It-uddannelser går fri i Aarhus Universitets plan for udflytningsaftalen

14. januar 2022 kl. 15:20
It-uddannelser går fri i Aarhus Universitets plan for udflytningsaftalen
Illustration: Lars Kruse, Au Foto.
I Aarhus Universitets endelige plan for implementeringen af udflytningsaftalen bliver 819 studiepladser nedlagt, mens 345 studiepladser flyttes, men it-uddannelserne klarer frisag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ledelsen på Aarhus Universitet fremsendte onsdag deres endelige plan for, hvordan de vil implementere regeringens udflytningsaftale, der pålægger landets universiteter at rykke op til 10 pct. af studiepladserne ud af de fire største byer.

Resultater er, at 819 studiepladser bliver nedlagt, mens 345 forflyttes. Ingen af universitetets seks it-uddannelser bliver dog berørt af planen.

I planen kan man læse, at AU siden 2017 har udvidet deres udvalg af it- og ingeniøruddannelser for at dække arbejdsmarkedets stigende behov for specialister inden for netop de områder, som Uddannelses- og Forskningsministeriet også selv efterspurgte i universitetets rammekontrakt fra 2018-2021.

Prorektor ved Aarhus Universitet, Berit Eika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En udvikling, der også understreges af en rapport fra interesseorganisationen IT-Branchen, der udkom i efteråret, hvor 9 ud af 10 virksomheder efterspørger flere it-uddannede medarbejdere.

I et nyhedsbrev udsendt til universitetets medarbejdere opfordrer prorektor Berit Eika til, at politikerne holder fingrene fra universitets optag, og påpeger, at universitet ikke kan tilpasse sig arbejdsmarkedets behov, uden det får konsekvenser for andre uddannelser.

»Helt konkret er det AU’s håb, at politikerne går væk fra idéen om at lægge et hårdt loft over vores optag. Det er stærkt uhensigtsmæssigt, at vi skal skære pladser andre steder på universitetet, hvis vi vil øge på områder, hvor der opstår samfundsmæssige behov. Uddannelseslandskabet består af mange elementer, og man kan ikke ændre ét uden at risikere, at det påvirker de andre«, skriver Berit Eika i nyhedsbrevet.

I samme nyhedsbrev gør rektor Brian Bech Nielsen det klart, at det ikke har været nogen ønskeopgave at udarbejde denne plan, og han takker medarbejdere og studerende for en konstruktiv tilgang, som han mener har bidraget til, at aftalen har en saglig balance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I planen vil Aarhus Universitet desuden flytte to uddannelser til campus i Herning, mens man vil oprette et nyt campus i Foulum.

Alle landets universiteter har nu indsendt deres planer for, hvordan udflytningsplanen kan imødekommes, og i de kommende uger skal aftalepartierne drøfte, hvordan den endelige plan skal se ud.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger