Statslige myndigheder har ikke ordentligt styr på brugerrettighederne i flere offentlige økonomisystemer, og den offentlige sektor er derfor sårbar overfor medarbejdersvindel som det, man så i Britta Nielsen-sagen.
Det skriver Rigsrevisionen i en rapport.
Rigsrevisionen har blandt andet undersøgt offentlige myndigheders praksis omkring rejseudlæg og faktura-håndtering med systemerne Indfak og Rejsud ikke er tilstrækkeligt grundig.
»Samlet set viser undersøgelsen, at de fællesstatslige it-systemer IndFak og RejsUd ofte anvendes uden tilstrækkelig styring af brugernes rettigheder i systemerne, og at ministerierne ikke udfører kompenserende kontroller. Undersøgelsen viser desuden konkrete eksempler på, at medarbejdere har brugt statslige betalingskort i Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt tankkort i Forsvarsministeriet i strid med gældende regler,« hedder det i rapporten, der også peger på manglende kontrol på lønområdet.
»På lønområdet viser undersøgelsen mangler i flere ministeriers lønkontroller og styring af brugerrettigheder i SLS (Statens Lønsystem, red.).«
Mange eksempler på svindel
Den offentlige sektor har i de senere år set adskillige eksempler på svindel. En af de mere prominente har været sagen med Britta Nielsen, der gennem en længere årrække svindlede Socialstyrelsen for mere end 100 millioner kroner.
I forbindelse med retssagen sidste år blev det netop fremført som problematisk, at kontrollen med medarbejderne i Socialstyrelsen var mangelfuld, og i lyset af den slags sager statsrevisorerne langt fra tilfredse med det, de kan læse i rapporten.
»Statsrevisorerne er meget utilfredse med, at ministerierne generelt har så svage interne kontroller og forretningsgange, at det er muligt for statsansatte at begå svig, uden at det bliver opdaget. Vi har haft for mange konkrete sager med svindel i Socialstyrelsen, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og refusion af udbytteskat. Vi finder det nødvendigt, at ministeriernes øverste ledelse og Finansministeriet i højere grad interesserer sig for og sikrer, at der er en betryggende intern kontrol, der kan hindre svig og svindel«.
I undersøgelsen indgår Finansministeriet, Skatteministeriet, Justitsministeriet, Social- og Indenrigsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet, Kulturministeriet, Kirkeministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Transport- og Boligministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Kritik af dobbeltroller
Det er ikke første gang, at Rigsrevisionen kaster et kritisk lys på de offentlige myndigheders manglende kontrol på økonomiområdet.
I en beretning om årsregnskabet 2019 kom det blandt andet frem, at man eksempelvis som bruger i Banedanmark kan få tildelt en rolle i økonomi- og produktionsstyringsssystemet SAP som både bogholder og kasserer. Og Banedanmark havde ikke styr på, hvad en kombination af forskellige brugerrettigheder kan bruges til.