IT-Universitetet afdækker: Hvornår skal man prioritere et blockchain-projekt?

Illustration: apu/Bigstockphoto.com
Der er brug for mere viden om økonomiske gevinster i blockchain-teknologien, så erhvervslivet og beslutningstagere i højere grad kan vælge rigtigt.

Forskere fra IT-Universitetet vil skabe overblik over danske virksomheders blockchain-satsninger for at analysere og afdække mulighederne ved teknologien. Flere danske virksomheder eksperimenterer allerede med blockchain-baserede systemer til blandt andet pengeoverførsel, men overblikket mangler.

Det oplyser universitetet i en meddelelse.

»Mange tror på, at blockchain vil få en kæmpe betydning for vores økonomi og samfund, men vi har endnu ikke pålidelige data om, hvor udviklingen vil starte, hvordan den vil udfolde sig og i hvilke brancher, den vil få størst effekt,« siger professor Roman Beck, ITU, ifølge meddelelsen.

Han leder European Blockchain Center, og ifølge ham skal et samlet overblik hjælpe både politikere og erhvervsfolk med at øjne mulighederne.

Der er god grund til at udbrede erfaringer om, hvornår blockchain rent faktisk er et godt teknologivalg. For Version2 har i flere artikler omtalt problemet med, at det langtfra altid giver mening at løse et behov med en blockchain-løsning - for måske kunne behovet opfyldes nemmere på anden vis.

Læs også: Er en blockchain proof-of-concept en god ide? Tænk lige en gang til

Læs også: Analytiker: »Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain«

De indsamlede data fra IT-Universitetet skal anvendes til en række anbefalinger.

Ifølge Roman Beck er et sådant beslutningsgrundlag vigtigt for, at Danmark kan fastholde sin internationale førerposition på blockchain-feltet.

»Der er mange initiativer i gang, men der er også stor usikkerhed om, hvad der skal gøres, hvilke projekter, man skal prioritere, og hvad konkurrenterne gør. Med denne analyse får politikerne et grundlag for at beslutte, hvilke områder der skal støttes, hvis ønsket er at have et stabilt og voksende blockchain-cluster i Danmark. Samtidig får industrien et overblik over, hvor moden eller umoden udviklingen er, og en fornemmelse af, hvordan vi ligger internationalt. Analysen vil altså hjælpe os med at forstå, hvad der skal til for at fastholde vores nuværende førerposition,« siger han.

Konkret skal analysearbejdet gennemføres i samarbejde med Danmarks Statistik og det tyske forskningsinstitut Fraunhofer.

Industriens Fond har bevilliget 1,3 millioner kroner til projektet, og analysen er klar i marts 2019.

Fondens direktør håber, at projektet kan skabe ny viden om det økonomiske potentiale i blockchain-teknologien til gavn for både erhvervslivet og beslutningstagere.

»Blockchain er på alles læber, men der er stadig stor usikkerhed om, hvordan teknologien får betydning for virksomhederne og hvilke indsatser, der først skal prioriteres for at høste potentialet på et tidligt stadie i teknologiens udvikling,« siger Mads Lebech, adm. direktør for Industriens Fond.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere