ITU laver blockchain-sommerskole: »Som at ramme et moving target«

Illustration: apu/Bigstockphoto.com
IT-Universitetet vil bringe studerende og virksomheder sammen for at blive klogere på en af tidens mest hypede teknologier.

I august vil IT-Universitetet samle blockchain interesserede studerende og virksomheder til en sommerskole, der er den første af sin slags.

Studerende skal arbejde med cases, som medbringes af Nordea, Skat og Maersk, der alle har valgt at udnytte sommerskolen til at høste blockchain-erfaring og inspiration.

Det er en god mulighed for både forskere og virksomheder i Danmark, fortæller Roman Beck, der er professor på ITU og står bag initiativet.

Læs også: Smuthul i blockchain-kontrakt kan have kostet investorer millioner i tab

»Vi taler om en teknologi, der er under udvikling. Når man prøver at lave løsninger på baggrund af en teknologi, der er under udvikling, er det lidt som at ramme et moving target,« forklarer han og fortsætter:

»Så du er nødt til at holde trit med udviklingen og samtidig opbygge en vidensbase internt i virksomheden for at afgøre, hvad der giver mening. Der kommer sommerskolen i spil,« fastslår Roman Beck.

Ride hype-bølgen

Potentialet i blockchain-teknologien er heftigt debatteret. Teknologien er blevet beskrevet som den største innovation siden internettet, men andre tvivler på, at det kan leve op til hypen.

ITU’s summerschool handler om at samle viden mere end at være med på den eksperimentelle forfront, forklarer Roman Beck.

Læs også: Bank of England lancerer egen Bitcoin

»Du har ikke lyst til at være den aller første med en ny teknologi, og lade alle andre lære af dine fejl,« siger han til Version2 og fortsætter:

»Men hvis du er tidligt ude, så har du en fordel, når det kommer til at anvende blockchain-teknologien,« siger ITU-professoren, der forventer at virksomheder og studerende kan lære af hinanden.

Blockchain er større end de største selskaber, og den kommer hurtigt. Det er sandt, at hypen lige nu er stor, men det handler om at ride bølgen, siger Roman Beck.

Til eksamen med blockchain-løsning

Skat, Nordea og Maersk vil alle levere cases til sommerskolen, som de studerende - der for det meste vil være ph.d-studerende - skal forsøge at komme med løsninger på. Kurset skal konkret gøre de studerende i stand til at udvikle en løsning baseret på blockchain-teknologi - der i dette tilfælde leveres af Etherium.

De skal være i stand til at designe og implementere egne smartkontrakter og kode deres egne såkaldte dapps - decentraliserede apps. Til kursuseksamen skal deltagere fremlægge og forsvare deres blockchain-løsning.

Ifølge Roman Beck vil der være rigeligt med udfordringer for de studerende.

Læs også: Sådan får bitcoin-teknologi skovlen under fupkontrakter (podcast)

»Du skal være sikker på, at det passer sammen med din governance-struktur eller dine service levels agreeement. Når vi taler om blockchain på tværs af forskellige industrier, skal man for eksempel sikre, at smartkontrakter er juridisk gyldige,« forklarer professoren.

Sommerskolen har lavet et partnerskab med advokatvirksomheden Noerr for netop at få vejledning i, hvordan jura og blockchain-løsninger skal spille sammen.

Performance og stabilitet

Andre udfordringer, der hersker omkring blockchain teknologien, handler om stabilitet. For både den offentlige sektor og finansbranchen er der brug for, at systemet er sikkert nok til at opfylde lovkrav.

»Hvis du for eksempel ville bruge skattesystemer i blockchain skal du være sikker på, det hele tiden kører og alle er lige berørt. Og vi ved at it-systemer aldrig har oppetid på 100 procent,« fortæller Roman Beck.

Et andet parameter, som de studerende overveje i forbindelse med deres løsninger, er performance.

Læs også: Microsoft vil tilbyde blockchain-as-a-service i Azure-apps

»Hvis du eksempelvis har et IoT-system, hvor enheder konstant fortæller, hvor de er, så får du rigtig meget data. Og der er spørgsmålet om al den data kan bearbejdes i realtid«, siger Roman Beck.

Endelig er der spørgsmålet om at få adopteret løsningen i den kontekst, den skal bruges.

»Hvis du ser på et selskab som Maersk, så er 100 forskellige stakeholders i en shipping-process. Og hvis du vil bruge blockchain så skal alle 100 parter adoptere teknologien,« fortæller ITU-professoren.

ITU’s Blockchain Summer School finder sted mellem 15. og 18. august.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere