Itek-direktør trækker anklager om NSA-spionage mod danske firmaer tilbage

24. oktober 2013 kl. 10:257
Itek-direktør trækker anklager om NSA-spionage mod danske firmaer tilbage
Illustration: JP.
Dansk Industris Itek-direktør Tom Togsverd dementerer udtalelse om, at NSA bedriver industrispionage mod danske virksomheder. Der er ikke dokumentation for påstanden, lyder det nu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Onsdag morgen og formiddag kørte historien om, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA også brugte sine mange overvågningsmuligheder til at spionere på danske virksomheder, for eksempel hvis et amerikansk firma overvejede et opkøb.

Bag anklagerne stod Tom Togsverd, direktør for brancheforeningen Iteki Dansk Industri, men han måtte i løbet af onsdagen trække sine udtalelser til Politiken og DR2 tilbage. Dansk Industri udsendte et skriftligt dementi med helt andre meldinger end dem, Tom Togsverd var kommet med tidligere.

»Jeg har ikke dokumentation for, at den amerikanske efterretningstjeneste skulle have indhentet oplysninger fra danske virksomheder og videregivet dem til amerikanske virksomheder. Jeg har heller ikke viden om eller ønsket at give indtryk af, at den danske efterretningstjeneste har videregivet oplysninger, som på nogen måde er blevet misbrugt til kommercielle formål,« skriver Tom Togsverd i dementiet.

Han har tidligere været ude med opfordringer til, at danske virksomheder beskytter særligt følsomme data med kryptering eller slet ikke sender det digitalt, og det var også tanken bag hans nye meldinger om industrispionage, skriver branchedirektøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg beklager, hvis mine udtalelser har givet det indtryk (industrispionage fra USA, red.). Min intention har alene været at gøre virksomhederne opmærksomme på den stadig større udfordring med datasikkerheden, så de skærper sikkerhedsniveauet for deres følsomme oplysninger,« skriver Tom Togsverd i pressemeddelelsen.

Blandt de mange foreløbige afsløringer om NSA’s arbejde, som er kommet frem via de lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden, er der ikke konkrete eksempler på direkte industrispionage. Der har dog tidligere være afsløringer af, hvordan det amerikanske efterretningsvæsen for eksempel spionerede på den europæiske flyproducent Airbus for at sikre, at amerikanske firmaer vandt en ordre på 33 milliarder kroner fra Saudi-Arabien.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
24. oktober 2013 kl. 13:33

Det forlyder at direktøren for NSA vil trække sig tilbage. Angiveligt for at bruge mindre tid med din familie.

3
24. oktober 2013 kl. 11:42

men de foreløbige erfaringer viser, at manden kun kan ha' ret i sin antagelse.

2
24. oktober 2013 kl. 11:22

Så blev Tom banket på plads. Af hvem vides ikke. Men det ville da være yderst naivt at tro, at mandens oprindelige udtalelser ikke stadig holder vand. Og ifølge vores statsminister (som selv bliver overvåget - eller måske er det også kun Merkel?), skal vi bare være glade, for de overvåger jo for vores egen skyld.

Beviser i form af rygende pistoler findes selvsagt ikke, men det juridiske system levner jo også plads til at dømme på indicier ...

1
24. oktober 2013 kl. 11:16

Man skal da være dummere end snot for at tro på at danske virksomheder af en eller anden grund skulle være undtaget og de kun bedriver industrispionage mod ANDRE europæiske lande.

"Der har dog tidligere være afsløringer af, hvordan det amerikanske efterretningsvæsen for eksempel spionerede på den europæiske flyproducent Airbus for at sikre, at amerikanske firmaer vandt en ordre på 33 milliarder kroner fra Saudi-Arabien."

På den baggrund er mangel på konkrete beviser mod danske virksomheder da mest et tegn på resignation, inkompetence eller indspisthed med NSA.