ITU-professor støtter DF-forslag om it-havarikommission

Dansk Folkeparti ønsker at nedsætte en it-havarikommission i kølvandet på EFI-skandalen, og forslaget bakkes op af professor på IT-Universitetet Søren Lauesen.

Det er ikke et fremmed koncept for den garvede Version2-læser, når samtalen falder på, at Danmark har brug for en stående it-havarikommission, som det i årevis har været foreslået af blandt andre Version2-blogger Poul-Henning Kamp.

Men flere partier på Christiansborg begynder nu at tage ideen til sig, og senest er det Dansk Folkeparti, der har stillet forslag om en havarikommission, som udelukkende skal have til opgave at indsamle erfaringer fra Danmarks voksende liste af kuldsejlede offentlige it-projekter.

Det skriver Politiko.

Forslaget kommer oven på afsløringen af Kammeradvokatens kommende analyse af Skats inddrivelsessystem (EFI), som oven i mere end seks år forsinkelse ifølge analysen også viser sig at indkræve skatter ulovligt.

Læs også: Hver fjerde dansker mangler tillid til it-sikkerheden i det offentlige

Forslaget møder opbakning fra professor på IT-Universitetet i København Søren Lauesen, som mener, at det er på høje tid, at de bitre erfaringer fra de mange spildte it-millioner sættes i system.

»Det er bestemt et relevant forslag. Man skal mere systematisk lære af erfaringer, og det kræver en slags havarikommission med uafhængige eksperter,« siger Søren Lauesen til Politiko.

Læs også: Efter Version2-debat: Nu vil K have it-havarikommission

Mens Søren Lauesen påpeger, at nedsættelsen af en it-kommission langtfra er gratis, understreger Dansk Folkepartis skatte- og it-ordfører, Dennis Flydtkjær, omvendt, at den seneste offentlige it-skandale også har kostet skatteborgerne dyrt.

»EFI er et system, vi allerede har tabt 2,3 milliarder kroner på, og jeg tror, det ender med, at vi kommer til at skrotte det,« siger Dennis Flydtkjær til Politiko.

Læs også: Regeringen skærer i Datatilsynet på finansloven

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bjørn Anker-Møller

Jeg er usikker på hvordan et IT-havari skal defineres. Er det kun når projektet stoppes uden at have leveret noget (Polsag, Proask), eller er det når tidsplanen er skredet "i alvorlig grad" (hvad det så betyder)? Jeg er sikker på at nogen vil påstå, at Skats EFI projekt stadig arbejder mod at levere en løsning og slet ikke er havareret.

Jeg er også bekymret for, at en IT-havarikommission kun vil beskæftige sig med tekniske aspekter og forbigå de politiske aspekter. Når man demonterer en eksisterende proces (fx skatteinddrivningen i kommunerne) før man har den nye proces tilstrækkelig understøttet, så fremmer man "big bang" projekter og gør den økonomiske konsekvens af forsinkelser langt større. Kommer det under kommisoriet for analyse af "IT-havarier"?

  • 5
  • 0
Gert Madsen

Jeg er også bekymret for, at en IT-havarikommission kun vil beskæftige sig med tekniske aspekter og forbigå de politiske aspekter

Det er lige præcis hvad en Haverikommission går ud på. Den skal afdække de kolde tekniske kendsgerninger. Hvilke politiske konsekvenser der skal drages, er en diskussion som skal foregå et andet sted. Konklussionerne fra haverikommissionen skal ikke være diskutable. Det betyder selvfølgeligt at man politisk kan vælge at ignorere kommissionen, som man har gjort med diverse undersøgelseskommissioner. Men ved netop at være upolitisk undgår man at konklussionerne bare kan bortforklares.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere