ITU-rektor: Drop nu fordommene om at kvinder ikke kan finde ud af teknik

27. august 2019 kl. 12:3917
ITU-rektor: Drop nu fordommene om at kvinder ikke kan finde ud af teknik
Illustration: ITU.
Det går generelt fremad med kønsmangfoldigheden på de tekniske uddannelser, men på de mest tekniske discipliner som softwareudvikling og datalogi kniber det stadig gevaldigt med at rekruttere kvindelige studerende. Og der skyldes også et forvrænget billede af, hvad kvinder kan, skriver ITUs rektor
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Vi skal stoppe med at genfortælle, at kvinder ikke kan finde ud af teknik – derhjemme, i klasseværelset og i populærkulturen.«

Det opråb kommer nu fra rektor for IT-Universitetet (ITU), Martin Zachariasen, i København i en klumme, som er udgivet på itu.dk

Han tilføjer, at vi skal 'aflive klichéerne om it-nørder og lade være med at forvente, at piger er mindre interesserede i computere end drenge.'

Baggrunden for indlægget er, at mænd stadig dominerer it-faget og it-branchen i så massivt omfang, at der er tale om et stort tab af de kompetencer og den kapacitet, som kvinder udgør. I hvert fald er potentialet mildt sagt uforløst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mænd udgør 72 procent af de optagne på it-uddannelserne i Danmark, og ifølge IT-Branchen er blot en fjerdedel af de ansatte i it-virksomhederne kvinder.

Inden for de mest tekniske discipliner som softwareudvikling og datalogi er billedet endnu skævere.

Heldigvis går det fremad med kønsmangfoldigheden, da flere og flere kvinder kaster sig over it-fagene.

På ITU er kønsfordelingen på flere uddannelser ligelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På de mest tekniske uddannelser er mændene dog fortsat i overtal, og ITU og andre universiteter arbejder målrettet på at tiltrække flere kvinder til disse uddannelser.

»Det gør vi, fordi vi mener, det er et ligestillingsproblem, hvis det næsten udelukkende er mænd, der skaber den digitale infrastruktur, som i stigende grad påvirker vores liv. Det er afgørende, at kvinder er med til at bygge systemerne, så de ikke kun tager højde for et mandligt perspektiv.«

Mange af fremtidens største udfordringer – klimakrisen, det stigende antal ældre og fattigdom – skal løses ved hjælp af teknologi. Her får vi brug for de bedste hjerner, og de findes naturligvis blandt begge køn, anfører ITU.

»Fordommene om it-nørder og om, hvad mænd og kvinder er gode til, er imidlertid sejlivede. Derfor er der behov for to ting, hvis vi virkelig skal rykke på ligestilling inden for tech,« skriver ITU-rektoren

For det første bør alle børn og unge blive introduceret til it i løbet af deres skoletid.

De skal ikke bare lære at bruge Photoshop og Word, lyder det, men også lære at programmere og forstå, hvordan teknologien kan løse virkelighedens problemer på en smartere måde.

»For at andet – og her bliver det nok vanskeligere – skal vi rydde ud i forestillingerne om, hvad kvinder og mænd er gode til. Her tænker jeg på Barbie-bogen, tv-serierne om nørdede it-drenge, og de fordomme, vi giver videre til vores børn uden at tænke over det,« skriver Martin Zachariasen med henvisning til børnebogen 'Barbie: I Can Be A Computer Engineer', der fortæller historien om Barbie som it-studerende.

Titlen til trods kan Barbie dog ikke programmere – her har hun brug for sine mandlige medstuderendes hjælp. 'Jeg laver kun designidéerne,' siger Barbie om computerspillet, hun arbejder på. 'Jeg har brug for Brian og Stevens hjælp til at gøre det til et rigtigt spil!'

Indlægget er også bragt i Politiken.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
30. august 2019 kl. 10:07

Enig - og mandlige pædagoger er også en rigtig god ting til piger.. Så sandsynligheden for at pigerne får lov til f.ex. at prøve at spille fodbold, kravle i træer mm. stiger betydeligt.. og det er IMHO en god ting :)

16
30. august 2019 kl. 10:04

Jeg vil da bestemt mene at en udviklingsgruppe, der også har kvinder med - vil have større sandsynlighed for at løse opgaver og tage højde for f.ex. bias i softwaren..
Generelt falder det ind under at forskellighed i et udviklingsteam er godt.. og kvinder er nu engang forskellige for mænd (generelt).

Men det er nu ikke specielt inden for IT udvikling, eller teknik, men en generel betragtning der gælder hele vejen rundt, at det skaber meget mere balance, og bedre resultater, hvis der ikke kun sidder et køn.

Og hvis vi lige vender den på hovedet, så er der alt for få mandlige pædagoger (bla. fordi de snart ikke ved om de risikerer at få en pædofili anklage bare de har givet en pige en trøstende krammer efter hun har faldet og slået sig), og dermed ikke meget mandligt udspil til de vilde drenge der ikke kan sidde stille.

15
30. august 2019 kl. 08:47

Vi programmører er blevet det, fordi vi fandt det spændende og sjovt. Måske vil få kvinder rode med faget, ikke fordi de ikke tror, at de kan finde ud af det, men fordi de ikke gider?

Min kone er programmør - og det blev hun først efter hun mødte mig og fandt ud af at:

  1. Hun kunne faktisk sagtens finde ud af det (og fik bedre karakter end mig :)
  2. Der lå faktisk nogle rigtige sjove udfordringer i det..
  3. At programmere har INTET med at "fikse windows computere der hele tiden går i stykker"..

De ting er bare ikke noget kvinder finder ud af selv - hvorfor, kan der være mange forklaringer på.. Men jeg tror det starter med at forældrene introducerer ALLE børn til det (og her bør skolen klart også være med) - og ikke kun drengene.. Men det er svært med piger - for vinklen skal være en anden oftest.. kun 1 af mine 2 piger der er store nok, gider at sidde og kode python f.ex. Der sker så meget andet i den alder - især for piger kan jeg konstatere.. (drenge har på mange måder en meget simplere ungdom.. som jeg ville ønske mine døtre havde :)

14
29. august 2019 kl. 21:07

og at svine ens valgte profession til, ved at antyde at det kun er fjolser der har det job, er da heller ikke særlig flatterende..

Nogle programmører mangler måske selvironi? Vi programmører er blevet det, fordi vi fandt det spændende og sjovt. Måske vil få kvinder rode med faget, ikke fordi de ikke tror, at de kan finde ud af det, men fordi de ikke gider? Fordi andre fag er mere tiltrækkende? Når it er i de almindelige medier, er det sammenbrud, overvågning og forbrydelser, der fylder. Måske har vi fået et kedelig ry som dem, der får tingene til at holde op med at virke. For derpå at få dem til at køre igen. Vi optræder ikke på forsiderne, når vi faktisk har fået løst et problem for nogle brugere og disse bruger er glade/lykkelige for løsningen. Når vore konstruktioner har gjort livet lettere og bedre. Når vi har sparet energi osv.

Dagens it-nyhed var vist, at en fyr har muntret sig (og andre) med at finde nøgenfotos og andet kedeligt og sende dem videre til - var det New Zealand? Det var måske ikke en programmør (vi har bedre ting at lave), der stod for det nummer, men it kan altså meget nemt give nogle kedelige associationer.

11
28. august 2019 kl. 17:13

Et konkret eksempel kunne være privacy.

Mandlige programmører, der arbejder med privacy, taler generelt om en threat model, hvor det er Staten og efterretningstjenesten, der kommer efter dem.

Kvinder arbejder mere med en model, hvor det er ex'en eller ham den lidt creepy kollega, der er truslen.

Det er ikke utænkeligt, at vi ville være nået længere med brugbar hverdagsprivacy, hvis der havde været mere fokus på at først at forhindre stalkere og derefter nationalstater i at snage.

For hardware er det langt mere oplagt, at der er forskel på fysik - og på fx størrelsen af bukselommer.

10
28. august 2019 kl. 12:40

Det er også mit indtryk at kvinder sagtens kan finde ud af teknik - men altså kun dem der interesserer sig for det. Der er også mange mandlige teknik-analfabeter, og det er også klart at det er sjældent man er god til noget man ikke interesserer sig for. Af en eller anden grund så er de tekniske fag ikke så attraktive for kvinder herhjemme så derfor er nogle tekniske uddannelser meget mandsdominerede, men jeg i udlandet har oplevet en helt anderledes kultur. I Korea er der f.eks. en hel del flere kvinder der arbejder med software, elektronik osv.

Kemi, bioteknologi m.fl. er dog noget som kvinderne virker noget mere interesserede i herhjemme og det er vel i princippet ikke mindre teknisk end f.eks. elektronikdesign eller softwareudvikling. Det er måske fordi softwareudvikling har et mere 'nørdet' image? I Korea har de nok ikke haft helt den samme nørdekultur i 80erne/90erne så der er software måske ikke stigmatiseret på samme måde.

9
28. august 2019 kl. 11:27

Så hvis det fåtal af piger, der interesserer sig for teknik, programmering og sådan først skal trodse de samme fordomme som drengene, og som ikke ser at der er kvindelige rollemodeller at spejle sig i, og samtidig får at vide at piger slet ikke generelt bør interessere sig for teknik, så er det intet under at vi har den situation, vi har.

God pointe med fordomme og rollemodeller.. Jeg prøver at vise mine døtre hen til twitter - hvor der heldigvis er en hel del kvinder i forskellige aspekter i software industrien - som er vokale - og som samtidigt ser "normale ud" og flere er ofte speakers på div. arrangementer osv.. Og hvis man lytter lidt med på deres tweets kan man også se, at de får en hel masse "pis" fra diverse fyre.. "Du er for smuk til at være programmør".. hvor fyren rent faktisk mener at det er en ros at sige sådan.. suk :)

8
28. august 2019 kl. 11:24

Kvinder er generelt bare mere uinteresserede i teknik end mænd er.</p>
<p>Selvfølgelig kan kvinder lære alt muligt teknisk lige som mænd kan, men det laver jo ikke om på, at interessen ikke er der.

Jeg har svært ved at afkode om du er sarkastisk eller ej. Hvis du ikke anvender sarkasme, og hvis du tilmed har ret i kvinder "generelt" bare er mindre interesserede i teknik, er det stadig ikke noget godt argument for blot at slå situationen hen som pjat.

Det er jo også et fåtal af drenge, der trodser fordommene (om at teknik er for bebrillede nørder) og interesserer sig for teknik, programmering, og sådan. Dem, der gør, spejler sig måske i de "teknikhelte", som skaber overskrifter og kører i dyre biler (Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerburg, Nutch, PewDiePie, etc.). Ingen kvinder dér!

Så hvis det fåtal af piger, der interesserer sig for teknik, programmering og sådan først skal trodse de samme fordomme som drengene, og som ikke ser at der er kvindelige rollemodeller at spejle sig i, og samtidig får at vide at piger slet ikke generelt bør interessere sig for teknik, så er det intet under at vi har den situation, vi har.

7
28. august 2019 kl. 11:19

Her vil jeg mene at du opfatter det skrevne forkert. Det mandlige/kvindelige perspektiv, må dreje sig om det formål man udvikler softwaren til.. dvs. håndteringen af de formål det arbejder med.. som f.ex. et system til håndtering af arbejdsløse eller lign. - hvor kvinder måske mere generelt har andre vinkler på hvordan en sådan sag skal løses, end mænd generelt vil have.. Jeg vil da bestemt mene at en udviklingsgruppe, der også har kvinder med - vil have større sandsynlighed for at løse opgaver og tage højde for f.ex. bias i softwaren.. Generelt falder det ind under at forskellighed i et udviklingsteam er godt.. og kvinder er nu engang forskellige for mænd (generelt).

6
28. august 2019 kl. 11:04

Jeg har mødt to kvinder, der efter et banalt problem med en pc undskyldte sig med, at de jo kun var kvinder. Jeg blev så paf, at jeg aldrig fik sagt, at det ikke var dem, der var noget galt med, men konstruktionen af computeren (før USB kunne man nemt bytte om på tastatur og mus, da det var svært at se, hvilke stik, der hørte til hvad).

Da jeg gik på edb-skolen, syntes der at være forskel på, hvordan kvinderne angreb et problem på i forhold til hvordan mændene gjorde. Kvinderne kiggede på hinanden, og så satte de sig i små grupper og diskuterede sig frem til en løsning, før de begyndte at kode. Mændene gik (med nogle undtagelser) direkte til terminalerne (UNIVAC) og begyndte at kode. Når kvinderne begyndte at kode, var mændene næste færdige. Når kvinderne gik hjem efter at have løst opgaven, var mændene stadig næsten færdige. Men jeg kunne ikke se nogen forskel efter skolen.

5
28. august 2019 kl. 09:03

Kvinder er generelt bare mere uinteresserede i teknik end mænd er.

Selvfølgelig kan kvinder lære alt muligt teknisk lige som mænd kan, men det laver jo ikke om på, at interessen ikke er der.

Jeg har mødt massevis af kvinder i min tid i IT-branchen, og de var lige så dygtige som mændene. Jeg har bare mødt mange flere mænd.

Det er jo ikke anderledes end sport og hobbyer. Der er nu engang overvægt af kvinder og mænd inden for forskellige sportsgrene og hobbyer. Hvorfor skulle det være anderledes med hensyn til uddannelse og arbejde?

Ja ja, det forklares så med, at piger får at vide gennem bøger og film at kvinder slet ikke kan finde ud af teknik, så det påvirker deres valg.

Aha! Så når drengene ser en lille, bebrillet svækling af en nørd som pigerne kun griner ad, og han kun kan noget på en PC, så synes de pludselig at det må være enormt fedt at være ham?

Pjat!

4
28. august 2019 kl. 08:53

Tror at reaktoren mente at vi måske staidgt har et forsknings og udviklings miljø som ligner det. Hvor man ikke mente at en kvinde som Marie Curie var dygtigt eller klog nok til at modtage en nobelpris.</p>
<p>Albert Einstein er jo et skoleeksemple på dette, hvor han ikke ønsket eller have nok mandsmod som Pierre Curie til at stå frem med. At Mileva Einstein-Maric har hjulpet rigtigt meget med udviklingen af realitets terorierne, især den matematisk del.

Det er (næsten) 100 år siden! Jeg siger ikke problemet er løst, men lad os pege på eksempler der er lidt nyere. Desuden adresserer det ikke Joels pointe: Er der et særligt "kvindeligt perspektiv" i systemudvikling som vi går glip af, og hvad er det? Jeg er bekendt med et eksempel fra matematik, hvor en kvindelig matematiker fandt en god måde at beskrive ikke-euklidiske rum via hækleri (underforstået af de dominante mandlige matematikere ikke hæklede), men jeg synes der er langt mellem eksemplerne. Marie Curie's idéer havde heller ikke noget med hendes køn at gøre: Det var bare god videnskab udført af en intelligent person.

Et bedre argument er at en dårlig kønsbalance betyder at vi (i værste fald) kun har en halvt så stor pulje at vælge de bedste idéer fra, og det er fra mit synspunkt problem nok. Jeg har ikke set så meget evidens for at der er særlige kønslige perspektiver indenfor det faglige.

3
27. august 2019 kl. 19:37

Jeg vil også gerne vide mere om de problemer.

Og hvad med resten af infrastrukturen - veje, kloakker, el, kommunikation, lufthavne, jernbaner, bygninger, fabrikker, miner, parker, havne, landbrug osv.

Det er hovedsageligt skabt af mænd. Det må vel også medføre store problemer - eller hvad?

2
27. august 2019 kl. 16:47

Det må jo trods alt være rimeligt let at definere, siden kønnet på udvikleren er så afgørende - eller hvad?

Tror at reaktoren mente at vi måske staidgt har et forsknings og udviklings miljø som ligner det. Hvor man ikke mente at en kvinde som Marie Curie var dygtigt eller klog nok til at modtage en nobelpris.

Albert Einstein er jo et skoleeksemple på dette, hvor han ikke ønsket eller have nok mandsmod som Pierre Curie til at stå frem med. At Mileva Einstein-Maric har hjulpet rigtigt meget med udviklingen af realitets terorierne, især den matematisk del.

1
27. august 2019 kl. 16:28

Det er afgørende, at kvinder er med til at bygge systemerne, så de ikke kun tager højde for et mandligt perspektiv.

Hvordan definerer man et "mandligt perspektiv" vs. et "kvindeligt perspektiv", når det kommer til software?

Det må jo trods alt være rimeligt let at definere, siden kønnet på udvikleren er så afgørende - eller hvad?