En happening på nettet, hvor man kunne gætte på kendte politikeres CPR-numre, kan nu vise sig at få alvorlige konsekvenser for Søren Louv-Jansen, den it-studerende, der stod bag ’CPR-lotteriet’.
Torsdag morgen ringede politiet nemlig til ham og fortalte, at han nu er sigtet for at have offentliggjort CPR-numre.
Jeg er nu officielt sigtet i sagen om #cprlotteriet. #dkpol #cpr #datatilsynet
— Søren Louv-Jansen (@sorenlouv) June 13, 2013
»Det er noget mærkeligt noget. Jeg lavede sitet for at gøre opmærksom på, at man nemt kan finde et CPR-nummer. Og jeg havde lukket sitet ned, for jeg havde vist min pointe. Men de går efter manden i stedet for bolden,« siger han til Version2.
Hans CPR-lotteri-webside viste fire forskellige CPR-numre for hver politiker, hvor det ene var korrekt. Man kunne så til sidst få at vide, hvor mange rigtige svar, man havde i alt, men det rigtige svar blev ikke fremhævet for hver politiker.
Derfor mener han heller ikke, at han har offentliggjort deres CPR-numre, som Datatilsynet har politianmeldt ham for. Hvad han helt præcist er sigtet for, og hvad straframmen er, ved han ikke endnu.
»Jeg har prøvet at indgå en dialog med Datatilsynet. Jeg skrev et brev til dem, men har ikke fået svar. De har valgt at svare med en politianmeldelse. De vil hellere prøve at lukke munden på mig, end at se på problemet. For selvom jeg har lukket mit site, er problemet jo ikke væk. Der er stadig pivåbent på mobilselskabernes websites,« siger han.
To civile politifolk fra enten PET eller politiets it-efterforskningssektion NITES mødte op hjemme hos Søren Louv-Jansen onsdag med sigtelsen i første omgang. De stillede nogle spørgsmål og kunne konstatere, at CPR-lotteri-siden allerede var taget ned igen.
»De fortalte mig, at de ikke mente, der var nok til en sigtelse. Men Datatilsynet har presset på, for i morges ringer de så og fortæller mig, at jeg er sigtet i sagen,« siger Søren Louv-Jansen.
Reaktionen fra de politikere, som han havde fundet CPR-numre på og brugt på ’lotteri-siden’, har været positiv, fortæller han. For eksempel har Anders Samuelsen meldt tilbage, at han ikke har noget problem med, om hans CPR-nummer bliver offentliggjort.
»Politikerne kan godt forstå, jeg gør det her, fordi det handler om at vise, at der er et problem. Jeg fik vist min pointe og er løsningsorienteret, så nu kunne vi arbejde på at løse problemet. Men Datatilsynet vil hellere have, at det skal handle om mig end om selve problemet,« siger han.
Det er et gammelt problem, at man med et navn og en fødselsdato i hånden kan finde de sidste fire cifre i CPR-nummeret ved hjælp af hjemmesider, hvor CPR-nummeret bliver brugt til at validere din identitet. Det kræver højst 170 opslag, som kan automatiseres og spredes ud over flere websider, hvis der er sat begrænsninger op i antallet af opslag om dagen.
Søren Louv-Jansen har flere gange stået frem og demonstreret problemet, blandt andet i TV2 Nyhederne.