En ny mentorordning rettet mod det private marked er opstået i slipstrømmen af 'Kod i Ferien'-initiativet, der denne sommer vendte tilbage efter den succesfulde premiere i 2011. Ikke mindst oplevede arrangørerne stor positiv tilbagemelding fra it-virksomheder i det private erhvervsliv.
Det var en idé, som it-virksomheden Magenta, der har speciale i open source-løsninger, allerede sidste år gjorde opmærksom på, at man gerne ville støtte op om, hvis initiativet blev gentaget i år.
Med projektleder Leif Lodahl som mentor inviterede Magenta blandt andre datalogistuderende Henrik Bendt, som blev en fast gæst i virksomheden hen over sommeren med et projekt om grammatikkontrol til den gratis kontorsoftware LibreOffice.
»Vi har lagt hus, frokost, kaffe og cola til. Men derudover har vi primært hjulpet ham med sparring omkring det sproglige og med at kaste ham i armene på en masse relevante mennesker fra LibreOffice-miljøet, som jeg kender,« fortæller Leif Lodahl, der i sin fritid også er formand for LibreOffice Danmark.
Open source-grammatik
Henriks arbejde bestod i at videreudvikle den forsømte danske del af LibreOffices Language Tool, der er et separat sprogudvidelsesmodul, som indeholder grammatikkontroller.
Modulet indeholdt i forvejen nogle få grundelementer, der gjorde det muligt at skrive nogle simple danske grammatikregler. Men det var langtfra hele det nødvendige grundlag, der var færdigudviklet.
»Det, jeg har gjort, er at sætte resten af fundamentet op på baggrund af nogle af de andre sprog, såsom engelsk og polsk, som er langt foran i LibreOffice. Oven på har jeg så skrevet nogle nye grammatikregler og rettet nogle få af de gamle,« fortæller Henrik Bendt.
De otte uger, som de studerende bliver betalt 20.000 kr. for at arbejde i, er dog langtfra nok til, at han ville kunne nå at aflevere en fuld funktionel grammatikkontrol. Men Henrik er da også bevidst om, at han arbejder hen mod at give bolden videre til open source-miljøet.
Men føler du ikke et personligt ejerskab over det arbejde, som du nu frigiver til open source-miljøet?
»Jeg bliver jo betalt for mit arbejde, og eftersom det er open source, føler jeg ikke noget ejerskab over min kode, nej. Men jeg har jo mit navn stående i en fil et sted, og det er da meget fedt. På den måde får jeg jo også en anerkendelse for mit arbejde - ud over lønnen, selvfølgelig,« siger Henrik Bendt.
Forsøgt før
Det frivillige community bag LibreOffice Danmark har i flere omgange uden held forsøgt at få skudt det samme projekt i gang. Men ifølge Leif Lodahl har der simpelthen ikke været ressourcer til det.
»Det er enormt kompliceret. Det handler om lingvistik og it, og det er en voldsomt tidskrævende opgave,« siger Leif Lodahl.
Han henviser desuden til, at læringskurven i dokumentationen har været for høj for nye folk, hvilket Henrik Bendt er helt enig i.
»Da jeg begyndte på arbejdet, lå der en masse informationer spredt ud over det hele. Og det er ikke så heldigt, hvis man er ny i felten og bare gerne vil i gang,« siger Henrik Bendt.
Derfor hilser Leif Lodahl 'Kod i Ferien'-projektet velkommen, da det har givet Magenta en koncentreret otte-ugers periode med en person, der er betalt og forpligtet til at arbejde videre på projektet.
»Og i og med at Henrik har lavet et brugbart og ikke mindst veldokumenteret fundament for grammatikkontrollen, kan andre folk lettere fortsætte, hvor han slap,« siger han.
Dygtige studerende
Hos Magenta er man kun glad for at have fået lidt liv i huset i sommermånederne. Men derudover sætter Leif Lodahl også stor pris på de studerendes kundskaber og friske tilgang.
»De er først og fremmest rigtig dygtige. De kommer med det sidste nye, som de lige har lært, og det kan udfordre vores proprietære holdninger. Der kommer en knægt på 22 og fortæller dig, at du tager fejl. Om du så gør det eller ej er underordnet. Men det kan være en øjenåbner,« siger Leif Lodahl.
»Vi arbejder jo i forvejen i en åben verden, da vi arbejder med open source. Her går vi faktisk ud og inviterer folk til at kritisere os, og det er ikke alle virksomheder, der er parate til det. Men vi har et godt udgangspunkt for at sparre med folk, da vi har åbnet os fra starten,« tilføjer han.
Det er en åbenhed, som sommerkoderen Henrik Bendt har nydt godt af undervejs i sit arbejde.
»Det er en god støtte at have en mentor, som kan guide en i den rigtige retning. Med min sparringspartner Leif har jeg diskuteret en masse sproglige finurligheder, som også har optaget frokosten meget, hvor det er blevet diskuteret bredt af alle i firmaet,« siger han.
Fremtidige rekrutter
Leif Lodahl indrømmer dog, at man ikke kan komme uden om, at der er et fremsynet rekrutteringsperspektiv i at åbne op og skabe et godt netværk til universiteterne.
»De bliver jo færdiguddannede på et tidspunkt, og vi har problemer med at finde højt kvalificeret personale. Så jo bedre netværk man har, desto bedre chancer har man for at finde de gode kandidater,« siger han.
Hvad får I som forretning ud af at deltage i sådan et projekt?
»Vi kommer ikke til at tjene penge på at hjælpe med at lave en grammatikkontrol. Men vi kommer til at tjene penge på, at vi viser et engagement i udviklingen af LibreOffice. Og så håber vi selvfølgelig også på, at vi en dag får et stykke software ud af det, som vi kan få nytte af, næste gang vi skal præsentere LibreOffice som løsning for en ny kunde,« siger Leif Lodahl.
Fakta: Kod i Ferien
Kod i Ferien er et offentligt finansieret projekt, der i år inviterede 15 studerende fra landets videregående uddannelser til at udvikle og forbedre open source-software i det offentlige.
De studerende forpligter sig til to måneders arbejde i deres sommerferie, som de modtager 20.000 kroner for.
Resultaterne bliver efterfølgende lagt frit tilgængelige på Softwarebørsen.
Projektet, der er inspireret af Googles pendant Summer of Code, havde sin debut sidste år under den nu nedlagte IT- og Telestyrelse og drives nu af Digitaliseringsstyrelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.