»Vi skal stoppe med at genfortælle, at kvinder ikke kan finde ud af teknik – derhjemme, i klasseværelset og i populærkulturen.«
Det opråb kommer nu fra rektor for IT-Universitetet (ITU), Martin Zachariasen, i København i en klumme, som er udgivet på itu.dk
Han tilføjer, at vi skal 'aflive klichéerne om it-nørder og lade være med at forvente, at piger er mindre interesserede i computere end drenge.'
Baggrunden for indlægget er, at mænd stadig dominerer it-faget og it-branchen i så massivt omfang, at der er tale om et stort tab af de kompetencer og den kapacitet, som kvinder udgør. I hvert fald er potentialet mildt sagt uforløst.
Mænd udgør 72 procent af de optagne på it-uddannelserne i Danmark, og ifølge IT-Branchen er blot en fjerdedel af de ansatte i it-virksomhederne kvinder.
Inden for de mest tekniske discipliner som softwareudvikling og datalogi er billedet endnu skævere.
Heldigvis går det fremad med kønsmangfoldigheden, da flere og flere kvinder kaster sig over it-fagene.
På ITU er kønsfordelingen på flere uddannelser ligelig.
På de mest tekniske uddannelser er mændene dog fortsat i overtal, og ITU og andre universiteter arbejder målrettet på at tiltrække flere kvinder til disse uddannelser.
»Det gør vi, fordi vi mener, det er et ligestillingsproblem, hvis det næsten udelukkende er mænd, der skaber den digitale infrastruktur, som i stigende grad påvirker vores liv. Det er afgørende, at kvinder er med til at bygge systemerne, så de ikke kun tager højde for et mandligt perspektiv.«
Mange af fremtidens største udfordringer – klimakrisen, det stigende antal ældre og fattigdom – skal løses ved hjælp af teknologi. Her får vi brug for de bedste hjerner, og de findes naturligvis blandt begge køn, anfører ITU.
»Fordommene om it-nørder og om, hvad mænd og kvinder er gode til, er imidlertid sejlivede. Derfor er der behov for to ting, hvis vi virkelig skal rykke på ligestilling inden for tech,« skriver ITU-rektoren
For det første bør alle børn og unge blive introduceret til it i løbet af deres skoletid.
De skal ikke bare lære at bruge Photoshop og Word, lyder det, men også lære at programmere og forstå, hvordan teknologien kan løse virkelighedens problemer på en smartere måde.
»For at andet – og her bliver det nok vanskeligere – skal vi rydde ud i forestillingerne om, hvad kvinder og mænd er gode til. Her tænker jeg på Barbie-bogen, tv-serierne om nørdede it-drenge, og de fordomme, vi giver videre til vores børn uden at tænke over det,« skriver Martin Zachariasen med henvisning til børnebogen 'Barbie: I Can Be A Computer Engineer', der fortæller historien om Barbie som it-studerende.
Titlen til trods kan Barbie dog ikke programmere – her har hun brug for sine mandlige medstuderendes hjælp. 'Jeg laver kun designidéerne,' siger Barbie om computerspillet, hun arbejder på. 'Jeg har brug for Brian og Stevens hjælp til at gøre det til et rigtigt spil!'
Indlægget er også bragt i Politiken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.