Landets folkeskoler skal have mere ud af de milliondyre iPad-indkøb, som skolerne de seneste år har foretaget. Derfor har to softwareingeniør-studerende fra Aalborg Universitet udviklet en HTML5-dreven matematikbog til brug på tablets, som netop Apples iPad.
Resultatet er så lovende, at Aalborg Universitet netop har kåret projektet som vinder af den lokale udgave af 'Startup Weekend' - og førsteprisen på 10.000 kroner.
»Lige nu bruges folkeskolernes mange iPads desværre oftest til Facebook og spil. Det vil vi gerne lave om på med den nye browser-drevne matematikbog, som er udviklet med javascript på basis af HTML5. Dermed kan man tilgå den, uanset, om man bruger en iPad, en Android tablet eller en Microsoft Surface. Skolerne skal jo have noget ud af deres investeringer,« siger Jeppe Lund Andersen, softwareingeniør-studerende fra Aalborg Universitet, til Version2.
Han er idémanden bag den nye digitale matematikbog, som blev udviklet i forbindelse med et ‘kick start’-projekt, som Aalborg Universitet holdt i weekenden d. 24.-25. november. Matematikbogen har fået navnet Mathi, og den skal aflaste lærerne for at skulle rette opgaver manuelt.
»I stedet vil Mathi automatisk indsamle statistik, som lærerne hurtigt kan danne sig et overblik over. Det skal spare tid og penge,« fortæller Jeppe Lund Andersen til Version2.
Retfærdiggør iPad-køb
Jeppe Lund Andersen fik ideen gennem sin far, der er lærer, og gennem nogle familiemedlemmer, som går i folkeskolen, og som netop har fået udleveret en iPad til brug i klasselokalerne.
Desværre bliver de mange tablets ikke brugt efter hensigten, mener Jeppe Lund Andersen.
»Det er alle tiders, at skolerne rider på tablet-bølgen, for det er en god vej at gå. Men hvis skolerne skal kunne retfærdiggøre deres store indkøb af de mange iPads, så skal både elever og lærere føle, at det ikke bare går op i leg, men at der rent faktisk findes programmer, som kan bruges til noget,« siger Jeppe Lund Andersen til Version2.
Lige nu henvender Mathi-bogen sig til 8. klasse og opefter, og eksempelvis indeholder Mathi, der foreløbigt kun ligger som en prototype, opgaver om geometri. Men frem for, at eleverne skal have den gammeldags lineal, blyant og viskelæder frem, kan eleverne i stedet tegne trekanter i programmet.
Herefter vil de blive bedt om at svare på nogle spørgsmål, som de får svar på med det samme. Det har en klar fordel:
»Hvis en matematiklærer i dag skal teste sin klasse i forskellige matematikopgaver, så deler lærerne test ud. Det kan være svært at danne sig et hurtigt overblik over, hvad eleverne har nemt og svært ved. Det problem vil Mathi fjerne,« forklarer Jeppe Lund Andersen til Version2.
Stadig udfordringer forude
Sammen med Jeppe Lund Andersen har syv andre studerende arbejdet på projektet. De læser både datalogi og design. På den måde har Mathi været under kærlig betragtning fra flere vinkler.
Men der er stadig et par ting, som matematikbogen mangler.
»Indtil videre er opgaverne kodet med javascript, som meget få lærere jo kan begå sig i. Et af vores største mål er at gøre Mathi så brugervenligt, at enhver kan lægge nye opgaver ind i programmet. Men det er stadig en stor udfordring,« siger Jeppe Lund Andersen til Version2.
Lige nu bygger opgaverne blandt andet på opgaver fra de nationale test, som landets folkeskoler har indført for at vurdere, hvordan elevernes niveauer i forskellige fag ser ud. Men Jeppe Lund Andersen så gerne, at indholdet ikke behøver at være fast.
»Jeg så selvfølgelig helst, at programmet kan ombygges løbende, så man efter hver matematiktime kan smide ekstra opgaver ind til dem, som måske allerede er færdig efter lektionen,« fortæller han.
Mathi-projektet er efter førstepræmien på Aalborg Universitet også med i et verdensomspændende start-up-projekt kaldt Start Up Weekend. Her dyster Mathi-udviklerne med 130 andre projekter, der også har vundet lokale kampe.
Start Up Weekend har en afstemning på Facebook, som skal afgøre, hvem af de 130 som går videre. Indtil videre ligger Mathi-projektet på en 30.-plads ud af 130.
»Vi går nok desværre ikke videre til den sidste finale, men vi kæmper videre med projektet, som vi virkelig tror på,« fortæller Jeppe Lund Andersen til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.