ITU-lektor: Her er 8 trin du skal igennem for at give IT-brugeren en god oplevelse

7. juli 2016 kl. 06:351
Flere offentlige organisationer og deres leverandører skal øge fokus på deres IT-design. For hvis det ikke fungerer, vil brugerne i værste fald vende servicen ryggen, lyder det fra ITU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mange arbejder med design af løsninger til brugere. Men langt fra alle arbejder strategisk med servicedesign og med at optimere brugerrejser og bygge stærke relationer til brugerne.

Lars Rune Christensen er lektor og underviser i servicedesign på IT-Universitetet og forklarer i denne artikel, som universitetet har produceret og som Version2 kan udgive som de første, hvordan du kortlægger en brugerrejse og får værdifuldt indblik i historien om dine brugere.

User Journey Map

Et User Journey Map er et godt værktøj.

 • Som designer kan det hjælpe dig til at forstå dine brugeres kontekst.
 • Som tekstforfatter kan du bedre forstå, hvilke spørgsmål brugerne søger svar på.
 • Som leder kan du få et overblik over brugeroplevelse. Du vil se, hvordan brugerne bevæge sig gennem salgstragten, og du kan identificere mulighederne of at forbedre brugeroplevelsen, den servicen.

Kilde: IT-Universitetet

»Mange arbejder med servicedesign og med at effektivisere løsninger ud fra brugernes behov,« siger Lars Rune Christensen, som underviser på kurset, Servicedesign og brugerinvolvering for it-ledere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men særligt med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi kommer endnu flere offentlige organisationer og deres leverandører til at fokusere på servicedesign.«

Han fortsætter:

»Servicedesignet skal sikre, at brugerne kan finde ud af og er trygge ved at bruge digitale løsninger.«

»Hvis servicedesignet f.eks. ikke fungerer, vil brugerne ikke være tilfredse med service eller i værste fald ikke kunne bruge servicen. Servicedesignet bliver derfor afgørende, hvis man vil være sikker på at hente de gevinster, som man forudser med en optimeret service.«

Hvorfor lave et User Journey Map:

Et godt sted at starte er at lave et User Journey Map, som kortlægger historien om brugerens rejse over tid fra indledende kontakt, over interaktion til en længerevarende relation.

Formålet er at identificere de mest centrale interaktioner, som en bruger har med en organisation, så man kan optimere brugerrejsen og opnå bedre service og forretningsmæssige resultater.

»Et User Journey Map giver et meget værdifuldt indblik i brugerens følelser, motivation og spørgsmål på forskellige tidspunkter i brugerrejsen uanset om det er et fysisk produkt, en online oplevelse, en købssituation eller en service. Det giver en god forståelse for, hvad kunderne vil opnå, og hvad deres forventninger er, men det giver også indsigt i, hvordan de bliver behandlet lige fra f.eks. salg og logistik til support,« fortæller Lars Rune Christensen.

Et User Journey Map giver dermed en delt forståelse af brugerens oplevelse og giver forskellige interessenter mulighed for at forbedre den oplevelse.

Sådan forbereder du et User Journey Map:

 • Før du kan lave et User Journey Map, skal du gøre nogle forberedelser. Der er selvfølgelig tal at hente fra værktøjer til websideanalyse såsom f.eks. Google Analytics, men der findes også værktøjer, der viser, hvordan virksomheder omtales på sociale medier. Indblik i, hvad folk søger på, kan også fortælle, hvad besøgende kigger efter, når de lander på din webside.

 • Spørgeskemaundersøgelser kan også give indblik i brugernes spørgsmål, følelser og motivation.

 • Men den kvantitative del af analysen bør altid suppleres af en mere kvalitativ tilgang som f.eks. interviews og observationer, der giver indblik i selve brugeroplevelsen. Der er også værdifuld indsigt fra dem, der har daglig kontakt med brugerne som f.eks. support og salg.

 • Det kan være en udfordring at kortlægge alle brugertyper, hvorfor det er nødvendigt at fokusere på den primære målgruppe. Hele pointen er, at det er vigtigt at have research bag, så man ikke baserer for mange beslutninger på antagelser.

Derudover kan du tage afsæt i følgende:

 • Personas: som giver et indblik i en typisk fortælling om en bruger, så du er sikker på, at du har hele brugerrejsen.

 • Tidsskala: User Journeys kan forløbe over en uge, et år eller et liv. Derfor er det nyttigt at vide, hvad længden på brugerrejsen er, før du går i gang.

 • En klar forståelse for touch points: Hvad foretager brugeren sig, og hvordan gør de det? Det er vigtigt for at forstå, hvordan brugeren interagerer med et produkt eller et brand, og hvordan man kan optimere den interaktion.

 • En klar forståelse for de kanaler, hvorigennem interaktionen sker: Kanaler er de steder, hvor brugere interagerer med en organisation – lige fra Facebook til fysiske butikker. Det giver en forståelse af, hvad brugerne faktisk gør.

 • Et indblik i andre aktører, som kan have indflydelse på brugeroplevelsen: F.eks. venner, familie, kollager m.m., som kan påvirke, hvad brugeren føler i forhold til en bestemt interaktion.

Otte trin til et User Journey Map

Ud fra data skaber man et user journey map, som kortlægger brugerrejsen. Det kan enten være i form af en infografic eller en tidslinje, men det kan også være et storyboard eller en video. Det skal bare være det format, der bedst kommunikerer historien.

Det er ikke opgaven at mappe alle aspekter af brugerrejsen, men fortælle en simpel historie med fokus på brugerens behov. Det illustrerer de mest centrale touch points, som en bruger passerer, og det skal minde alle om, at brugerens behov konstant skal være top of mind.

Her er en fremgangsmåde på otte trin, som du kan tage afsæt i:

 1. Gennemgang af organisationens målsætninger: hvad er jeres mål med at kortlægge en brugerrejse? Hvilke organisatoriske behov skal kortlægningen være et svar på?

 2. Gennemgang af eksisterende undersøgelser: jo flere brugerundersøgelser du har, desto nemmere er det at lave et User Journey Map. Vær kreativ, og hvis du ikke har de undersøgelser, der skal til for at definere brugerrejsen, så overvej, hvordan du kan udføre undersøgelserne.

 3. Gennemgang af touch points og kanaler: næste skridt er at sikre, at touch points og kanaler er kortlagt effektivt. F.eks. kan et touch point være ”Betal for en vare” og kanalerne kan være ”online”, ”fysisk butik”, ”via telefonen” eller ”mail”. Det kan hjælpe at brainstorme lidt og undersøge, om der er kanaler, som er blevet overset i dataindsamlingen.

 4. Lav et kort over empati: et sådan kort viser, hvordan brugeren føler under hver interaktion. Fokuser på, hvordan brugeren føler og tænker, såvel som hvad de siger, gør og hører i de pågældende situationer.

 5. Byg et diagram over tilhørsforhold: ideen er her at starte med en brainstorm omkring de koncepter, der har været i spil. Derefter laver man et diagram, hvor man relaterer koncepterne, følelser m.m. til hinanden. F.eks. ved at gruppere ideer i kategorier og kommer labels på dem. Her kan du så eliminere koncepter, som ikke har indflydelse på brugeroplevelsen.

 6. Sketch brugerrejsen: hvordan du gør det, er op til dig selv. Du kan lave en tidslinje, som viser brugerrejsen over tid. Du kan også lave en video eller et lydklip af diagrammet. Ideen er at vise bevægelsen af brugerrejsen gennem touch points og kanaler over en tidsperiode sammenholdt med, hvad brugerne føler i hver interaktion på undervejs.

 7. Iteration og produktion: Tag din sketch og gør dem brugbare. Bliv ved med at forfine indholdet og producer noget visuelt til interessenter, teammedlemmer m.m. Brug gerne en grafisk designer til den opgaver.

 8. Distribution og anvend: Brugerrejsen gør ingen gavn på din harddisk eller skrivebord. Du skal ud til folk og forklare, hvorfor det er vigtigt. Du burde være i stand til at sætte KPI’er på den ideelle brugerrejse og måle succes efterhånden som du forbedrer brugerrejsen.

Et User Journey Map kan se ud på mange måder, men vil typisk være en form for infographic i blueprint-stil, som kortlægger kundens interaktion over tid. Jo flere touch points man har, desto mere kompliceret, men også mere nødvendigt, er et User Journey Map.

Artiklen er skrevet på baggrund af følgende artikler:
Customer Journey Maps - Walking a Mile in Your Customer’s Shoes
All You Need To Know About Customer Journey Mapping

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger