»Fuldstændig vanvittigt at nedlægge Teknologirådet«

Staten har brug for teknologisk og it-mæssig rådgivning, selvom Teknologirådet bliver nedlagt. Nu bliver rådene bare tre gange dyrere, vurderer ekstern lektor på ITU.

Det er en ekstremt dårlig beslutning, at regeringen har besluttet at nedlægge Teknologirådet fra nytår. Det mener ekstern lektor i e-government på IT-Universitetet Søren Duus Østergaard, der også er tidligere medlem af Teknologirådets bestyrelse og nuværende medlem af Teknologirådets repræsentantskab, ud over at have arbejdet for IBM i 39 år.

»Teknologirådet har været toneangivende på en lang række udviklinger gennem tiden, ikke mindst på it-området. Det hele startede med Bonnerup-rapporten og open source-rapporten, som var med til at sætte fokus på vigtige it-problemstillinger for samfundet,« siger Søren Duus Østergaard til Version2.

Den nævnte rapport om open source-software er angiveligt den mest downloadede teknologiråds-rapport nogensinde, og Bonnerup-rapporten lagde grunden for et helt tiårs kritik af offentlige it-systemer.

Derudover har Teknologirådet berørt andre emner af stor betyding for it-industrien som for eksempel patentsystemets fremtid og en rapport om persondatasikkerhed og privacy, som fik det daværende IT- og Telestyrelsen til at lancere netsikker.nu-kampagnen.

Men til nytår er det slut med rådets rapporter, konferencer og anbefalinger, fordi regeringen har sparet bevillingen på 10 millioner kroner væk. Søren Duus Østergaard mener dog, at der ligger en forfejlet økonomisk tankegang bag beslutningen.

»I virkeligheden leverer Teknologirådet jo gratis ekspertarbejde. Eksperterne, der stiller sig til rådighed i de enkelte rapporter får jo ikke løn, men gør det af samfundsmæssige grunde. Da behovet for ekspertråd formentlig kun vil vokse, skal regeringen ud at købe sine analyser eksternt, og regningen bliver nok snarere 30 end 10 millioner,« siger Søren Duus Østergaard.

Derfor mener han også, at nedlæggelsen af Teknologirådet er en dårlig beslutning:

»Det er fuldstændig vanvittigt. Teknologirådet har på egen hånd været ude at finde 12-15 millioner kroner i EU-støtte, og de penge vil Danmark fremover så også gå glip af. Det er simpelthen det tåbeligste sted at spare penge,« siger Søren Duus Østergaard til Version2

Hvad bliver i dine øjne konsekvensen af den her beslutning?

»Man bliver vel nødt til at genopfinde Teknologirådet i en eller anden form. Dansk Industri, Dansk Erhverv og senest LO har været ud at sige, at de kommer til at mangle ekspertperspektiverne fra Teknologirådet. Det viser, at beslutningen er truffet af er uden de nødvendige overvejelser, og at forhandlerne ikke har begreb om den brede teknologiske forståelse for, hvor nødvendigt et arbejde Teknologirådet udfører.«

Læs også Søren Duus Østergaards blogindlæg om Teknologirådet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Mærsk-Møller

Dette er helt i tråd med den ånd der hersker langt ind i den statslige administration, hvor civiløkonomer (DJØF'er) efterhånden har fortrængt enhver ekspert eller anden person med teknologisk indsigt.

Denne politik sikrer, at ingen ansat overhovedet vil have den fornødne indsigt til at kunne kritisere nogen som helst projekter ud fra en teknologisk synsvinkel. Når projekterne så fejler, og det gør de jo, når det teknologiske fundament i bedste fald er .... overraskende, så kan man, hvis absolut påkrævet, tilkøbe teknologisk vurderinger ude fra .... og i modsætning til en offentlig ansat, der i princippet skal holde sig til visse etiske mål, så kan vurderinger, når de er købt, formes til det ønskede.

I bedste fald er det smart styring, men på ingen måde smart for det fælles system vi kalder samfundet.

At det så kommert til at koste det tredobbelte, det gælder vel kun, hvis fremtiden er teknologisk udfordrende. Og afskaffer man den teknologiske indsigt, vil det vel ikke kunne påstås, at fremtiden er netop det.

Smart smart. Ikke se, ikke høre ... tra-la-la-la ... her går det godt.

  • 8
  • 0
#2 Lars F. Jensen

Da Anders Fog kom til som statsminister, nedlagde han mange flere råd - 'smagsdommere' - hvoraf mange var endog yderst nyttige - ja helt nødvendige for Danmark.

"Er man ikke enig med en ekspert, kan man jo bare finde en anden" - og lignende idioti.

Det mest absurde var, at visse råd ikke kostede noget, men blot udførte en nødvendig faglig funktion som en 'service' fra de relevante faglige institutioner - men væk det skulle de.

Og her taler vi om sølle 6 millioner ud af et 700 milliarder kroners budget - :(

Lars :)

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere