IT-værktøj sammenkører politidata og spotter udsatte familier: »Det gør en kæmpe forskel«

Illustration: Screendump
Flere politikredse tager it-systemet Socialsøg i anvendelse. Det samler døgnrapportoplysninger på tværs af politikredse, så børn i udsatte familier hurtigere kan udpeges.

Et nyt it-værktøj hos Midt- og Vestsjællands Politi sammenkæder en række data fra politikredse i hele landet for at kunne identificere udsatte børn tidligere, så deres vilkår kan forbedres.

Det nye system er omtalt af Stevns netavis.

It-systemet Socialsøg fungerer kort fortalt sådan, at udvalgte oplysninger fra politiets døgnrapporter om blandt andet husspektakler, misbrug af alkohol og stoffer samt trusler trækkes ud, så politiets sagsbehandlere kan kæde disse oplysninger sammen med lignende aktuelle sager.

Oplysningerne indsamles fra hele landet, systematiseres og kvalificeres, og politiet kan herefter sende socialrapporter videre til sagsbehandlerne i kommunen.

Tanken er, at hvis myndighederne får en forstærket mulighed for at identificere udsatte familier og dermed kan gribe tidligere ind, bliver færre børn i sidste ende udsat for en alvorlig forbrydelse.

Eksempelvis vil husspektakler, trusler eller vold hejse et rødt flag i Socialsøg.

I Midt- og Vestsjælland advarede systemet for nylig om at der også boede en teenager i et hjem, hvor politiet blev kaldt ud til husspektakel - et sted hvor der havde været udøvet vold mellem forældrene.

»Det her værktøj kan komme til at gøre en kæmpe forskel for udsatte familier i vores politikreds, og det er et klokkeklart eksempel på, hvordan et it-værktøj systematiserer politiets oplysninger, så vi kan bringe denne vigtige viden videre. Oplysningerne kan sammen med kommunens anden viden skabe et helhedsindtryk af familiernes udfordringer, og sådan kan vi spotte børnene hurtigere,« siger projektansvarlig for Socialsøg i Midt- og Vestsjællands Politi Kristina Rytter.

Socialsøg blev første gang taget i anvendelse hos Nordjyllands Politi.

Aarhus Kommune har lagt et dokument fra Rigspolitiet om Socialsøg ud her (PDF).

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Hans Nielsen

Nu bruges børn igen undskyldning for at indføre et system, som vil blive udbredt til alle mulige andre former for samkøring og underretning.

Skal kørekortet feks. ikke tages/inddrages, hvis der er alkoholrelateret underretninger ?

Men grunden til at jeg accepteret det som væren på grænsen og ikke over, er at det er politiet selv som foretager udtrækkende. Og ikke kommunen eller andre myndigheder.

 • 10
 • 0
Bjarne Nielsen

Jeg bed mig i første omgang i tungen her, for jeg kunne mærke en rygmarvsreaktion ved at se begreberne samkøring, politi og udsatte børn og unge så tæt på hinanden (1).

Men efter at tænkt over det, så kan jeg ikke tie stille længere. Jeg har flg. bemærkninger:

 1. Er politiet i stand til at forstå det sociale aspekt, og derfor opkvalificere data til oplysninger på betryggende vis?
 2. Er det i det hele taget en politiopgave?
 3. Er det sociale system i stand til at forstå en politimæssig virkelighed, og derfor forstå betydningen (eller mangel på samme) af de oplysninger (eller - gys! - data), som de måtte modtage?
 4. Er det sociale system gearet til at modtage så mange indberetninger, og hvad er signal/støj-forholdet?
 5. Har man overvejet om det vil skabe skæve incitaments-strukturer?

På mig virker lidt som en løsning, der leder efter et problem. Hvis man laver et "forebyggelsescenter" i regi af Politiet, så skal de nok finde på noget at lave ... men hvis samfundet var en organisme, så kan det risikere at blive en allergisk reaktion - det, som skulle beskytte, angriber i stedet.

Hvis der kommer indberetninger fra Politiet, så vil det ikke være noget, som man kan tillade sig at ignorere. Det bliver man nødt til at åbne en sag på og til at undersøge. For alternativet vil være nogle meget kedelige overskrifter, hvis der nu efterfølgende viste sig at være noget om snakken, og der ikke er et papirspor. Men det kan betyde, at man bliver tvunget til at sprede sig meget tyndt og bredt ud, bare for at dække sig selv af, og dermed ikke har tiden eller ressourcerne til at gå i dybden der, hvor det virkelig er nødvendigt. Vi risikerer mao. at man overser de sager, hvor der virkelig er behov for bekymring, fordi man har travlt med at åbne og lukke mange unødvendige sager.

Men særligt sidste punkt er jeg bange for. Ikke bare, at sådan noget kan få sit eget liv, men også helt lavpraktisk: skal man som voldsudsat person nu også til at bekymre sig over at få de sociale myndigheder på nakken, helt op til tvangsfjernelse af børnene? Jeg tror nok, at det vil kunne få mange der i forvejen føler sig udsatte, til at tøve endnu mere med at ringe til politiet. Og det er bare et eksempel. Er det virkelig det, som vi vil?

Det hele virker kort sagt uovervejet.


ad (1): Artiklen blev omtalt af Anders Kjærulf i Radio 24/7 Aflyttet, og det virkede som om, at det gav præcis de to forventelige reaktioner - på den ene side er det svært at udtale sig kritisk om noget, som har som erklæret formål at skulle beskytte børn - og så endda de udsatte - og på den anden side er det nemt at være imod formålsskred og samkøring.

Det her er alt for kompliceret til kun at skulle være en hurtig bemærkning til sidst i udsendelsen, og rygmarvsreaktionen fra dem som tilfældigvis var der alligevel, er måske ikke vanvittig interessant. Men det fik mig trods alt til at tænke over det igen.

 • 1
 • 0
Bjarne Nielsen

Det er politiet formodentlig bedre til end stort set alle andre myndigheder her i landet, for de er altid bagstopper når "systemet" svigter og de ville elske at slippe for, eller i det mindste reducere den del af arbejdet.

Men gør det dem kvalificerede til at opkvalificere data på betryggende vis? Hvis man er en hammer, så ligner alt et søm.

Det absolut sidste det sociale system har brug for, er en flod af ukvalificerede "bekymringer" af tvivlsom kvalitet. Det absolut sidste Politiet har brug for, er at dem, som har brug for dem, får flere grunde til at ikke at kontakte dem, før det helt er gået op i en spids.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere