ITU slipper for at skære studiepladser i ny aftale: »Vi ville gerne uddanne endnu flere«

23. marts 2022 kl. 09:302
Studerende ved IT-Universitetet i København.
Illustration: ITU.
Et bredt flertal i Folketinget indgår aftale om udflytning af studiepladser. Som den eneste uddannelsesinstitution skal IT-Universitetet i København ikke ikke udflytte eller reducere antallet, og det glæder konstitueret rektor.
Artiklen er ældre end 30 dage

IT-Universitetet i København (ITU) skal som den eneste videregående uddannelsesinstitution ikke udflytte eller reducere antallet af studiepladser.

Det skriver Altinget på baggrund af et bredt flertal i Folketingets aftale om udflytning af videregående uddannelser.

Læs også: IT-universitetet slipper for at udflytte studiepladser

For en uge siden kom det frem, at aftalen ville dispensere ITU for kravet om udflytning af uddannelsespladser. At det nu er endegyldigt med den nye aftale glæder konstitueret rektor ved IT-Universitetet Jens Christian Godskesen. I en skriftlig kommentar til Altinget skriver han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er naturligvis meget glade for, at vi hverken skal nedlægge eller udflytte studiepladser på ITU. Vi har gennem hele processen kæmpet for at bevare pladserne, fordi erhvervslivet har så hårdt brug for vores kandidater. Vi ville gerne uddanne endnu flere, men som landet ligger, er vi tilfredse med aftalen.«

Læs også: Kritik af regeringens udflytninger: It-folkene mangler netop i storbyerne

Der var lagt op til, at universiteterne og andre videregående uddannelser i de store byer skulle udflytte eller reducere antallet af studiepladser med fem til ti procent frem mod 2030.

Det endelige tal endte på 6,4 procent, hvilket svarer til cirka 4.350 uddannelsespladser. Realiseres alle institutionernes indmeldte planer frem mod 2030, vil det indebære, at yderligere op mod 2.000 nye uddannelsespladser etableres uden for de fire største byer.

Der afsættes i alt 805 mio. kr. i etableringsmidler og 413 mio. kr. i varige midler i forbindelse med aftalen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. marts 2022 kl. 13:22

Søren Steinmetz, du har helt ret, det er der bare ikke mange som siger dette i denne debat. I 2018 år måtte jeg droppe jeg en efteruddanelse på DTU, netop fordi at afstanden (igennem morgenmyldretrafikken) simpelthen var for stor ift. familliens behov (i Holbæk). Det gik simpelthen ikke op, trods masser af selvstudie og lysten hertil. Centraliseringen af udannelser er blevet så udtaget, så godt at se en modreaktion nu.

1
23. marts 2022 kl. 10:42

Så ITU vil gerne uddanne flere indenfor IT faget, sålænge det kræver de kan blive liggende i Kbh og ikke skal have en afdeling i Danmark?

Jeg har i mange år undret mig over, hvad det er der gør uddannelser åbentbart kun kan lade sig gøre hvis de flyttes halvvejs til Sverige, og væk fra de områder hvor arbejdskraften (også) behøves....

Vi så det da de lukkede Holbæk seminarium (og Haslev ditto) for at flytte dem mod Kbh. Siden da har Holbæk, Ringsted, Kalundborg og Odsherred kommuner haft problemer med at tiltrække lærere og lærerstuderende nok.

Samme efter de lukkede sygeplejeskolen i Holbæk.

Der er ingen naturlov som siger det kun er Kbh der kan bruges til IT uddannelser, (andet end evt underviseres magelighed </skarkasme med blink i øjet> )