Italiensk Højesteret forbyder tvunget køb af Windows-licens

27. oktober 2014 kl. 13:4541
Den højeste domstol i Italien slår nu fast, at man har ret til at slippe for den såkaldt Microsoft-skat, når man køber en computer med et installeret styresystem. Dermed bliver en dom fra september gjort til retspraksis i støvlelandet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Italienske borgere har nu ret til at få pengene tilbage for det styresystem, der er installeret på forhånd, når man køber en computer. Den italienske Højesteret har slået fast, at præinstalleret software bryder med forbrugerens frie valg.

Dermed afsluttes en sag som italienske Marco Pieraccioli indledte i 2005 mod computerproducenten HP, fordi han ikke ville betale for det styresystem, virksomheden havde installeret på computeren. I september tabte HP sagen og Pieraccioli fik tilbagebetalt 140 Euro – prisen på det Windows-system og den version af Microsoft Works, han ikke ville have på sin HP-computer – samt alle sagens omkostninger fra it-selskabet.

Det er den dom, som Corte di Cassazione nu har cementeret som principiel. Italienere har derfor fra nu af fri mulighed for at bruge fx Ubuntu, uden først at betale for et styresystem, der skal afinstalleres med det samme. Pieracciolis italienske advokat kalder dommen for en sejr for fri software.

Dommen gælder ikke kun Windows, men alle forhåndsinstallerede operativsystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I praksis betyder det, at italienere, der køber en computer, hvor et operativsystem er installeret, har ret til at få refunderet softwaren, men beholde computeren. Den eneste betingelse er, at man ikke accepterer licensbetingelserne for softwaren.

Den italienske domstol forklarede, at fordi man accepterer computeren og softwaren separat – henholdsvis i butikken og ved opstart af computeren – så skal det ses som to forskellige produkter.

I Danmark har Version2-bloggeren og FreeBSD-udvikleren Poul-Henning Kamp tidligere tabt en lignende retssag mod Lenovo, hvor han krævede, at få refunderet pengene for en Windows Vista-licens på den maskine, han havde købt.

41 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
28. oktober 2014 kl. 14:13

Jeg er en af dem der konsekvent overskriver windows på en ny maskine, så jo det her glæder mig da lidt. Spørgsmålet er bare hvor meget billigere bliver maskinen. 100 Kr. 200 Kr. næppe meget mere.

Det som mangler er et seriøst Linux alternativ, altså en producent som leverer maskinen med Linux. Det burde jo være en omkostning på 0 Kr.

En PC forventes af de fleste forbrugere at have et styresystem. Her er så flere grunde til at producenterne vælger Windows.

  1. Microsoft har et support apparat, som mere eller mindre befrier producenten for support.
  2. Hvilken Linux variant skal der lægges på?
  3. Mange hardware producenter sjofler Linux, og derfor kan man ikke "bare" sammensætte en PC og sælge den med Linux.
30
28. oktober 2014 kl. 11:21

Hvorfor er det altid at debatten går på at skade Microsoft, så skal der vær fri browser valg og nu må de ikke være præ-installeret på Pc'en, hvornår kigger de samme mennesker på Apple produkter og sætter samme krav for at de må forhandle deres produkter.

33
28. oktober 2014 kl. 11:52

Man stiller ikke samme krav til pølsemanden på Nørrebro Runddel som man gør til McDonalds.

I den sammenligning kan du ikke sidestille Microsoft og Apple. Vi snakker om samlede maskiner, hvor Microsoft kun leverer en lille del af det samlede.

Det korrekte er at sammenligne Apple, Dell, Asus, Acer osv.

Skal vi overdrage den til burgerne, så kan vi sige, at Microsoft står som leverandør af brugerbollerne, som de alle sammen bruger, på nær én enkelt, som så laver deres egne burgerboller (Apple).

34
28. oktober 2014 kl. 12:20

I den sammenligning kan du ikke sidestille Microsoft og Apple.

Det er da heller ikke det Hr. Henriksen gør. Microsoft er pølsemanden på Nørrebros Runddel der sælger sin ost til alle grillbare (inklusiv McDonald's) i Danmark. Burger King (Apple) vælger jo blot ikke at købe Microsofts ost, og laver deres egen i stedet.

Jeg vil dog mene at analogien ville være mere korrekt, hvis Microsoft var en ostefabrik (lad os sige Den Leende Ko) og Apple var fast food-kæde (Burger King), der laver det hele selv: Boller, ost, tomater. Så får de lige bøffen fra Intel (landmand John), men ellers er det deres eget.

Dell er således McDonald's, der jo køber deres ost fra Den Leende Ko (altså Microsoft), men også deres bøf fra John (altså Intel), og sikkert også tomaten fra nogle andre. En lille virksomhed som Vision (altså Oasen) putter bare tingene sammen for dig, så alle delene kommer fra andre virksomheder. Måske lige bollen laver de for dig.

Forskellen er bare at Den Leende Ko er stort set har monopol på osten i slutbrugernes burgere, som selv Oasen gør sig brug af. Man kan også få den uden ost, men så skal man selv ud at skaffe den. Og det er de færreste der tør købe Linux-osten (altså Riberhus), da den kommer i alt for mange varianter. Riberhus bliver primært brugt i burgere der spises af burgerentusiaster (superbrugere), fremfor den gængse burgerbruger (slutbrugerne).

(Man bør ikke bestille en burger uden ost.)

22
28. oktober 2014 kl. 07:44

Interessant at se hvordan flertallet i denne diskussion ikke vil accptere producenternes frie valg (!) til at sammensætte deres produkter, som de bedst mener, at det matcher med markedets ønsker og behov. Benyt jeres højt besungne frihed til selv at slå jer ned som pc-producenter med produkter, der lige præcis matcher jeres ønsker fremfor at skulle fordyre det for flertallet - jeg kan tydeligt huske, da Windows og DOS var noget man købte ved siden af til en meget højere pris end det Win8 "fordyrer" en gennemsnitlig pc med idag. Og det med 100x mere funktionalitet.

Så var der Troels' analogi med McDonalds og en burger uden ost: Skal vi gætte på, at han godt kan få den uden ost, men at prisen er den samme?

Mage til flok hyklere skal man lede længe efter.

Og kom så med jeres hykleriske minusser, jeg kan tage det !!

16
27. oktober 2014 kl. 23:56

Helt ærligt! Nu har det jo kørt i jeg ved ikke hvor mange år...! Det er (IMHO) ren logik; Fabrikanterne ved hvad folk vil have, og laver deres produkter ud fra det.

Hvis nu jeg syntes at det er det åndsvagt at der kun er 4 flødeboller med kokus i en æske med 12, og forlangte at producenten gav mig alle 12 med kokus, kunne jeg så det? Hvis min bil fra Citröen bliver leveret med Goodyear, kan jeg så forlange Bridgestone (uden merpris)? Næppe...

Quit whining, og indse at merprisen for at tage noget ud af samlebåndet fordyrer det hele mere end ideologien er værd ;)

18
28. oktober 2014 kl. 00:43

Hvis nu jeg syntes at det er det åndsvagt at der kun er 4 flødeboller med kokus i en æske med 12, og forlangte at producenten gav mig alle 12 med kokus, kunne jeg så det? Hvis min bil fra Citröen bliver leveret med Goodyear, kan jeg så forlange Bridgestone (uden merpris)? Næppe...

Du er altså helt galt afmarcheret - styresystemer er hverken flødeboller eller biler - de er burgere. Og hvis du går på McDonalds og beder om en Big Mac uden ost, så kan det altså også fint lade sig gøre, især hvis du strengt taget, efter at have åbnet for den lille papæske med burgeren, først skal underskrive en kontrakt før osten lader sig spise. Hvorfor stille spørgsmålet, hvis man ikke kan svare nej? Når jeg er nede på Duniyas og købe en durum-rulle, og Duniyas-manden spørger om jeg skal have chili på, så respekterer han jo også mit svar. Jeg foretrækker dog ikke Duniyas, men Oasen, som ligger lidt længere oppe ad Jagtvej. Deres kebab er virkelig god, omend deres pomfritter er lidt slatne. Hvor kan man få gode pomfritter omkring Jagtvej?

24
28. oktober 2014 kl. 08:56

Og hvis du går på McDonalds og beder om en Big Mac uden ost, så kan det altså også fint lade sig gøre, især hvis du strengt taget, efter at have åbnet for den lille papæske med burgeren, først skal underskrive en kontrakt før osten lader sig spise.

Så er spørgsmålet: Giver McDonalds dig pengene tilbage for osten, når du får burgeren uden ost?

Hvad er burgeren værd uden ost?

Kan jeg tage tomaterne ud også, og få pengene tilbage for dem?

Kan jeg få burgeren uden bollen, og få pengene tilbage for brødet?

Er en burger som består af en bøf alene stadig en burger (jeg kan have min egen bolle, tomater og ost med)?

27
28. oktober 2014 kl. 09:57

McD sælger da gerne burgere uden ost - endda billigere end med ost

28
28. oktober 2014 kl. 10:54

McD sælger da gerne burgere uden ost - endda billigere end med ost

En hamburger og en cheeseburger koster hos McDonald's 10 kroner hver.[0] Man betaler altså det samme for - grundlæggende - den samme burger, lige meget om der er ost eller ikke er i.

Desuden giver det jo ikke mening at det skulle være billigere hvis man bestiller en BigMac uden ost, fordi det kræver jo ekstra arbejdstid at sammensætte sådan en burger. Så skal nogen jo tænke sig om i køkkenet.

Du må altså komme med mere konkret belæg for denne påstand.

[0] http://www.mcdonalds.dk/content/dk/Vores_mad/Produkter/Coinoffers.html

26
28. oktober 2014 kl. 09:27

#Uffe: Kan du ikke prøve at snakke lidt mindre, så du kan høre, hvad vi andre siger?

Alle de her analogier med burgere er lidt trættende at høre på. Har du en religion, der tilsiger at fx Eriks ide med et skrabelod er strengt forbudt?

Jeg undrer mig forresten over at hardwareproducenterne er så ligeglade med det kundesegment, vi snakker om her. Jeg har flere gange beholdt tegnebogen i lommen efter at have læst anmeldelser om hvor håbløst det er at lægge linux på nogle af de her dimser. (Og meget af bøvlet er jo noget, der er gjort med vilje for at låse dimsen til kun at køre windows).

29
28. oktober 2014 kl. 11:16

Til Kai Birger Nielsen: Det var ikke mig, der begyndte at snakke om burgere, blot for at få det på plads. Det var Troels Henriksen.

Jeg kan udemærket se og læse, hvad andre skriver. I vil have lov til at bestemme over producenterne og hvordan de sammenstykker og sælger deres produkter. En pc er jo i forvejen sammensat i mange mindre komponenter fra et utal af 3de-parts leverandører. For mig er operativ-systemet blot én af mange, der tilsammen er udvalgt for at matche et behov hos flertallet af kunderne. Hvis en pc fast leveres med f.eks. tastatur, så kan man jo heller ikke få pengene tilbage blot fordi man har ét derhjemme i forvejen.

Maciej Szeliga har oveni købet fået den fejlagtige idé, at det er kunderne der i flertallet af de vestlige lande bestemmer, hvad producenterne skal levere. Man tager sig til hovedet.

35
28. oktober 2014 kl. 12:56

<strong>Uffe Kousgaard skrev:</strong>
En pc er jo i forvejen sammensat i mange mindre komponenter fra et utal af 3de-parts leverandører. For mig er operativ-systemet blot én af mange, der tilsammen er udvalgt for at matche et behov hos flertallet af kunderne. Hvis en pc fast leveres med f.eks. tastatur, så kan man jo heller ikke få pengene tilbage blot fordi man har ét derhjemme i forvejen.

Hvor kæden hopper af at du kan splitte hele PCen ad og sælge samtlige komponenter til højest bydende... på nær den Windows licens, selv om du i forvejen er i besidelse af en anden gylding Windows-licens. Hermed:

a) tillad refusion af ubrugt Windows-licens - som i Italien

og/eller

b) tillad videresalg af ubrugte OEM Windows-licenser

36
28. oktober 2014 kl. 13:05

c) forbyd låsning af bestemt OS til bios.

40
28. oktober 2014 kl. 14:17

Slutresultatet er det samme - PC kan kun boote OS som PC leverandør har aftalt med OS leverandør.

Antager du taler omkring UEFI SecureBoot. Hvilke x86 maskiner der har UEFI SecureBoot mangler muligheden for at boote andet end Windows? Samtlige maskiner jeg har set har haft mulighed for enten kun at slå det fra, eller at slå det fra/skifte nøglerne ud. (Selv Microsofts egne Surface Pro tablets har mulighed for at slå det fra på)

41
28. oktober 2014 kl. 14:22

Fedora booter udemærket på UEFI Men der kan opstå problemer med tredjeparts drivere til f.eks. netværkskort.

25
28. oktober 2014 kl. 09:18

Så er spørgsmålet: Giver McDonalds dig pengene tilbage for osten, når du får burgeren uden ost?

Næh, for det er nok ikke specielt praktisk. Kan osten genbruges uden særlig meromkostning? Ja, det kan den nok, men den næste kunde bliver måske skuffet. Her åbner programmel, i kraft af sine unikke egenskaber, for helt andre muligheder, idet det kan kopieres og fjernes uden reel meromkostning.

Hm, det kunne være man ikke skulle forsøge at reducere en problemstilling om styresystemer til flødeboller, biler og burgere...

Nej, sludder og vrøvl, jeg er sikker på at vi kan konstruere en hypotetisk burgersituation, der til fulde lader os afdække dette komplicerede emne på en måde, som vi alle kan forstå! Hvad nu hvis osten er fuldstændigt vakuumpakket, og en af disse plastik-lignende oste der knapt nok behøver være på køl, således at der reelt ingen kvalitetsreduktion sker ved at bringe den tilbage? Eller måske er et styresystem snarere som den salatmayonnaise man får til pomfritterne (som forresten er ret gode på Brøndbyvestergrillen), men som man rent faktisk betaler ekstra for!

Ja! Her har vi den perfekte analogi: Når man køber en bakke pomfritter på en københavnsk grillbar, så bliver man spurgt om man vil have salatmayonnaise med. Langt de fleste siger ja, men jeg har aldrig brudt mig om det, og sparer således en 3-4 kroner. Hvis jeg har lyst, kan jeg endda downloade min egen frie salatmayonnaise og selv installere den på mit måltid.

20
28. oktober 2014 kl. 01:01

@Troels - det er vel fordi dit måltid er BTO, og ikke en færdigvare? Der er jo trods alt en del forskel på en burger uden ost, der bliver lavet på stedet, og så en computer der bliver lavet i Kinøjsien og sendt til XYZ lande i 10000vis af ens udgaver- deraf min oprindelige med prisen for at pille netop én ud af båndet!

Og uden at kende til priserne, så giver en HW fabrikant der "pusher" Windows med, næppe i omegnen af de penge vi selv skal give for en OEM licens. Hvis de bare giver 15 dollars for det, så er det jo ædt op i administrative udgifter længe før det beløb kunne tilbagebetales?

17
28. oktober 2014 kl. 00:24

Fabrikanterne ved hvad folk vil have, og laver deres produkter ud fra det.

Det er en fordrejelse af virkeligheden! Fabrikanterne bestemmer, hvad folk må have, og er dermed med til at give Microsoft en monopolistisk status på markedet for computere til den almindelige forbruger, som er til skade for konkurrencen og markedets fri bevægelighed.

Fra enhver introducerende lærerbog i erhvervsøkonomi vil du kunne finde følgende:

Monopol/monopolisme: Virksomheden optimerer profit gennem mængdetilpasning til ugunst for forbrugeren. Udvikling af produktet sker kun, når virksomheden profit forbedres. Frit marked: Virksomheden tilpasser sin profit på markedet gennem pristilpasning, hvilket giver forbrugeren den laveste enhedspris. Udvikling af produktet sker løbende, da dette er en konkurrenceparameter.

19
28. oktober 2014 kl. 00:54

Så fortæl hvordan computeren, som hr og fru Danmark køber i Bilka, ville blive billigere (og bedre), hvis ikke den blev leveret med Windows? Hvis den kom totalt tom, uden OS, hvor stor en procentdel af dem ville så kunne få den i gang? Det er jo nok ikke lige sådan til at lave et valgfrit OS, som det blev med browseren dengang!

Jeg er hverken ude på flamebait, religionskrig eller andet (benytter selv både Windows, Mac og Linux), men husk nu på at vi ikke alle er IT-superhajer - jeg synes selv kun jeg er haj, og ikke superhaj, og stadigvæk er Linux ikke for hr og fru Danmark - alt hvad der hedder Terminal, det skal man ikke udsætte folk for, der stadig er bange for at klikke på en forkert knap!

21
28. oktober 2014 kl. 02:13

Så fortæl hvordan computeren, som hr og fru Danmark køber i Bilka, ville blive billigere (og bedre), hvis ikke den blev leveret med Windows?

Fru Danmark kune også tænkes at ville bruge det licensnummer, som fulgte med den Acer-maskine, som Hr Danmark spildte Fernet Branca ned i i sidste uge, og som er grunden til, at hun nu (igen) står nede i Fona. I stedet for at være tvunget til at købe en ny licens, hun ikke har brug for.

Vi tager den lige igen for de nytilkomne. Ingen forlanger, at alle computere skal sælges uden OS. Derimod forlanger vi, at man som konsekvens af ikke at tage Windows-licensen i brug, har ret til enten A) at videresælge denne licens til 3. mand (som man har ret til med enhver anden vare, man køber som privatperson), eller B) at få refunderet udgiften til en licens, som er købt men ikke er taget i brug.

I sin simpleste udgave kunne Fona blot sælge skrabelodder med Windows-licensnumre. Køber man ikke skrabeloddet, er den præinstallerede Windows ubrugelig.

8
27. oktober 2014 kl. 15:50

Og så Italienerne af alle :-)

5
27. oktober 2014 kl. 14:57

Jeg har, ligesom mange andre, adgang til MSDN og derved alle de version af Windows jeg måtte ønske mig, det giver derfor ikke mening at jeg skal betale for Windows X Home/Pro hvis jeg køber en HP, Lenovo eller anden computer.

Antallet af udviklere som har adgang til MSDN i DK, vil jeg gætte til rigtig mange (10-100 tusinde ?)

7
27. oktober 2014 kl. 15:26

Bare fordi du kan betyder ikke at du er korrekt licenseret. Du bryder sandsynligvis de licensbetingelser du har accepteret ved at bruge MSDN-adgang således.

6
27. oktober 2014 kl. 15:24

Husk at læse det med småt. Du må ikke fx bruge en emailklient på en MSDN-licenseret Windows, KUN udvikling, test, osv.

4
27. oktober 2014 kl. 14:31

Overskrift: Italiensk Højesteret forbyder tvunget køb af Windows-licens Tekst: ... Dommen gælder ikke kun Windows, men alle forhåndsinstallerede operativsystemer ...

Lad nu være med de Ekstrabladet overskrifter, det er ren click bait...

Og gad vide hvordan de egentlig vil gøre med Apple maskiner - softwaren har i sig selv også en pris, selvom opgraderinger gives gratis væk jo.

10
27. oktober 2014 kl. 16:12

Og gad vide hvordan de egentlig vil gøre med Apple maskiner - softwaren har i sig selv også en pris, selvom opgraderinger gives gratis væk jo.

Der er ingen issue... OS X er gratis i desktop versionen, det har det været i omkring 4 år. Det samme gælder div. Linux distributioner, du kan vælge at betale for supporten men OS'et er som sådan gratis. Selv SUN/Oracle Solaris er gratis, hvis du kan leve uden support.

Bortset fra det så kan du slet ikke sammenligne OS X og Windows: OS X laves af samme producent som laver hardwaren, udelukkende for at køre på denne hardware (som tilfældigvis pt. er PC-kompatibel), Windows er et tredjepartsprodukt som bliver tvunget ned over folk uanset om de har brug for det eller ej.

Bloatware er per. def. gratis da det er demoversioner som først koster penge hvis man vælger at beholde dem efter 3 eller 6 måneder.

NB. Siden Italien er et EU land er denne dom vel også gældende i andre EU-lande ? kan vi få en jurist til at udtale sig om sagen ?

15
27. oktober 2014 kl. 20:12

Så meget tvang er der nu ikke. Det tog ikke mig mange sekunder at finde en pc uden operativsystem:
<a href="http://www.dataworld.dk/product_card.php?prod_nr=DW-GA010">http://www.d…;

Og det vrøvl har vi hørt før, men det bliver ikke mere rigtigt af den grund.

Det drejer sig ikke om hvorvidt man kan købe en eller anden bambus maskine uden OS, men om at hvis man vil købe en mærkevaremaskine uden OS, så kan det ikke lade sig gøre.

En interessant sideeffekt af sagen er, at selv om man næppe skal regne med den helt store forskel i pris (OEM versioner af Windows er blevet billigere siden 2005 osv.), så er det meget mere interessant at det åbner op for at producenterne ikke kan låse maskinen til Windows med UEFI eller andet snask.

14
27. oktober 2014 kl. 19:20

Hvad koster den så uden styresystem?

Hvis den italienske dom bliver implementeret i dansk lovgivning, så bliver prisen vel omkring 2800 kr. Et mere sandsynligt udfald bliver måske at prisen med Windows havner omkring 4200. Her har jeg forudsat en pris for Windows, der er noget lavere end de 140 Euro - men man har da lov til at håbe.

9
27. oktober 2014 kl. 15:52

Og gad vide hvordan de egentlig vil gøre med Apple maskiner

Interessant spørgsmål, men det er jo fuldt supporteret af Apple at køre Windows på en Mac, og man kan også køre Linux på sådan en, så de samme regler skal selvfølgelig gælde for en Mac maskine. Der er mange der udelukkende køber en Mac pga. den gode hardware.

2
27. oktober 2014 kl. 14:12

Hvis det samme skete i Danmark, ville man så ende med 2 priser for samme laptop? En med og en uden windows license og hvilke en ville være billigst? ;)

3
27. oktober 2014 kl. 14:26

Man ville nok mere sandsynligt ende med at butikkerne forlangte at aktivere licensen mens maskinen endnu er i butikken.

1
27. oktober 2014 kl. 14:01

Kan godt se logikken i at adskille de 2 produkter, dog ville jeg nok fortsat have det fint med at købe en bærbar for forudinstalleret OS.

Den kunne dog være rart at få nogle af pengene tilbage for den bloat-ware de har det med at proppe dem med :/