It-system tog borgeres kontanthjælp: Kommuner skal gennemgå hundredvis af sager for fejl

Plus18. april kl. 05:001
Esbjerg Rådhus
Esbjerg er en af de kommuner, der arbejder på at få styr på fejl på grund af it-systemet KY. Illustration: Esbjerg Kommune.
Ude på de kommunale kontorer arbejder sagsbehandlerne på at finde borgere, der uretmæssigt er blevet trukket i kontanthjælp på grund af automatiseringen af 225-timersreglen i det centrale it-system KY. Et samlet overblik lader vente på sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

De danske kommuner har i årevis kæmpet med Netcompanys it-understøttelse af kontanthjælpsområdet i form af det problemramte it-system KY (Kommunernes Ydelsessystem). Senest kom det i januar frem, at et endnu ukendt antal danskere uretmæssigt har fået skåret i deres kontanthjælp på grund af den omfattende automatisering i systemet. 

Og knap tre måneder senere er det stadig uklart, hvor mange danskere, der er kommet i klemme i systemet, på grund af den fejlslagne automatisering. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. april kl. 07:24

"Det kommunale it-fællesskab Kombit, der har købt systemet fra Netcompany, har ikke noget overblik over sagens omfang. Det skyldes, at kommunerne selv skal gennemgå de dataudtræk,"

"Derudover skal Esbjerg Kommune også til at gennemgå, hvilke af sagerne, som man kan søge refusion af staten for, .."

What? Som jeg forstår det, er det Netcompany, som har leveret et system, der ikke virker, og som laver alvorlige fejl. så hvorfor er det så ikke Netcompany, der skal betale for oprydningen? Det kunne jeg godt tænke mig at få afdækket.

Hvad er Netcompanys ansvar, og hvad er topfolk i Kombit o.l.'s ansvar? Og hvad er forholdet mellem Netcompany/Rogaczewski og topfolk i det offentlige? Er de lidt for gode venner? Det kunne jeg også godt tænke mig at høre om.

"Hun fortæller, at 225-timers-fejlene har skabt meget murren i krogene. Ikke blot på grund af automatiseringen, som man ikke var klar over blandt sagsbehandlerne, .."

Sætter man et automatiseret system i gang uden at orientere sagsbehandlerne? Er det lovligt? Det er muligt, at det er noget andet end diskussionen om AI i sagsbehandlingen, men jeg troede, at den slags automatiseringer kun skulle være "vejledende", og at sagsbehandleren så skal sikre, at afgørelsen er lovmedholdelig. Men det kræver jo, at sagsbehandleren overhovedet ved, hvad der foregår. Så har det været lovligt at sætte det i gang uden at orientere sagsbehandlerne? Og hvis ansvar er det, hvis det ikke var lovligt?

Og følgebrevene er så dårligt formulerede, at Odense har valgt (sympatisk) at formulere deres eget - hvilket så giver andre problemer. Men det er da i den grad juks, at Kombit ikke har gidet prioritere midler til at sikre forståelige følgebreve. Det er foragt for de berørte borgere. Og man har åbenbart ovenikøbet vidst det, da Odense jo altså har valgt takke nej af den grund.

Vi må håbe, at ikke alt for mange ramte har fået ødelagt deres tilværelse, da miseren jo falder sammen med inflation og høje energipriser. Staten burde være erstatningspligtig for den slags ift. borgeren.

Hvorfor skal Rogaczewski trone frem her og der, bl. a. i Debatten forleden som en anden guru på AI-området? Det har han da ikke fortjent.

Og så vil jeg gerne snart se en opgørelse over forholdet mellem business-casens gyldne løfter og de reelle "besparelser". Har vi reelt sparet noget, eller har vi bare ødelagt tilværelsen for en masse mennesker borgere og sagsbehandlere?