It-system forhindrer snagen i kendtes patientjournaler

1. oktober 2013 kl. 10:188
It-system forhindrer snagen i kendtes patientjournaler
Illustration: Cetrea.
Region Sjælland indfører et nyt system, der holder øje med om medarbejderne i sygehusvæsenet holder sig til egne patienter, når de tilgår patientinformation i it-systemerne. Det skal både komme patienterne og medarbejderne selv til gode.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

15.000 sundhedsfaglige ansatte i Region Sjælland bliver fremover overvåget af et nyudviklet system, der skal forhindre misbrug af patientdata. Systemet sikrer ikke kun patienternes personfølsomme oplysninger, men skal også hindre uberettiget mistanke mod medarbejdere. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

»Vi har udviklet monitoreringssystemet først og fremmest for at beskytte patienterne mod misbrug af deres personlige data, men der ligger jo også en indbygget beskyttelse af medarbejderne mod uberettigede mistanker mod dem,« fortæller it-direktør Per Buchwaldt, Region Sjælland.

Baggrunden for udviklingen af systemet er ifølge pressemeddelelsen et ønske om at være på forkant med den stigende digitalisering og indførelsen af fælles it-systemer for sundhedssektoren.

Det Fælles Medicinkort, som skal være fuldt indfaset i regionerne inden udgangen af 2013 har således mødt kritik, fordi for mange mennesker har adgang til for stor en database.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Vi skulle nødig havne i den situation, at vi sætter hensynet til data højere end hensynet til patienternes helbred og behandling, og det nye monitoreringssystem gør, at vi ikke kommer til at stå i det dilemma,” siger Per Buchwaldt.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. oktober 2013 kl. 13:24

Det hverken beskytter eller forhindrer noget som helst.

Det øger chancen for at opdage dem som misbruger deres adgang, hvilket absolut ikke er det samme. Derfor er det vigtigste at der kun gives adgang for personer, som har et behov for adgang.

7
2. oktober 2013 kl. 13:48

Det optimale ville være, hvis al adgang kunne reguleres inden personalet får adgang til patientdata. I rigtig mange tilfælde er virkeligheden dog så kompleks, at det ikke kan lade sig gøre at regulere adgangen up front. Set fra mit perspektiv handler det om at kunne regulere adgangen til data på "tilpas" niveau, så det ikke hindrer de sundhedsprofessionelle i at udføre deres arbejde.

Udfordringen ved at have for rigide systemer i forhold til at regulere adgangen til data er, at du risikerer at lukke for adgang i situationer, hvor der er brug for det. Eks. i akutte situationer, hvor du har brug for adgang til patientdata, patienter der har stadig flere sygdomme og brug for specialisttilsyn fra mange forskellige specialer m.m. Der vil i mange situationer være så mange undtagelser, at det bliver endog meget svært at regulere.

8
2. oktober 2013 kl. 16:53

Set fra mit perspektiv handler det om at kunne regulere adgangen til data på "tilpas" niveau, så det ikke hindrer de sundhedsprofessionelle i at udføre deres arbejde.

Det kan vi nok være enige om.

Men det forekommer mig at vi mere har at gøre med et kulturelt spørgsmål, end et praktisk. Det er ikke længe siden at patienten ikke havde nogen adgang til patientjournalen. Og her skal man til at anskue patientdata som "patientens data". Derudover er der det organisatoriske spørgsmål. Hvem skal tildele adgang ? Og stå til ansvar for at det er de rigtige som får adgangen ?

Det kan da meget vel være at man bliver nødt til at male med lidt brede pensler til at begynde med, og så skal der selvfølgeligt være en "nødadgang" til feks. skadestuer, som så til gengæld skal være strengt overvåget.

Lige nu er man meget hurtig til at konkludere at "tilpas adgang" er lig adgang til alt sundhedspersonale uden undtagelse. Efter min mening alt for hurtig.

Digitale patientjournaler kan hjælpe til at helbrede folk, men som Jørgen Elgaard er inde på ovenfor, så kan det i højeste grad misbruges.

5
2. oktober 2013 kl. 12:42

I Norge har man i et nationalt projekt undersøgt de forskellige metoder til at afdække uretmæssig adgang til patientfølsomme data. Deres konklusion var, at den mest optimale metode er at anvende mønstergenkendelse til at identificere "afvigende" adfærd, som kan være i forhold til patienter, personale, speciale, osv.

Efter et veloverstået pilotprojekt, går Oslo Universitetssygehus nu som det første sygehus i Norge i gang med at implementere en sådan løsning.

Noget af det interessante ved sådanne løsninger er, hvordan en implementering påvirker de ansattes adfærd. Jeg mener derfor det er vigtigt, at man - uanset valg af løsning - gør sig bevidst, hvordan den nye viden anvendes, så det skaber tryghed for både patienterne og for de ansatte.

http://www.version2.dk/artikel/moenstergenkendelse-kan-opdage-misbrug-af-elektroniske-patientjournaler-49790

4
1. oktober 2013 kl. 12:43

Er bestemt klar over at der findes rigtig mange forskellige systemer inden for SundhedIT. Jeg vidste også på forhånd at de benyttede et andet system. Det jeg ikke forstår er hvorfor deres nuværende løsning ikke havde denne funktionalitet. Det er dog glimrende at de agter at gøre noget ved det..

Det sidste jeg er fortaler for er et enkelt system der løser det hele.. især i offentligt regi. Men derfor må man da alligevel kunne stille minimumskrav de løsninger der tages i brug nogle steder?

3
1. oktober 2013 kl. 12:25

Men hvorfor har de det ikke allerede?

Hvis du har fulgt bare lidt med området SundhedIT ville du vide, at området er præget af en mylder af forskellige systemer udviklet over en lang række år.

Der i øjeblikket et udbud for fælles IT-platform for Region Sjælland og Hovedstaden, som skal forsøge at løse mange af de problemstillinger, man slås med i sektoren.

Og nej, det findes ikke et enkelt system, der dels løser alle problemer, ej heller forhindre et defacto-monopol, som ingen burde være intresseret i (bortset fra leverandøren selv ;-)

1
1. oktober 2013 kl. 11:42

Det er naturligvis prisværdigt, at man forsøger at opdage misbrug. Det vil da givetvis også få potentielle misbrugere til at tænke sig om.

Man skal bare ikke bilde sig ind, at det forhindrer misbrug fuldstændigt. Og når oplysningerne først er offentliggjort, solgt eller brugt til at opspore og overfalde en person, er det kun en ringe trøst at man (måske) har mulighed for at finde misbrugeren.

Man vil jo heller ikke kunne bruge systemet, hvis oplysninger slipper ud efter at flere berettigede personer har tilgået dem.