It-system får kirurg på Riget til at udvandre: Jeg vil ikke være en stor undskyldning over for patienter
Problemerne med hospitalernes nye it-system, Sundhedsplatformen, er så store, at en af Rigshospitalets erfarne karkirurger, Ulf Helgstrand, har valgt at opsige sin stilling. Det skriver dagbladet BT.
Sundhedsplatformen blev taget i brug på Herlev og Gentofte Hospital i maj 2016 og i november 2016 på Rigshospitalet.
Men Ulf Helgstrand oplever, at han ikke kan give sine patienter den fornødne opmærksomhed:
»Jeg har det rigtig skidt med, at jeg er blevet nødt til at sige mit job op på grund af det her system. Jeg har været overlæge i snart 30 år, og jeg ville rigtig gerne have været med til at give mine kompetencer videre til afdelingen og oplære en ny ‘kronprins’. Jeg har altid sagt, at det skal være sjovt at være på arbejde, men jeg gider ikke at være en stor undskyldning over for patienterne, fordi jeg ikke længere har tid til dem,« siger Ulf Helgstrand, der kalder Sundhedsplatformen for et ‘historisk fejlindkøb’.
Helt konkret er Ulf Helgstrand utilfreds med, at han selv skal taste informationer ind i patientjournalen. Det blev tidligere gjort af lægesekretærer.
Ifølge kirurgen brugte han før Sundhedsplatformen omkring 90 pct. af sin tid til patienten og 10 pct. på at diktere til diktafonen, som herefter blev afleveret til en sekretær.
Men - som Version2 tidligere har beskrevet - så bliver lægesekretærer i dele af Region H, bl.a. på Rigshospitalet sparet væk.
Efter Sundhedsplatformen bruger Ulf Helgstrand ifølge ham selv nu 80 pct. af tiden på at sidde med ryggen til patienten og indtaste oplysninger på en computer, mens kun 20 pct. går til patienterne.
Det skader ifølge ham tilliden mellem læge og patient.
Ulf Helgstrand frygter også, at de mange problemer med hospitalernes IT-system kan få alvorlige konsekvenser for patienternes sikkerhed.
»Hvis jeg eksempelvis bestiller en undersøgelse, så får jeg ingen kvittering på den. Og vi har oplevet mange gange, at patienterne ikke er blevet indkaldt,« siger kirurgen, der frygter, at 'det [kan] ende med at koste menneskeliv'.
Ulf Helgstrand går nu på pension til april.
Ifølge Region Hovedstaden er det ikke hensigten, at Sundhedsplatformen skal tage tiden med patienterne væk fra lægerne.
»Hvert hospital, hver afdeling, hver medarbejdergruppe har hver sin måde at gøre tingene på. Derfor er det ikke overraskende, at nogle ting tager lidt længere tid, end det plejer, når medarbejderne skal lægge gamle arbejdsgange på hylden og lære et helt nyt system. Det er hensigten, at lægerne skal udfylde patientjournalen sammen med patienten. Det giver både tidstro og helt præcise data i patientjournalerne, fordi data ikke først skal dikteres og renskrives af en sekretær med risiko for misforståelser. Samtidig bliver patienten inddraget aktivt i sit eget forløb,« skriver Region H til BT.
Efter planen skal Sundhedsplatformen tages i brug på samtlige hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland i løbet af 2017.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.