Det koster 50 kr., hver gang man glemmer at checke ud, når man har rejst med rejsekort i Danmark.
Det er dumme penge at betale, især hvis man forholdsvis nemt kan blive fri.
Det var netop det, Anders Friis tænkte, da han udviklede iPhone-app'en 'Check Ud', der i dag, onsdag, ligger nummer et over mest downloadede apps i Danmark.
Anders Friis går på IT-Universitetet, hvor han studerer til softwareudvikler. Og det var netop med softwareudviklerens hat på, at han gik i krig med app-udvikling.
»Jeg var på togtur og skulle mødes med en ven og glemte selvfølgelig at checke ud. Min ven fortalte mig så, at han satte et ur til at ringe, når han cirka ville være fremme. Jeg tænkte som softwareudvikler, at det måtte kunne gøres smartere,« siger Anders Friis til Version2.
Og gøres smartere, det kunne det tilsyneladende. Anders Friis gik gennem sin uddannelse på et kursus, hvor han lærte at udvikle apps. Og det var den viden, han brugte i udviklingen af app'en.
»På kurset lærte jeg programmeringssproget, og hvordan man gør. Jeg måtte dog også søge på nettet efter guides og sådan,« siger Anders Friis.
App'en er udviklet i Xcode, som man bruger til at lave apps til Mac-produkter.
Fungerer uden internet
App'en fungerer rent praktisk på den måde, at den sender dig en push-meddelelse, når du er for eksempel 200 meter fra det stop, du på forhånd har fortalt app'en, du skal af ved. Du bestemmer selv, hvor mange meter fra app'en skal sige til.
Meddelelsen kommer med fuld fanfare og vibration, så du kan sagtens lægge telefonen i lommen eller give dig til at spille et spil, efter du har indstillet app'en.
App'en bruger dataforbindelsen til at afgøre, hvor du er, men beliggenheden af stoppestederne er allerede læst ind i telefonen.
»Den har koordinater for alle stoppesteder i Danmark, så den bruger ikke internettet til at hente stoppestederne. Rejseplanen har noget der hedder ‘labs’, som man kan bruge gratis. Det skrev jeg om til Xcode og nørklede til, så det passede,« siger Anders Friis til Version2.
Befinder du dig under jorden, er det heller ikke noget problem.
»Hvis du for eksempel er under Nørreport og ikke kan finde en dataforbindelse, sender app'en dig en besked om, at der måske ikke bliver sendt en besked, fordi den ikke kan se, hvor du er,« siger Anders Friis til Version2.
Ingen planer om Android-app
App'en finder selv ud af, om den vil bruge wifi eller 3G-netværk. Og kører man for eksempel rundt i de københavnske busser, kan dette være ret smart. De københavnske a-busser tilbyder nemlig gratis wifi til sine passagerer.
Selv har Anders Friis bil, men det betyder ikke, at han ikke indimellem bruger sin app.
»Når jeg rejser, bruger jeg den helt sikkert. Jeg gider ikke betale den bøde. Man kan jo også risikere at få spærret kortet,« siger Anders Friis til Version2.
App-kurset handlede om at udvikle til iPhone, og Anders Friis har en iPhone. Derfor var det helt naturligt iPhone, han udviklede app'en til. Og umiddelbart er der ingen planer om at udvikle app'en til andre platforme.
»Jeg har ikke lært at udvikle til Android og Windows Phone endnu. Det kan være, at det kommer i fremtiden,« siger Anders Friis.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.