ITU: Antallet af kvindelige ansøgere er steget med 83 procent på én uddannelse

Illustration: IT-Universitetet
Flere og flere kvinder ønsker at arbejde og uddanne sig inden for IT. Det kan ses på IT-Universitetets ansøgninger i år, hvor antallet af kvindelige ansøgere på flere uddannelser er steget markant.

ITU eller IT-Universitet i København har modtaget mange ansøgninger i år, og antallet at 1. prioritetsansøgninger på bacheloruddannelser er steget med 15 procent.

Det er særligt bacheloruddannelsen i softwareudvikling, der er populær, og denne uddannelse er den mest søgte. Det skriver ITU selv i en pressemeddelelse.

Læs også: Markant flere søger ind på danske it-uddannelser

Antallet af kvindelige ansøgere er nemlig steget med hele 83 procent i år. Ganske vidst er der stadig en stor overvægt af mænd, og det er kun lidt over 22 procent af studiets elever, der er kvinder – svarende til 73 af i alt 325 ansøgere.

Det samme billede tegner sig, hvis man kigger på uddannelsen Data Science, hvor antallet af kvindelige ansøgere er over dobbelt så højt i år, som det var sidste år. Her er 60 ud af 199 ansøgere kvinder.

Glæde hos studiechef

Fra IT-Universitetets studiechef, Lene Rehder, lyder det, at ’det er glædeligt’, at der er så mange flere kvinder, der søger it-faglige uddannelser, og at indsatsen de seneste år for at skabe en bedre kønsbalance på ITU ser ud til at virke.

Læs også: kandidat på itu vs. DTU

Det høje antal ansøgere generelt har gjort, at der, på trods af ekstra studiepladser, er stor konkurrence om at få lov til at starte på et studie til september.

ITU har hævet antallet af studiepladser med cirka 27 procent i år, det betyder, at der er cirka 500 studerende, der kan starte en uddannelse på bachelorniveau efter sommerferien.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jonas Hansen

Rigtig dejligt at kvinderne endelig er begyndt at interessere sig for IT. Så kan vi måske også slippe for den trættende og evindelige fortælling om, at deres underrepræsentation skyldes alle mulige andre årsager.

 • 5
 • 8
#5 Jonas Hansen

Det er sikkert rigtigt. Nu har vi så flyttet det til: Hvorfor gider de ikke it?

Måske er de klogere end mænd på det punkt?

Måske? Årsagene bag forskellige gruppers valg er nu kendt, rent psykologisk. Der er ikke noget mysterie i hvorfor mænd og kvinder træffer forskellige valg, så jeg er i tvivl om hvad du gerne vil forstå. Med mindre altså, at du ønsker et bestemt udfald, og gerne vil adfærdsændre med det in mente?

 • 6
 • 1
#8 Cristian Ambæk

ITU sammen med regeringen har også presset helt absurd på over en længere periode for nærmest at tvinge kvinder ind i denne del af industrien uden en solid årsag. Men kan vi så også få kvinder til at overtage farlige jobs som er domineret af mænd?

Jeg syntes da via ligestilling skal kvinderne ned i kulminerne, håndtere farligt affald, stål arbejdere, træfældning, krabbefiskeri med mere.

WomanDontOnlyTakeTheCosyJobs

Det er da godt nok også en klam måde at skrive på "Ganske vidst er der stadig en stor overvægt af mænd"

 • 1
 • 2
#9 Torben Mogensen Blogger

ITU sammen med regeringen har også presset helt absurd på over en længere periode for nærmest at tvinge kvinder ind i denne del af industrien uden en solid årsag.

Årsagen er, at man mangler højtuddannet arbejdskraft i IT-branchen, så man vil gerne have flere til at tage disse uddannelser. Kvinder er en stor og meget lidt udnyttet ressource, derfor vil man gerne tiltrække flere.

I de andre arbejdsområder, du nævner, er der ikke mangel på arbejdskraft (der er f.eks. slet ikke kulminer i Danmark, og meget lidt stålindustri).

 • 2
 • 2
#10 Cristian Ambæk

Årsagen er, at man mangler højtuddannet arbejdskraft i IT-branchen

Ja før Covid-19 blev det estimeret til 1 million på verdensplan så vidt jeg husker, om nogle få år.

Så derfor skal man køre en årelang kampagne der "tiltrækker" flere kvinder til en uddannelse de naturligt har valgt fra i årevis, det giver god mening. Tror du selv at kvaliteten af deres arbejde vil blive derefter under sådanne forhold?

I de andre arbejdsområder, du nævner, er der ikke mangel på arbejdskraft (der er f.eks. slet ikke kulminer i Danmark, og meget lidt stålindustri).

Der er skam massere af andre jobs i Danmark der er farlige og "mandsdomineret" så det er ikke et problem, og på verdensplan har vi endnu flere. Jeg skrev ikke at de områder mangler arbejdskraft, jeg skrev at kvinder skulle gå i tøjet på ligefod med mændene, det jo det ligestilling betyder.

 • 1
 • 1
#11 Ditlev Petersen

Jeg er åbenbart et skrækkeligt menneske, der vil tvinge kvinder til at slide sig ihjel som "kodekællinger". Det var nu ikke det, jeg skrev, men åbenbart det, jeg mente inderst inde. Jeg vidste det bare ikke selv.

At det skulle være forkasteligt at undersøge, hvorfor så få kvinder vælger bestemte fag, kan jeg ikke forstå. Måske har faget uforskyldt et dårligt ry? Eller er det ikke uforskyldt? Meget relevant, også for "kodekarlene". At opfordre unge af begge køn til at overveje it-faget, er da meget langt fra "at manipulere" eller "at tvinge". Men enhver argumentation er på en måde at manipulere. Måske skulle vi forbyde sproget, da det kun kan misbruges?

Om der faktisk mangler så mange programmører (m.v.), som der gives udtryk for, ved jeg ikke. Men - skal vi sige det pænt - så er der så få rigtigt gode programmører blandt de mange "karle", at et større rekrutteringsgrundlag vil være gavnligt. Så vidt jeg husker fra min tid på edb-skolen, så var pigerne ikke de ringeste. Nærmest tværtimod.

Og hvis it-faget har problemer med rå omgangstone, hårde arbejdsbetingelser og andre ubehageligheder, så vil vi andre såmænd kun vinde ved, at vi får mere tålelige forhold.

 • 1
 • 2
#12 Anders Rosendal

At det skulle være forkasteligt at undersøge, hvorfor så få kvinder vælger bestemte fag, kan jeg ikke forstå.

Er du også meget interesseret i hvorfor mænd ikke bliver pædagog i samme grad?

Hvad er det der gør at det skal være 50% kvinder inden for et bestemt fag? Hvorfor ikke lade kvinder vælge de jobs de gerne vil udføre? Det virker meget nemmere end din plan om at tvinge dem ind i bestemt jobs.

Jeg ville seriøst ønske folk kiggede på andet end hvad der er mellem benene på kollegaen. Det er så ligegyldigt.

 • 1
 • 0
#14 Cristian Ambæk

Jeg er åbenbart et skrækkeligt menneske, der vil tvinge kvinder til at slide sig ihjel som "kodekællinger". Det var nu ikke det, jeg skrev, men åbenbart det, jeg mente inderst inde. Jeg vidste det bare ikke selv.

Jeg er desværre ikke helt med, jeg skrev ikke tilbage på noget bestemt indlæg, jeg skrev generalt til artiklen.

Jeg syntes at det som regeringen og ITU har haft gang i over længere tid er helt absurd og grotesk, og der er flere artikler på version2.dk som jeg har svaret på over tiden med ITU's og regeringens "rekutterings" forløb.

Drenge / Mænd er blevet sat på sidelinjen selvom vi har størst selvmords chancer, risiko for depression samtidig med at vi i gennemsnit får lavere akademiske uddannelse med mere, blandt andet fordi kvinderne får nemmere ved at komme ind på de samme uddannelser, de accepteres blandt andet med et lavere snit end mændene, og på selve uddannelserne får kvinderne adgang til mere hjælp.

Alt dette er statestik / undersøgelser og der er MEGET af det, der alt sammen peger i samme retning.

Som sagt er der en del artikler på version2 om dette emne og en del af dem har jeg svaret på igennem tiden.

 • 0
 • 1
#15 Cristian Ambæk

Tror du selv at kvaliteten af deres arbejde vil blive derefter under sådanne forhold?

Jeg fandt tilfændigvis denne video på youtube, som jeg syntes passer ret godt her.

Tving X kvinder ind i et miljø de normalt har holdt sig fra ved at give dem en fribillet, og bed dem om at præstere på samme niveau som mændene i den virkelige verden.

youtube link

Ja der er massere af kvindelige streamere, men her snakker vi om et LCS hold, to forskellige ting.

 • 0
 • 1
#16 Ditlev Petersen

Tving X kvinder ind i et miljø de normalt har holdt sig fra ved at give dem en fribillet, og bed dem om at præstere på samme niveau som mændene i den virkelige verden.

Der er ingen, der har talt FOR at TVINGE kvinder til at blive programmører. Der er heller ingen, der har talt om "fribilletter". Men jeg har på fornemmelsen, at mit spørgsmål fra indlæg nr. 2 delvist er besvaret: Kvinder er ikke ret værdsatte inden for dette fag.

 • 1
 • 0
#17 Jonas Hansen

Der er ingen, der har talt FOR at TVINGE kvinder til at blive programmører. Der er heller ingen, der har talt om "fribilletter".

Du svarede ret specifikt "Jep" til, at du ønskede at adfærdsændre. Hele bundlinien her handler derfor om, hvor meget social press og tyranni du er villig at påføre kvinder og måske også helt unge piger, indtil de træffer de valg, som du ønsker de skal træffe.

Hvis du ønsker at motivere kvinder, så er det helt fint - men ønsket om diversitet, som oftest ikke er gennentænkt i sig selv, ledsages ofte af et ønske om social tvang og kvoter, som heller ikke er gennemtænkt.

Derudover har vi The Gender Paradox, som direkte modarbejder dine politiske mål her, og som derfor kræver endnu mere "motivation" fra din side før "målet" er opnået.

Diversitet er politik, og når diversitet fremføres som noget der fungerer under markedsvilkår af diverse sociale studier fra udvalgte oplyste (læs: woke) universiteter, så spørger jeg blot tilbage: Hvor mange liberale mænd findes der på disse Social Studies? Hmm? Det er politik - moderne marxisme - forklædt som videnskab. Og jeg vil meget hellere snakke om IT end om politik.

 • 1
 • 0
#18 Jens Poulsen

Mangler der virkelig højt uddannet arbejdskraft.

Indenfor it, siggest der at mangle I København, Vestjylland og Nordjylland.

København, Århus og Aalborg producere ca. Hver 30 kandidater i datalogi hver år.

Prøv at kigge på hvor mange jobannoncer der er i de regioner efter it folk og om 6 måneder kig igen og frasorter genopslag.

Går udfra at hvis der mangler arbejdskraft, bliver jobannoncer også slået op.

Jeg tror hvad vi har gang i er at vi forsøger at øge arbejdsudbudet og dermed presse lønnen ned.

Hvor mange har ikke set nyhedsartikler der snakker om at der mangler 30000 it folk i København, men på Jobnet er der kun 200 stillinger hvor 50 % er genopstået hele tiden.

Synes også følgende historie dukker op oftere og oftere, ingen arbejdsløshed inden for følgende område, folk strømmer til uddannelsen, 3 år efter er 90% arbejdsløse.

Jeg tror ikke det er svært at få folk til at tage uddannelse når der er arbejde bagefter, jeg tror bare ikke folk tror på udmelding rene mere eller statestikker.

Prøv at snakke med folk i din omgangskreds, med hvem der er blevet fucket med deres uddannelse i forhold til jobgarenti bagefter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere