det også er vigtigt at lære de studerende at styre deres tid ordentligt.

»Hvis vi som universitet giver de studerende indtryk af, at tid er en ubegrænset resurse, så ender vi med at gøre dem en kæmpe bjørnetjeneste. Der er jo ikke noget arbejdsliv, der er på den måde,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicolai Klausen

Jeg har en bachelor i Datalogi fra Københavns universitet. Der skal man virkelig arbejde hårdt for bare at bestå.

Nu læser jeg min kandidat på ITU (DIKU er selvdød, men har ikke selv opdaget det endnu) På ITU åbner jeg næsten ikke en bog og har et snit på lige under 10 (under 10 grundet konverteringen til den nye karakter skala, hvor et 9 tal blev til et 7 tal).

Har du spillede lidt på guitar, kan du søge ind på ITU. De er derfor nød til at have et urimeligt lavt niveau. Selv på de videre gående tekniske kurser, starter de ofte med niveauet lige over hvordan man tænder en computer! Hvis man ikke passer på, få man en kandidat grad i 7-kabel.

På ITU bliver Mads Tofte dyrkede på en meget usund måde. I sidste uge blev ITU 10 år. Der var store plakater og en kage med Mads Tofte. Mads Tofte har uden tvivl en MEGET stor del af æren for at ITU har vokset sig så stor som tilfældet er. MEN ITU != Mads Tofte, ITU = {studerende,videnskabelig personale,teknisk administrativt personal}. At iconificere Mads Tofte på den måde, er meget nedgørende overfor resten af ITU og bestemt ikke med til at skabe et godt sted at være. Alle os på ITU er en del af ITU!

Det blev jeg træt af og søgte ud på DIKU igen (denne gang som gæste studerende), for nu ville jeg have nogle faglige udfordringer igen. Det har jeg fået, men jeg er også blevet påmindet om, hvorfor jeg flygtede fra DIKU - Der er ikke styr på noget som helt, sikke et rod.

Mit kendskab til DTU er desværre lidt for begrænset til jeg vil anbefale folk at tage der ud (at anbefale noget man ikke kender er useriøst). Men DIKU og ITU vil jeg ikke anbefale nogen. Den ene er dygtig, men ligger i respirator. Den anden er fuldt ud i live, men dum som en dør...

Måske det var på tide at ITU og DIKU fusionerede og vi så kunne få et veldrevet universitet (ITU er veldrevet) på højt niveau (DIKU har et højt niveau). Naturligvis er der desværre også en chance for at det ville blive et rodede universitet på lavt niveau. Men jeg mener det er en chance der bør tages, da ingen af stederne er brugbar i sin nuværende form.

 • 0
 • 0
#2 Hans-Kristian Bjerregaard

Jeg tror at fejlen mange begår er at sammenligene DIKU og ITU som var det de samme uddannelser til de samme folk hvilket det jo ikke er. ITU har et helt andet fokus end DIKU hvilket også medfører det 'lavere niveau' (der nok bør betegnes det lavere teoretiske niveau).

Men jeg er enig med dig i at man bør slå DIKU og ITU sammen under et tag, bare man adskiller de enkelte uddannelser i nogle linier med forskellige optagelseskrav. DIKU ville have rigtigt godt at at 'slippe fri' af KU og i aller højeste grad det naturvidenskabelige fakultet.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Måske det var på tide at ITU og DIKU fusionerede og vi så kunne få et veldrevet universitet (ITU er veldrevet) på højt niveau (DIKU har et højt niveau). Naturligvis er der desværre også en chance for at det ville blive et rodede universitet på lavt niveau.

Jeg mindes anekdoten om Albert Einstein og starletten:

En starlet siger til Einstein: "Vi to burde egentlig gifte os, for sikken en velsignelse, det ville være, med børn med deres intelligens og mit udseende."

Hvortil Einstein svarer: "Uha, nej. Tænk på risikoen for at få børn med deres intelligens og mit udseende.".

DIKU ville have rigtigt godt at at 'slippe fri' af KU og i aller højeste grad det naturvidenskabelige fakultet.

Situationen er i bedring -- KU og NatFak støtter datalogi mere end tidligere (omend denne støtte ikke giver penge). Der er dog stadig en masse administrativt bøvl, som utvivlsomt kører bedre på ITU -- deres kursusadministrative system er trods alt kodet i SML. :-)

 • 0
 • 0
#4 Nicolai Klausen

Selv hvis chancen for at det går galt er 80%, vil jeg stadig mene det er det rigtig valg! Begge steder er en totalt katastrofe. At beholde disse to steder i deres nuværende form, er 100% chance for at det fortsat er gået galt.

Så er der bare en lille chance for at det bliver med einsteins hjerne og Starlettens udsende, er det bedre end nu!

 • 0
 • 0
#5 Nicolai Klausen

DIKU kand != ITU kand Naturligvis skal de sammenlignes på det rigtige grundlag. De er begge en kandidat uddannelse. ITU er ikke et datalogi studie, ITU er en erhvervsrettede anvendelse af ITU.

Men det er simple hen for let. Hverken det datalogiske eller det erhvervsrettede, når op på et anstændigt niveau, da alle jo skal kunne følge med.

 • 0
 • 0
#7 Jørn Schou-Rode

På ITU bliver Mads Tofte dyrkede på en meget usund måde. I sidste uge blev ITU 10 år. Der var store plakater og en kage med Mads Tofte. Mads Tofte har uden tvivl en MEGET stor del af æren for at ITU har vokset sig så stor som tilfældet er. MEN ITU != Mads Tofte, ITU = {studerende,videnskabelig personale,teknisk administrativt personal}. At iconificere Mads Tofte på den måde, er meget nedgørende overfor resten af ITU og bestemt ikke med til at skabe et godt sted at være. Alle os på ITU er en del af ITU!

Ehm, kan kagen tænkes at have noget at gøre med at manden fyldte 50 år i samme uge? :-)

I det hele taget vil jeg gerne stille mig kritisk overfor din konspirationsteori om, at ITU er en sekt for tilbedelse af Mads Tofte. Hvis du laver en rundspørge på ITU i morgen, tvivler jeg på, at så meget som halvdelen af dem du møder vil kende rektors navn.

 • 0
 • 0
#8 Jack Lee

Nicolai, det må være hårdt at gå igennem en kandidatuddannelse, man ikke er tilfreds med (udover ikke at være tilfreds med bacheloruddannelsen). Havde du overvejet de universiteter på den anden side af Storebælt? Aalborg Uni ser også ud til at sidde pænt tungt inden for datalogi.

Hvis du laver en rundspørge på ITU i morgen, tvivler jeg på, at så meget som halvdelen af dem du møder vil kende rektors navn.

Det er ellers ikke mit indtryk? Jeg kender ikke nogen på universitetet, som ikke kender ham. :-)

Men ja, da man ikke kan sammenligne ITU og DIKU, er det derfor stadig rimelig godt klaret at gennemførelsestiden er kortere ift andre. Det ville til gengæld have været uretfærdig målestok, såfremt alle studerende på ITU havde en it-teknisk baggrund, sådan at de nærmest kedede sig i timerne og scorede det ene 10-12 efter den anden.

Jeg er til gengæld ikke sikker på, at det er en god idé at fusionere DIKU og ITU: DIKU kan med KU i ryggen bl.a. tilbyde udlandsophold i flere eksotiske lande, mens det står en del ringere for ITUs vedkommende, og industrien har (måske) mere respekt for DIKU-studerende, i hvert fald når man står over for særlig udfordrende opgaver. Hvordan skal man så markedsføre ITU-DIKU? Hvis denne konstellation bliver helt uafhængig som ITU er i dag, vil DIKUerne miste muligheden for udlandsophold. Og leger vi med tanken om at have SDT, MTG og andre ITU-linier kørende parallelt med DIKUs linier, så kan jeg let forestille mig, at DIKUerne vil føle, at deres renommé udadtil er forringet, fordi der også kommer folk med mindre it-erfaringer ud fra ITU-DIKU, hvilket "forvirrer" industrien. Med andre ord er ITUs og DIKUs agenda helt anderledes, og en fusion vil gøre dem mudret.

Bevares, jeg synes nu, at jeg også møder mange kloge hoveder herude på ITU, så dette indlæg er ikke for at nedgøre deres valg af uddannelsesinstitution. At ITU sågar giver mulighed for at den enkelte kan lade omuddanne er unik; jeg har selv en baggrund som it-ingeniør, og medmindre jeg tog en bachelor i jura eller HA (CBS), ville jeg have svært ved at komme ind i en ny verden. Nogle bachelor/cand.it-kombinationer kan være uundværlige i industrien.

 • 0
 • 0
#9 Torben Mogensen Blogger

Jeg kan kun se en fusion som mulig, hvis ITU fusionerer med hele KU og ITU + DIKU + mere bliver et nyt fakultet under KU (et IT- og mediefakultet). Dermed vil man ikke miste fordelen ved at være en del af et universitet med højt internationalt ry, og man vil også kunne holde datalogiuddannelsen (cand. scient) adskilt fra IT-uddannelserne (cand. it) både i markedsføring til studerende og erhvervslivet.

Men der er ikke aktuelle udsigter til dette. Det skulle være sket sammen med de andre fusioner -- nu er det langt vanskeligere.

 • 0
 • 0
#10 Tine Andersen

Ja, undskyld- jeg spørger uhyre dumt. :-)

Min knægt skal (om alt går vel) læse datalogi om 1 år (tager pt sin HTX i Grenå på IT-College Denmark), og han har lige meldt ud, at Århus skulle være bedre end Ålborg, som han ellers har styret i mod. Det ved jeg så ikke, om er rigtigt..?

Jae, jeg har ikke sat mig så meget ind i det, det er ikke mig, der skal læse, og jeg troede egentlig SDU (Odense) var godt nok.

Iøvrigt er det da positivt, at en rektor gider holde de studerende i ørene, det gør de ikke i gymnasiet. Men- et eller andet sted, så synes jeg måske at en højtuddannet person som rektor, måske burde lægge sine ressurser et andet sted. Eller er han den eneste med overblikket?

Mvh Tine- aka spørgejørgen ;-D

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Tine,

Men- et eller andet sted, så synes jeg måske at en højtuddannet person som rektor, måske burde lægge sine ressurser et andet sted. Eller er han den eneste med overblikket?

Husk at universiteterne aflønnes efter "taxameter"-princippet, dvs de får først betaling, når deres studerende afslutter deres sluteksamen.

 • 0
 • 0
#13 Torben Mogensen Blogger

ITU ligger på Amager, mere præcist i Ørestaden mellem DR-huset og det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

SDU i Odense har også en udmærket datalogiuddannelse (se http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Data...). Den er mere rettet mod algoritmer end datalogiuddannelsen i København (http://www.science.ku.dk/uddannelser/bachelor/datalogi/), som er mere rettet mod projektarbejde.

ITUs bacheloruddannelse i softwareudvikling (http://www1.itu.dk/sw97545.asp) er endnu mere projektrettet, men mangler de mere tekniske emner som matematik, maskinarkitektur og oversættere. Den har også mindre valgfrihed.

Uddannelsen i Aarhus (http://cs.au.dk/studies/computer-science-programme/structure-and-contents/) har mere matematik end de andre.

Uddannelsen i Ålborg (http://www.cs.aau.dk/uddannelse/datalogi/om-studiet/) starter med et basisår, der er fælles for alle tekniske fag. Dernæst kommer en overvejende teknisk datalogioverbygning. Uddannelsen har rod i ingeniørstudier, og det kan mærkes.

Der er ingen af uddannelserne, der er dårlige. Så det er primært et spørgsmål om præferencer indenfor emner og geografi.

Jeg mener dog selvfølgelig, at DIKUs uddannelse er den bedste! ;-)

 • 0
 • 0
#14 Mikkel Meyer Andersen

Lige kort vedr. AAU's basisår. Det er ikke det samme basisår for alle tekniske fag. Det er dog en fælles struktur, og alle har de samme to matematikkurser (calculus og lineær algebra). Men derudover laver man projekter inden for sit eget område (datalogi laver i datalogi) og har fagspecifikke kurser (datalogi har vist programmering i C). For nogle år siden var det meget ens for alle tekniske fag, men sådan er det ikke mere - det er dog så ens, at det stadigvæk er forholdsvist nemt at skifte retning (især efter 1. semester).

På basisåret vil datalogistuderende ofte være i samme fagruppe som (dvs. have kurser sammen med) matematik, fysik og softwareingeniør (men altså lave projekt i datalogi).

 • 0
 • 0
#15 Christian Dias Løgberg

Der er også DTU i Lyngby (nord for København) Her kan man læse til IT-ingeniør (diplom, 3½ år) eller tage en bachelor i softwareteknologi efterfulgt af en kandidat i informatik. Jeg tror ift. de andre uddannelser, Torben nævner, at DTU har mere fokus på polyteknik, dvs. alle skal igennem matematik, fysik og kemi på et vist niveau. Mest af alt ligner civilingeniøruddannelsen nok den i Aalborg.

