ITU forsker i bæredygtig software

Illustration: weerapat/Bigstock
Der er behov for at løse udfordringer med software, som resulterer i et stort nyt hardware-forbrug, der vil efterlade betydelige CO2-aftryk.

Lektor ved IT-Universitetet i København, Pinar Tözün, er blevet tildelt to bevillinger, som hun skal bruge til forske i bæredygtig, teknologisk vækst.

Det skriver ITU i en pressemeddelelse.

Hun forsker i, hvordan man kan bruge og dele allerede eksisterende hardware med henblik på at sikre en mere bæredygtig udvikling. Der er mangel på de værktøjer, som datalogerne skal arbejde med: nemlig bæredygtige software- og hardwareløsninger, som kan medvirke til en reducering af ny hardware, uden at det bremser udviklingen af nye it-systemer.

»Forestil dig et laboratorie med dataloger, som udvikler AI-løsninger. De beslutter at bygge en ny infrastruktur med den nyeste generation af hardware, som normalt bliver købt til at udvikle AI-systemer med, fordi de gerne vil lave hurtigere og mere præcise AI-løsninger, og fordi de gerne vil imødekomme behovet for mere hardware, da der hele tiden bliver ansat flere dataloger i laboratoriet. Desværre må de erkende, at den nye, dyre og energi-forbrugende hardware-struktur hverken giver bedre resultater, ligesom den heller ikke tilfredsstiller behovet for hardware blandt laboratoriets dataloger. Det ender med at blive spild af hardware-ressourcer, penge og energi,« siger Pinar Tözün ifølge pressemeddelelsen.

»Vi bliver nødt til at løse denne her udfordring for at undgå, at datalogernes behov ikke resulterer i et stort nyt hardware-forbrug, som vil efterlade betydelige CO2-aftryk uden at imødekomme datalogernes behov.«

I slutningen af 2020 fik Pinar Tözün tildelt to bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til hendes forskning i Resource-Aware Data Science (RAD), som altså går ud på at gøre it-opgaver mindre hardware-krævende, specielt i forhold til træning af deep learning-systemer inden for kunstig intelligens.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere