It-system tog borgeres kontanthjælp: Kommuner skal gennemgå hundredvis af sager for fejl
De danske kommuner har i årevis kæmpet med Netcompanys it-understøttelse af kontanthjælpsområdet i form af det problemramte it-system KY (Kommunernes Ydelsessystem). Senest kom det i januar frem, at et endnu ukendt antal danskere uretmæssigt har fået skåret i deres kontanthjælp på grund af den omfattende automatisering i systemet.
Og knap tre måneder senere er det stadig uklart, hvor mange danskere, der er kommet i klemme i systemet, på grund af den fejlslagne automatisering.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
"Det kommunale it-fællesskab Kombit, der har købt systemet fra Netcompany, har ikke noget overblik over sagens omfang. Det skyldes, at kommunerne selv skal gennemgå de dataudtræk,"
"Derudover skal Esbjerg Kommune også til at gennemgå, hvilke af sagerne, som man kan søge refusion af staten for, .."
What? Som jeg forstår det, er det Netcompany, som har leveret et system, der ikke virker, og som laver alvorlige fejl. så hvorfor er det så ikke Netcompany, der skal betale for oprydningen? Det kunne jeg godt tænke mig at få afdækket.
Hvad er Netcompanys ansvar, og hvad er topfolk i Kombit o.l.'s ansvar? Og hvad er forholdet mellem Netcompany/Rogaczewski og topfolk i det offentlige? Er de lidt for gode venner? Det kunne jeg også godt tænke mig at høre om.
"Hun fortæller, at 225-timers-fejlene har skabt meget murren i krogene. Ikke blot på grund af automatiseringen, som man ikke var klar over blandt sagsbehandlerne, .."
Sætter man et automatiseret system i gang uden at orientere sagsbehandlerne? Er det lovligt? Det er muligt, at det er noget andet end diskussionen om AI i sagsbehandlingen, men jeg troede, at den slags automatiseringer kun skulle være "vejledende", og at sagsbehandleren så skal sikre, at afgørelsen er lovmedholdelig. Men det kræver jo, at sagsbehandleren overhovedet ved, hvad der foregår. Så har det været lovligt at sætte det i gang uden at orientere sagsbehandlerne? Og hvis ansvar er det, hvis det ikke var lovligt?
Og følgebrevene er så dårligt formulerede, at Odense har valgt (sympatisk) at formulere deres eget - hvilket så giver andre problemer. Men det er da i den grad juks, at Kombit ikke har gidet prioritere midler til at sikre forståelige følgebreve. Det er foragt for de berørte borgere. Og man har åbenbart ovenikøbet vidst det, da Odense jo altså har valgt takke nej af den grund.
Vi må håbe, at ikke alt for mange ramte har fået ødelagt deres tilværelse, da miseren jo falder sammen med inflation og høje energipriser. Staten burde være erstatningspligtig for den slags ift. borgeren.
Hvorfor skal Rogaczewski trone frem her og der, bl. a. i Debatten forleden som en anden guru på AI-området? Det har han da ikke fortjent.
Og så vil jeg gerne snart se en opgørelse over forholdet mellem business-casens gyldne løfter og de reelle "besparelser". Har vi reelt sparet noget, eller har vi bare ødelagt tilværelsen for en masse mennesker borgere og sagsbehandlere?