It-undersøgelse: Digitale tjenester hænger ikke sammen på tværs af myndigheder
Mere end hver anden borger kunne ikke nøjes med at være i kontakt med én myndighed, sidst de havde en opgave eller en forespørgsel til det offentlige. Og i langt de fleste tilfælde er det borgeren selv, der må få tingene til at hænge sammen på tværs af de offentlige siloer.
Det viser dette års IT i praksis-undersøgelse, som er foretaget af Dansk IT og Rambøll.
De 2.000 borgere, som er blevet adspurgt i undersøgelsen, er generelt tilfredse med de enkelte digitale tjenester - men altså ikke med den manglende sammenhæng imellem dem, forklarer Peter Pietras, der er chefkonsulent i Rambøll.
Det er 21. år, at Rambøll og Dansk IT laver undersøgelsen IT i praksis. Undersøgelsen er foretaget blandt de 500 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder.IT i praksis
I år har 353 private og offentlige it-ansvarlige og forretningsansvarlige deltaget i undersøgelsen, og mere end 2.000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen.
Problemerne opstår for eksempel, hvis en borger både har et misbrug og en psykisk lidelse - to forhold, der administreres af henholdsvis kommunen og regionen. Eller hvis en nyligt løsladt har brug for hjælp med både jobtræning, bolig og understøttelse.
Men usammenhængende systemer er ikke reserveret til de områder, hvor ansvaret deles af en region og en kommune, påpeger Peter Pietras.
»Det kan også ske i den enkelte kommune eller de store forvaltninger, når den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver,« siger Peter Pietras ved præsentationen af undersøgelsen.
»En af de helt store udfordringer er, at der sjældent er nogen i den offentlige sektor, der har et ansvar for at se på tværs og koordinere hele servicerejsen set fra borgerens synsvinkel,« forklarer chefkonsulenten
Dansk IT: Bekymrende
Rikke Hvilshøj, der er administrerende direktør hos Dansk IT, påpeger, at problemstillingen i årevis har været kendt blandt patienter, som oplever, at sygehuse, afdelinger og kommuner ikke taler sammen på tværs.
»Nu viser det sig, at samme problem gør sig gældende på tværs af hele den offentlige sektor. Det er bekymrende. Ikke mindst fordi taberne ofte er de ressourcesvage borgere,« fastslår Rikke Hvilshøj.
Ifølge direktøren vil det kræve gennemgribende ændringer i den offentlige administration, hvis løsningerne skal spille sammen. Blandt andet skal lovgivning strikkes sammen, så mere af sagsbehandlingen kan automatiseres.
»Der er en tendens til, at forskellige ministerier bruger forskellige termer for det samme. Det har ikke været problematisk før, men det bliver det, hvis systemerne skal tale sammen,« siger Rikke Hvilshøj.
Borgere lægger trygt data i offentlige hænder
En af de indbyggede udfordringer med at gøre den digitale service sammenhængende på tværs af myndigheder er, at de forskellige offentlige ikke må dele data med hinanden.
Men det princip er de fleste borgere villige til at slække på, hvis det kan gøre tjenesterne bedre. Direkte adspurgt, om de synes, at det er i orden, hvis det offentlige deler data, svarer 62 procent enten 'enig' eller 'meget enig', mens bare 12 procent er decideret uenige.
»Borgeren bakker op om det, hvis det er noget, der kan hjælpe på ens eget ve og vel,« vurderer Peter Pietras.
IT i praksis-rapporten påpeger, at selv store data-bommerter fra det offentlige - senest i form af CD-rom’er med sundhedsdata, der blev fejlafleveret til en kinesisk virksomhed - ikke har rykket ved, at borgerne generelt er trygge ved at overlade data i offentlige databaser.
Man skal dog være opmærksom på, at holdningerne kan svinge, alt efter hvilken type data der er tale om, samt at borgere ikke nødvendigvis kan gennemskue, hvad de siger ja eller nej til, påpeger rapporten.
Har du oplevet, at du skulle hive fat i flere forskellige myndigheder, fordi de digitale tjenester ikke hænger ordentligt sammen? Del din oplevelse i debatten.
