Mobiltelefonen og sociale medier i skolen skader børn og unges koncentration, fordybelse og fællesskaber, og derfor skal de ikke være fremme under hverken undervisning eller frikvarter i Folkeskolen. Det mener både formand for Digitaliseringsrådet og tidligere direktør i Microsoft Nana Bule og adm. direktør i Netcompany og medlem af Digitaliseringsrådet André Rogaczewski.
Det skriver Børsen.
Læs også: Google udbetalte 84 millioner kroner for sikkerhedshuller i 2022
»Det er helt tydeligt, at vores børn ikke selv formår at kontrollere deres forbrug af sociale medier. Derfor bliver vi nødt til at hjælpe dem ved at sørge for, at mobiltelefoner hverken hører til i klasselokalet eller skolegården. Både for at eleverne kan koncentrere sig i undervisningen, men også for at sikre det vigtige sociale liv, der både er i klasseværelset og i frikvartererne,« siger Nana Bule til Børsen.
Læs også: Stor ansøger-stigning til ITU's kandidater: »Samfundet har brug for alle dem, ITU kan uddanne«
De danske folkeskoler benytter sig ifølge rapporten Skærm, skærm ikke? fra Aarhus Universitet af ni forskellige modeller af regler for mobiltelefoner. Mest udbredt er slukket i tasken, opbevaring under lås, regler laves i klassen og differentieres efter alder.
- Stadig ingen politisk afgørelse: Færre skoler vil fortsætte med teknologiforståelse
- Denne artikel
- Amerikansk topforsker advarer mod ChatGPT: »Vi har lært, at der ikke er noget, vi kan gøre mod teknologien. Det er den farligste tilstand overhovedet«
- DI vil have flere it-kvinder: »Virksomheder er nødt til at tage et større ansvar«
- Tre ud af fem danskere udsættes for phishing
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er klart, at skolebørn kun skal bruge en computer i fag, hvor det relevant. Udfordringen er om ungerne kan fatte det, for de ser de voksne med næsen konstant i mobilen.
Men samfundet har en anden agenda, vi skal være lydigt, digitalt stemmekvæg.
Hvad med børnehaverne og folketinget? Hvis medlemmerne der skulle aflevere deres mobil, inden de ind i salen; ved pågribelse med mobil i salen koster
- første gang en uges karantæne
- anden gang en måned
- tredje gang et år
- fjerde gang resten af valgperioden
- (det samme ved udvalgsmøder)
NB en smule satire kan forekomme! Men måske ville der komme bedre love ud af det.
Jeg kommer til at tænke på det "Hobitten"-spil, mine børn havde for 25 år siden (ca.). Det var yderst primitivt (Commodore 64), grafik var stort set fraværende, men det var på en eller anden måde også elskeligt. Og når man havde spillet et antal timer, så var det nat! Spillet lukkede simpelthen ned, der blev vist en fuldmåne og en snorkelyd (eller noget i den stil), og så kunne man godt droppe at spille de næste 8 timer, for der sov spillet simpelthen, og kunne ikke vækkes.
Der var en dejlig fornemmelse af omsorg for de små bygget ind i den løsning :-)
Men det var jo også før data blev guld, og alting var online 24/7. Men kors, hvor vi hyggede os med det!
Personligt har vi, med 3 børn, op til 16 år - konstateret at diverse anbefalinger om max 2 timer med mobil/skærm om dagen - ikke er helt galt fat og vi bekymrer os begge forældre herhjemme om hvor det ender.
Som forældre er der et voksende pres, imod hvad "de andre gør" i klassen, som kan være svært at stå i mod og samtidigt er mange forældre slet ikke klar over de muligheder der faktisk er for at tillade at ens børn kan deltage i det sociale der foregår online - uden at alle de negative sider ved de manglende sociale mm. læringer de går glip af, fordi der tilbringes for mange timer foran en skærm (især udenfor skoletiden). Heldigvis har vores børns skoler været gode til at håndhæve at mobilen ikke var hos børnene i skoletiden - og det er helt klart godt.
Personligt har vi valgt at benytte os af "skærmtid" - så vi tvinger alle enheder, til at håndhæve tidsbegrænsninger på apps og websites - som et samlet (2 timer om dagen) - imens "arbejdshjemmesider til skolen" og sociale værktøjer (chat mm.) har vi valgt at tillade fuld tid (omend det giver udfordringer - så skal de jo også lære at navigere i det - og de bruger ikke så meget tid på det heldigvis).
Jeg vil mene at vores forældre havde det nemmere.. Der var slet ikke så god "meningsløs underholdning" - som der er nu.. designet til at suge børn og voksne ind og med en sådan kvalitet så alt andet virker kedeligt.. Det kan børn intet stille op imod selv - det skal de hjælpes til. Det er vores erfaring at hvis devicet "selv stopper" når tiden er brugt, så får man ikke skænderierne omkring det, som man får hvis man beder dem slukke- men børnene "laver bare noget andet" - af sig selv.. Jeg håber vi som samfund får lært noget af hvad det nuværende miljø gør ved børnenes hjerner og udvikling - og forhåbentlig finder noget evidens for hvad der skader børn - og finder måder til at beskytte børnene - som samfund, så alle børn bliver beskyttet i mod, hvad vi frygter, kan risikere at stille de næste generationer dårligere på jobmarkedet og i deres liv generelt.
»Det er helt tydeligt, at vores børn ikke selv formår at kontrollere deres forbrug af sociale medier.
Det er skam ikke noget, børn er ene om. I modsætning til de voksne er der dog sandsynlighed for, at børnene udvikler evnen til det.
Det er skam ikke noget, børn er ene om. I modsætning til de voksne er der dog sandsynlighed for, at børnene udvikler evnen til det.
Det r usandsynligt. Tech-giganterne har verdens bedste adfærdspsykologer o.l. ansat til at hjælpe algoritmerne med at gør børnene dybt afhængige.
Det virker allerede som en tabt sag.
Jeg har to drenge i 9. klasse og selvom de aflevere deres telefoner hver morgen i et aflåst skab, så har de stadig deres Chrome Books, som er udleveret af skolen. De har ikke haft de store problemer med at omgå de opsatte netværksbegrænsninger, ved blot at anvende online proxy- eller vpn servere.
De mindste klasser har iPads, som trods alt er meget begrænset i hvad de kan installere i dag. Oprindeligt udleveret, med fuld slag i bolledejen i Apple's App store og mulighed for at omgå MDM ved installation af egne app store certifikater.
Telefonerne er har som udgangspunkt ikke noget at gøre i skolen. Jeg hører om mange kreative løsninger for at de unge kan beholde telefonerne, bl.a. siger de at de ikke har telefonen med eller aflevere en gammel telefon.
Nu er det ikke microsoft, men formanden for digitaliseringsrådet som er tidligere microsoft. Og jeg er helt enig; I vores børns skole ER telefonerne slukket i tasken i 8klasse Og jeg er dobbelt enig, fordi a. jeg har allerede set for mange eksempler på digital mobning b. Ja udeliv og socialt samvær ER bedst c. digitalt samvær giver ikke de samme sociale kompetencer som fysisk samvær d. digitalt samvær giver ikke den samme tilfredsstillelse af sociale behov som fysisk e. Det er veldokumenteret hvordan telefonens bip ødelægger koncentration og nærvær f. SoMe apps konkurrerer om brugerens opmærksomhed og sender hele tiden notifikationer som dermed forværrer ovenstående issues.
Og det er kun den korte liste ..!
Forbud er last millenia? Måske. Men hvis det kun er forældrenes ansvar og forbud, bliver de last milenia-gjort i børnenes øjne. Skolens regler er langt bedre og får mere respekt end forældrenes
Mvh Henrik
Du kunne jo også lade være med at give poden en mobiltelefon - jeg kunne leve uden en og mine forældre kunne leve uden en så mon ikke også dine børn kunne leve uden ?
...og du tror at Digital mobning kun foregår i skoletiden ???
Men... Næ Nej børn skal da have en Yupiinalle som alle andre børn...
Problemet er skam ikke børnene eller reglerne - problemet er forældrene.
Problemet er skam ikke børnene eller reglerne - problemet er forældrene.
Sådan, og her sker der intet. Digitaliseringsrådet er kun et 'råd', som ikke får flyttet noget væsentligt. Borgen - en flok faktaresistente it-analfabeter er jo valgt af en ligeledes do do befolkning. 😇 Problemet skudt til hjørne.
Far og mor tror jo at så er alt er i orden.. det er sør'm svært at erkende, at man stemmer på de forkerte.
Det lyder til, at nogle af hovedskurkene i den amokløbne digitalisering er ved at se skriften på væggen, og finder det klogest at ændre signaler, så det kan se ud som om, det er helt frivilligt....
Det stikker nok ikke så dybt....
Hvorfor så ikke gå skridtet videre og forbyde mobiltelefoer helt for unge under 18?
...Microsofts bagtanke er ret tydelig: de laver ingen mobilplatform så børn skal holdes væk fra konkurerende platforme. Netcompanys er lidt mere tåget.
Eksperter er ret enige om at socialt samvær kan godt være digital, så at holde børn væk er ret mærkelig - det viser mere at man har givet kampen op mod GIFT (Google, Instagram, Facebook, TikTok) og prøver i stedet at regulere de unges adfærd.
Det er naturligvis klart at ALLE har bedre af udeliv end at sidde foran en skærm men det er bare så last Millenium.