Onsdag morgen og formiddag kørte historien om, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA også brugte sine mange overvågningsmuligheder til at spionere på danske virksomheder, for eksempel hvis et amerikansk firma overvejede et opkøb.
Bag anklagerne stod Tom Togsverd, direktør for brancheforeningen Iteki Dansk Industri, men han måtte i løbet af onsdagen trække sine udtalelser til Politiken og DR2 tilbage. Dansk Industri udsendte et skriftligt dementi med helt andre meldinger end dem, Tom Togsverd var kommet med tidligere.
»Jeg har ikke dokumentation for, at den amerikanske efterretningstjeneste skulle have indhentet oplysninger fra danske virksomheder og videregivet dem til amerikanske virksomheder. Jeg har heller ikke viden om eller ønsket at give indtryk af, at den danske efterretningstjeneste har videregivet oplysninger, som på nogen måde er blevet misbrugt til kommercielle formål,« skriver Tom Togsverd i dementiet.
Han har tidligere været ude med opfordringer til, at danske virksomheder beskytter særligt følsomme data med kryptering eller slet ikke sender det digitalt, og det var også tanken bag hans nye meldinger om industrispionage, skriver branchedirektøren.
»Jeg beklager, hvis mine udtalelser har givet det indtryk (industrispionage fra USA, red.). Min intention har alene været at gøre virksomhederne opmærksomme på den stadig større udfordring med datasikkerheden, så de skærper sikkerhedsniveauet for deres følsomme oplysninger,« skriver Tom Togsverd i pressemeddelelsen.
Blandt de mange foreløbige afsløringer om NSA’s arbejde, som er kommet frem via de lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden, er der ikke konkrete eksempler på direkte industrispionage. Der har dog tidligere være afsløringer af, hvordan det amerikanske efterretningsvæsen for eksempel spionerede på den europæiske flyproducent Airbus for at sikre, at amerikanske firmaer vandt en ordre på 33 milliarder kroner fra Saudi-Arabien.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.