Italiensk Wikipedia lukket i protest mod censur-lov

Den italiensksprogede Wikipedia er lukket midlertidigt. Det sker i protest mod et lovforslag fra den italienske regering.

Forsøger man at besøge et opslag i den italienske Wikipedia, møder man en side, der fortæller en, at det måske snart er slut med Wikipedia på italiensk.

Wikipedia har valgt midlertidigt at lukke siden i protest mod en paragraf i et lovforslag fra den italienske regering med navnet ”DDL intercettazioni”, eller på dansk ”lov om aflytning”. I lovforslaget fremgår det blandt andet, at alle hjemmesider skal rette alt indhold, som en person føler, er skadeligt for sit image, og at det skal ske inden for 48 timer efter anmodningen. Der er altså tale om en censurmulighed for alle, hvor man kan censurere indhold på nettet, som man føler, er skadeligt for ens person.

Problemet med lovforslaget er, ifølge Wikipedia, at ændringen på en hjemmeside ikke sker som følge af en kendelse fra en dommer, men udelukkende efter en henvendelse fra den forurettede. Der er altså ikke tale om, at der fra en retslig instans skal afgøres, om der er tale om injurier.

Det betyder, ifølge Wikipedia, at en forurettet kan kræve, at blogs, online nyhedssider og Wikipedia kommer med en ”rettet” udgave af offentliggjort indhold, fordi en person mener, indholdet er skadeligt. Og det uden at tage hensyn til, hvor informationen kommer fra, og hvorfor vedkommende kunne have en interesse i at få indholdet slettet.

Det kalder Wikipedia for en uacceptabel indskrænkning af friheden og uafhængigheden, Wikipedia har, og citerer blandt andet menneskerettighedserklæringens artikel 27.

I skrivende stund har lidt over 2.000 underskrevet en online underskriftsindsamling mod lovforslaget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jens Larsen

Så hvis jeg(er i Italien og er Italier) slår en ihjel, og sammentidig brander migselv online som en "god person". Så kan jeg kræve af alle medier(i Italien) at de ikke skriver på nettet at jeg har slået nogen ihjel, da jeg mener det skader mit image?
Er det rigtigt forstået?

Thue Kristensen

Så hvis jeg(er i Italien og er Italier) slår en ihjel, og sammentidig brander migselv online som en "god person". Så kan jeg kræve af alle medier(i Italien) at de ikke skriver på nettet at jeg har slået nogen ihjel, da jeg mener det skader mit image? Er det rigtigt forstået?

Nej, loven siger ikke, at du kan få Wikipedia's version erstattet med din egen. Kun at Wikipedia er forpligtet til at "trykke" din version på samme side, og med samme synlighed. Eventuelt ved siden af. Kilde: http://it.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Comunicato_4_ottobre_2011/en

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder