IT-Universitetet afdækker: Hvornår skal man prioritere et blockchain-projekt?
Forskere fra IT-Universitetet vil skabe overblik over danske virksomheders blockchain-satsninger for at analysere og afdække mulighederne ved teknologien. Flere danske virksomheder eksperimenterer allerede med blockchain-baserede systemer til blandt andet pengeoverførsel, men overblikket mangler.
Det oplyser universitetet i en meddelelse.
»Mange tror på, at blockchain vil få en kæmpe betydning for vores økonomi og samfund, men vi har endnu ikke pålidelige data om, hvor udviklingen vil starte, hvordan den vil udfolde sig og i hvilke brancher, den vil få størst effekt,« siger professor Roman Beck, ITU, ifølge meddelelsen.
Han leder European Blockchain Center, og ifølge ham skal et samlet overblik hjælpe både politikere og erhvervsfolk med at øjne mulighederne.
Der er god grund til at udbrede erfaringer om, hvornår blockchain rent faktisk er et godt teknologivalg. For Version2 har i flere artikler omtalt problemet med, at det langtfra altid giver mening at løse et behov med en blockchain-løsning - for måske kunne behovet opfyldes nemmere på anden vis.
Projektet ’Economic Impact of Blockchain’ udføres af forskere fra IT-Universitetet og European Blockchain Center i samarbejde med Danmarks Statistik og tyske Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO. Industriens Fond støtter projektet med 1,3 mio. kroner. Projektet består af tre dele: en makroøkonomisk analyse, kvalitative data og interviews med danske virksomheder, og en clusteranalyse af det danske blockchainøkosystem.Fakta: Analyse af danske blockchain-initiativer
De indsamlede data fra IT-Universitetet skal anvendes til en række anbefalinger.
Ifølge Roman Beck er et sådant beslutningsgrundlag vigtigt for, at Danmark kan fastholde sin internationale førerposition på blockchain-feltet.
»Der er mange initiativer i gang, men der er også stor usikkerhed om, hvad der skal gøres, hvilke projekter, man skal prioritere, og hvad konkurrenterne gør. Med denne analyse får politikerne et grundlag for at beslutte, hvilke områder der skal støttes, hvis ønsket er at have et stabilt og voksende blockchain-cluster i Danmark. Samtidig får industrien et overblik over, hvor moden eller umoden udviklingen er, og en fornemmelse af, hvordan vi ligger internationalt. Analysen vil altså hjælpe os med at forstå, hvad der skal til for at fastholde vores nuværende førerposition,« siger han.
Konkret skal analysearbejdet gennemføres i samarbejde med Danmarks Statistik og det tyske forskningsinstitut Fraunhofer.
Industriens Fond har bevilliget 1,3 millioner kroner til projektet, og analysen er klar i marts 2019.
Fondens direktør håber, at projektet kan skabe ny viden om det økonomiske potentiale i blockchain-teknologien til gavn for både erhvervslivet og beslutningstagere.
»Blockchain er på alles læber, men der er stadig stor usikkerhed om, hvordan teknologien får betydning for virksomhederne og hvilke indsatser, der først skal prioriteres for at høste potentialet på et tidligt stadie i teknologiens udvikling,« siger Mads Lebech, adm. direktør for Industriens Fond.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.