 • 0
 • 0
#16 Therese Hansen

Hej Tine.

Uh, det er farligt at nævne at den ene uddannelse skulle være bedre end den anden - du kunne starte en krig herinde. Alle synes nok at deres uddannelse er bedre end alle de andre...

Jeg er selv datalog fra Århus og helt uden at vurdere om den skulle være bedre end Ålborg, så kan jeg bestemt anbefale datalogiuddannelsen i Århus. Det er i sidste ende et spørgsmål om temperament og som Torben skriver geografiske præferencer.

Jeg ved ikke om det nødvendigvis er matematikken jeg vil slå på som Århus' styrke. Der er sket mange ændringer de sidste par år mod at få en god balance mellem praktiske og teoretiske emner.

Din søn kan evt. tage et kig på vores magasin om de projekter som datalogi i Århus har gang i nu - magasinet er ikke rettet mod fremtidige studerende, men giver et billede af hvad der foregår på universitetet: http://www.e-pages.dk/aarhusuniversitet/10/

 • 0
 • 0
#17 Niels Christian Juul

Kære Tine Universiteternes IT-uddannelser, fra (data-)ingeniør over datalogi til informatik og "humanistisk" informatik samt kombinationuddannelser og de nu ti år gamle ITU og IT-vest er beskrevet på sitet: http://www.futurepeople.dk Her er med stor sandsynlighed mindst en datalogiuddannelse, som du ikke viste eksisterende :>)

Og dertil kommer flere korterevarende bachelor og professionsbachelor, samt mellemtekniker uddannelser.

Der er mange forskelle og ligheder, og uanset valget, så vil den grundige akademiske træning på et universitet i alle tilfælde være noget af det mest langtidsholdbare, som den færdige kandidat tager med sig udover det fagspecifikke.

Uddannelsernes længde, geografi, organisering, pædagogik og mulighederne for "at vælge om uden for stort tidstab" og for at kombinere med andre fag er andre forskelle, som skal tages med i betragtning udover det faglige indhold.

Det skal bemærkes at Aalborg og Roskilde ikke blot er anderledes ved deres bredde indgang (1-2 års basisstudier), men nok så meget ved at væsentlige dele af pensum tilegnes gennem arbejdet med selvvalgte projekter i grupper.

HTX giver jo en smagsprøve på projektarbejdet men undervisningens dybe forankring i projektarbejdet i Aalborg og Roskilde er nok en del af forklaringen på de korte gennemførelsestider (det ses også af en anden statistik hvor RUC og Aalborgs bachelorgennemførelsestider er nogle af landets korteste, RUC falder så af på den på kandidatauddannelserne og ender næsten lige så ringe som KU).

Jeg er også ret sikker på at de i Grenå kan give din søn nogle gode råd om valget af studiested, når de tre år er overstået.

Held og lykke med valget,

Niels Chr. Juul Lektor i datalogi ved RUC (tidligere DIKU og Handelshøjskolen i København)

 • 0
 • 0
#18 Tine Andersen

De gode svar, der heldigvis ikke er endt i en krig.

Jeg føler mig noget klogere- og knægten har fået tilsendt link til tråden.

I de overordnede linier i svarene omkring akademisk uddannelse vs noget andet- er jeg meget enig. Herhjemme er vi autodidakte langt henad vejen, men vi har også kunnet tillade os den luksus, at kunne gå helt i dybden og ud i de fjerneste afkroge af computeren. Det er sommetider nyttigt og sjovt- og sommetider spild af tid. Sommetider lærer man nogen fiduser og måder at gøre ting på, som man selv har fundet frem til på en uhyggelig omstændelig måde.

Og sommetider sidder man med softwaren- og bruger den på helt andre måder end, det var tænkt. Det kan være ret fornøjeligt- man har ingen forudfattede meninger, men prøver sig frem- dog med et mål i øje. Kan man det her? Hm. Nå, men hvordan så på denne her måde... (Trial and error tager tid!)

Iøvrigt er jeg enormt god til at få alt til at gå ned. Det er en grim lille evne! Men det sker, når man som bruger, gør ting, som udvikleren ikke regner med, at de formentlig skolede brugere gør.

Nå, som halvstuderet røver, vil jeg blot sige tak- mange tak, for nogen gode gennemtænkte svar. (Y)

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere