Ny ITIL-opdatering gør de svære dele lettere

ITIL-værktøjet har fået en ordentlig overhaling, så de mere avancerede komponenter er blevet nemmere at gå til. De grundlæggende koncepter i ITIL bliver der ikke pillet ved.

Bruger din virksomhed ITIL og er nået længere end de basale dele af ledelsesværktøjet, så kan den nye udgave af ITIL-bøgerne være en god hjælp.

ITIL har nemlig fået en ordentlig overhaling, hvor mange komponenter er blevet lettere at bruge.

»ITIL version 3 er fra 2007, så der var brug for en opdatering. Og denne update er i praksis en ny version, men det bliver den ikke kaldt. I stedet bruger man nu årstal ligesom Microsoft, så den omtales nu som ITIL 2011,« forklarer Christian F. Nissen, direktør for konsulentfirmaet CFN People.

Han har haft indflydelse på indholdet i den nye udgave gennem det internationale samarbejde om ITIL og tog i den forbindelse feedback fra store danske firmaer med.

Og det er da også mest de store virksomheder, som er i gang med ’ITIL for viderekomne’, der vil mærke forskellene, fortæller han.

»Rigtig mange mindre og mellemstore virksomheder bruger kun de basale dele af ITIL, som incident og change management, og de vil ikke mærke det store. De behøver ikke købe de nye bøger,« siger Christian F. Nissen.

Arbejder man med servicestrategi og katalogstyring af services, vil der omvendt være meget nyt at hente.

»Tidligere var bogen om servicestrategi meget akademisk og svær at omsætte i praksis. Nu er den skrevet helt om og er blevet meget bedre og langt mere praktisk anvendelig,« siger han.

Det samme gælder vejledningerne om portefølje- og katalogstyring, som også har fået en ordentlig overhaling. Og så er der kommet nye processer med i ITIL, for eksempel business relationship management.

Den største nyhed, samlet set, mener Christian F. Nissen dog er en generel ensretning af indholdet i ITIL-bøgerne, som samlet tæller ca. 1.900 sider.

»Der var rigtig meget inkonsistens i ITIL V3. Da den kom i 2007, var det en fuldstændig omskrivning af ITIL, så der havde sneget sig mange uklarheder og inkonsistens ind. Det er ligesom, når man skriver en doktorafhandling. Først når man har skrevet den og så skriver artiklen om afhandlingen bagefter, finder man rigtigt ud af, hvad det egentligt handlede om,« siger han.

ITIL er en samling principper for arbejdet med it-service management, som har vundet stor udbredelse, også i Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere