ITEK: Cloud computing er uinteressant for store virksomheder

Det er smart at bruge 'skyen' for små og mellemstore virksomheder, men sjældent umagen værd for de store. Sådan lyder et af rådene om cloud computing fra brancheforeningen ITEK, der barsler med en ny vejledning.

Er det småt med it-sikkerhedskompetencer internt i firmaet, er cloud computing en god idé. Men for store firmaer med velsmurte it-afdelinger vil det næppe give store nok fordele at sende store dele af it-teknikken ud i skyen.

Det var en af de konklusioner, Dansk Industris branchefællesskab ITEK hev frem, da pointerne fra en kommende vejledning om cloud computing blev fremlagt for pressen.

»Har man en god it-sikkerhedsafdeling, er det ikke så interessant at satse på cloud computing. Vi tror ikke, det vil have den store effekt, hvis koncernens sikkerhed i forvejen kører effektivt. Så er der ingen grund til at løbe de risici, der er,« sagde Henning Mortensen, chefkonsulent i ITEK.

Delområder, der egner sig specielt til cloud-leverandørernes tilbud, for eksempel opgaver med hidsig spidsbelastning i perioder, kan dog godt give god mening at sende ud i skyen, også for store virksomheder.

Smart for de små
Anderledes ser det ud for mindre virksomheder, hvor det sagtens kan være smart at kunne købe sig ind på for eksempel Amazons enorme serverpark til små penge.

»Det er nemt og billigt at komme i gang med for små virksomheder. Og det betyder også, at der ikke er behov for et højt teknologiniveau. Man skal bare stadig være i stand til at stille de kritiske spørgsmål til leverandøren,« sagde Henning Mortensen.

Ved for eksempel at bruge software-as-a-service, som webbaseret emailklient og Salesforces CRM-software, slipper en virksomhed også for besværet med at holde styre på licenser og opdateringer. Og køber man serverkraft hos for eksempel Amazon, slipper firmaet for at skulle investere i servere og hvad der dertil hører.

Ulemperne er så, at håndteringen af virksomhedens centralnervesystem overlades til andre, uden at kunden har store muligheder for at følge med i detaljerne i løsningen. Det kræver både kontrol af leverandøren - og tillid.

»Man skal finde en leverandør, man stoler på,« lød det fra chefkonsulenten, som også havde en lang liste over punkter, man kan måle en leverandør på, før kontrakten underskrives.

Alt i alt ser ITEK dog ikke muligheden for cloud computing som nogen stor omvæltning for firmaer, der har erfaringer med at lægge opgaver ud til leverandører.

»Hovedbudskabet fra os er, at der ikke er voldsomt meget nyt under solen. Det er ingen revolution. På mange måder er det de samme ting, man skal være opmærksomme på, som hvis man outsourcer opgaver,« sagde Henning Mortensen.

ITEK er på vej med en vejledning i at bruge cloud computing, men den er endnu ikke offentliggjort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Ernst Hansen

Enig.

ITEK taler mere om Outsourcing end egentlig Cloud som begreb.

Men det noget vrøvl, at omtale Cloud udelukkende som 'outsourcing', da Internal Cloud (på Intranettet) også kan benyttes - uden hensyntagen til firmaets størrelse...

Der er stor sandsynlighed for, at ITEK vejledning bliver overflødig :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere