ITU skal styrke dansk sundheds-it
Med en pose penge i hånden fra det Strategiske Forskningsråd skal it-universitetet (ITU) styrke det danske digitale sundhedsvæsen, det skriver ITU i en pressemeddelelse.
I alt 20 millioner kroner har ITU fået bevilliget til at udvikle mere effektive og pålidelige systemer til den danske sundhedssektor.
Tre af indsatsområderne er en forbedret elektronisk indberetning direkte fra patienters pacemakere til hospitalerne, mere brugervenlige elektroniske patient-journaler og udvikling af mere effektive og pålidelige digitale systemer, der skal få brugerne til stole på og mærke den forbedring systemerne giver i deres daglige arbejde.
?Sundheds-it er et meget komplekst felt at udvikle teknologi til. Vi er nødt til overskride institutionelle og professionelle grænser for at kunne udvikle bæredygtige it-systemer. Vi inddrager derfor både hospitaler, læger og patienter, når vi udvikler it-systemerne,? siger docent Finn Kensing fra ITU i en pressemeddelelse.
EPJ-systemerne skal være brugervenlige
Systemerne med elektroniske patientjournaler er ikke brugervenlige nok, og derfor har de været meget omdiskuterede.
?Et af de store problemer er, at de elektroniske patientjournaler skal kunne bruges i mange forskellige situationer, hvad enten det er foran en computer eller med mobilt udstyr. Eller uanset om det er psykiateren, kirurgen eller lægen fra intensivafdelingen, som står og skal bruge information. Systemerne skal være lette at lære og støtte det daglige arbejde effektivt,? siger professor Søren Lauesen fra ITU i pressemeddelelsen.
Systemerne burde for længst have været udviklet, men det er vanskeligt når der er tale om et offentligt udbud under tidspres, mener professoren.
Mere tillid til sundheds-it
Humlen i det hele er, at brugerne af it-systemerne skal have langt mere tillid til systemerne og kunne se, at de er effektive og pålidelige.
Også det vil it-universitet være med til at rette op på med et strategisk forskningsprojekt inden for tillidsfuld interaktion med sundheds-it systemer.
Forskningsprojektet har til mål at udvikle grundlaget for it-systemer, der kan koordinere både behandlingsforløb, journaler og selvbetjeningsservices på en tillidsvækkende måde.
?Koordinering af it-systemer i sundhedssektoren er ekstremt nødvendigt for både at kunne effektivisere vores behandlingstilbud og reducere antallet af fejl, der jo ofte skyldes, at de rigtige personer ikke havde den rigtige information på det rigtige tidspunkt," siger lektor Thomas Hildebrandt fra ITU i pressemeddelelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.