It-udfordringen: Fynske skolebørn får hurtig login med Linux-servere

Hver uge vil Version2 rapportere fra et projekt i den danske it-verden. Første mand er Nicolai Jensen fra IT Quality, der er ved at installere serversoftware for skolerne i Fåborg.

Hvad går danske it-folk og roder med? Version2 skyder nu en ny serie i gang, hvor et nyt projekt hver uge præsenteres i øjenhøjde.

Premieren på ?It-udfordringen? er med Nicolai Jensen, konsulent fra IT Quality, der er i gang med at hjælpe fynske skolebørn til hurtigere login-tider.

Hvad går projektet ud på?

»Vi er ved at skifte infrastruktur for skolerne i Fåborg-Midtfyn Kommune. Både servere, platform og management platform for 2.500 pc'er og 7.000 brugere. Vi startede i november med et pilotprojekt for 40 elever.«

Hvad er målet med projektet?

»Vi vil optimere den oplevelse og funktionalitet, som skoleelever og lærere oplever til daglig. For eksempel at de kan logge på det trådløse net uden problemer. De har også været lidt kede af, at login-tiden var så langsom, så den vil blive skåret ned, så det kan tælles i sekunder i stedet for minutter. En af måderne at optimere på er at se, om der er group policies, der venter på hinanden. Det kan man typisk godt gøre lidt anderledes.«

Hvilken teknologi bruger I?

»Kommunen ville gerne skifte til Linux på serverne backend. Udover at man understøtter deres Windows-maskiner, så vil man gerne fremover kunne køre Linux-klienter i klassesæt.

Vi har brugt Novell OpenEnterprise Server, hvor de før havde Novell Netware, samt Xen-virtualisering. Til den trådløse adgang har vi brugt Freeradius.

I OpenEnterprise Server kan man emulere et Active Directory, så man funktionelt har et protokol-interface på pc'erne, som ligner et Active Directory uden egentligt at være det. Så vi har også ændret login-protokollen fra NCP til SMB via Samba.«

Hvilke problemer eller udfordringer har der været undervejs?

»Den væsentligste udfordring har været, at da vi startede projektet, udviklede vi på beta-versionen af softwaren. Og selvom vi har fulgt med hele vejen i udviklingen, så har det også betydet, at vi var nogle af de første, der fik lov at prøve de nye bugs.

Men vi har ikke fortrudt, at vi valgte ny software. Nogle gange er det så spændende og så funky, at det alligevel godt kan betale sig. På trods af fejlene var systemet stadig effektivt nok.«

Hvilke gode råd kan I give videre?

»Det er altid en god idé at teste, når man har med ny teknologi at gøre. I det her tilfælde lave et testmiljø, før man skræller det ud over 7.000 brugere. Det gjorde vi, men det er ikke alle, der gør det.

Og så er jeg begejstret for den Xen-virtualisering, vi har brugt. Det er open source, og det er jo nogen gange en fordel, og så fungerer den lidt anderledes end VMwares. Operativsystemet ved at det bliver virtualiseret, og så kan det udnytte resurserne bedre.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Morten Winther

Svejts, majonæse, jogurt, resurse, leksikoner .. var det ikke helt tilbage i '86 at disse blev optaget i Retskrivningsordbogen?

Måske nogle stadig skriver boeuf, lieutenant, liqueur, og milieu?

Sproget fornyes jo hele tiden - så kan man altid diskutere om det er pænt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere