It-studerende i sort internet-hul: Universitet har ikke råd til wifi-bokse

Studerende på kommunikation og it på Københavns Universitet kan ikke bruge internettet som en del af undervisningen. Det trådløse netværk er slet ikke kraftigt nok. Der er ikke penge til flere wifi-bokse, lyder det fra universitets it-afdeling.

Situationen leder tankerne hen på det nu afskaffede begreb tørsvømning.

For selvom internettet er en fast del af pensum på Københavns Universitets kommunikation- og it-uddannelse, så rapporterer Universitetsavisen, at de studerende ikke kan regne med at have internet-adgang i undervisningen.

Det skyldes, at der i undervisningskomplekset KUA på Amager ikke tilnærmelsesvis er sat et tilstrækkeligt antal access-punkter op, hvor de studerende kan koble sig på en wifi-forbindelse.

En de studerende, der dagligt må kæmpe for at finde en wifi-forbindelse, der rent faktisk virker, er Jonas Lomholdt:

»Hver eneste gang, man sætter sig et sted på KUA - også i undervisningslokalerne - så er man nødt til at overveje, om man har brug for internet. Og det har vi ret ofte i vores undervisning, så den nuværende internet-situation er helt uholdbar,« siger Jonas Lomholdt til Version2.

Eksempelvis skal de studerende bruge en netforbindelse til fag som audiovisuel kommunikation og grundlæggende kommunikation.

I it-afdelingen på KUA erkender man problemet. Men som situationen ser ud i dag, skal de studerende ikke regne med en forbedring foreløbig. It-chef Jakob Jørgensen forklarer:

»Vi har ikke ressourcer til at sætte flere wifi-punkter op på KUA. Derfor må de studerende vente til februar, når vi får opført de nye KUA2-bygninger, hvor der vil være flere wifi-punkter. For lige nu er vi skåret ind til benet,« siger Jakob Jørgensen til Version2.

Han henviser til udbygningen af København Universitets afdeling på Amager, der forventes at være afsluttet til februar 2013.

Wifi Ikke tænkt med i byggeplaner fra 2007

Årsagen til, at der ikke findes flere wifi-punkter, er, at der i grundplanen over de nuværende KUA-bygninger ikke var indlagt access-punkter til wifi.

Det undrer Jonas Lomholdt sig over, når KUA tilbyder en it-uddannelse, hvor en internet-forbindelse er nødvendig.

»Selvom wifi-teknologien måske ikke var så udbredt for fem år siden, så skulle KUA da løbende have udbygget access-punkterne. For wifi er jo efterhånden en ret fast del af infrastrukturen på landets universiteter,« siger Jonas Lomholdt til Version2.

Igen må it-chef Jakob Jørgensen medgive, at universitetets bygninger ikke kan opfylde elevernes behov.

»Vi kan da hurtigt blive enige om, at den nuværende løsning ikke er tilfredsstillende. Men jeg kan ikke gøre så meget lige nu, hvad angår flere wifi-punkter,« fortæller Jakob Jørgensen til Version2.

Han henviser desuden til, at underviserne sagtens kan få låne et access-punkt med ud til de lokaler, hvor der ikke kan opnås internet-forbindelse gennem wifi.

»Underviserne skal bare henvende sig hos it-sektionen, og så kan de få udleveret en access-boks,« siger Jakob Jørgensen.

Men den løsning køber Jonas Lomholdt ikke.

»Problemet med den løsning er, at vi meget ofte har eksterne undervisere i forskellige it-fag, som ikke er klar over den løsning. Desuden er det også besværligt, at man skal hente en fysisk boks, hver gang, man skal starte undervisningen,« siger Jonas Lomholdt til Version2.

Bruger egne smartphone-routere

Da KUA ikke kan garantere en wifi-forbindelse, har de studerende måtte ty til andre løsninger.

»Mange af os er nødt til at bruge vores smartphones som internet-routere. Det betyder selvfølgelig også, at vi selv skal op med pengepungen. Og det er da ikke smart,« fortæller Jonas Lomholdt til Version2.

Han henviser desuden til, at de ved indskrivning på uddannelsen kommunikation og it ikke fik at vide, at de selv skulle sørge for mobilbredbåndsforbindelse. Det eneste krav var, at de selv skulle have en computer med.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Nobel

Hvorfor er der ingen der sætter sig ind i hvordan CSMA/CA fungerer?

Når der siges:

"Det skyldes, at der i undervisningskomplekset KUA på Amager ikke tilnærmelsesvis er sat et tilstrækkeligt antal access-punkter op, hvor eleverne kan koble sig på en wifi-forbindelse."

vidner det endnu en gang på at folk slet, slet ikke har forstået hvordan en delt ressource fungerer, og at det som regel kun gør ulykken endnu større at klaske flere AP's op.

WiFi er en katastrofe, og for hver dag der går, hvor lallende amatører ukritisk inficerer æteren med trådløse netværk, des værre bliver det.

Det er ikke umuligt at der i fremtiden kommer mere intelligente former for trådløs datakommunikation, hvor der dels er flere kanaler, dels er de enkelte kanaler smalbåndede, samt der dynamisk forhandles kanaltildeling - så kan det fungere, men med nuværende udstyr så kan det kun gå galt hvis ikke forarbejdet laves ordenligt, og det kan stadigvæk skydes i smadder fra sidelinien.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

De er altså ikke idioter på it-afdelingen. En af årsagerne til at de ikke har råd er at de ikke bare kan købe den billigste trådløse router til et par hundrede kroner. I stedet er de nødt til at bruge dyre enterprise-løsninger hvor de trådløse adgangspunkter via en central enhed samarbejder om kanalpladsen.

Det meste internettrafik er stadig download, så det virker at tune dine adgangspunkter så at der sendes med tilpasset sendestyrke og med retningsbestemte antenner. Man kan endvidere have to adgangspunkter der sender på samme kanal men ikke samtidigt - på den måde kan signalet sendes fra det adgangspunkt der er tættes på modtageren, hvorved at der kan bruges højere bitrate.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

De er altså ikke idioter på it-afdelingen.

Det påstår jeg heller ikke på nogen måde - men måske der er nogen inden for fagpressen!

En af årsagerne til at de ikke har råd er at de ikke bare kan købe den billigste trådløse router til et par hundrede kroner. I stedet er de nødt til at bruge dyre enterprise-løsninger hvor de trådløse adgangspunkter via en central enhed samarbejder om kanalpladsen.

Givetvis rigtig, men så er det jo også vrøvl der står i overskriften ("råd til flere wifi-bokse"), da problematikken slet ikke kan simplificeres på den måde.

Desværre bliver den simplificeret, hvorfor godtfolk tror at WiFi bare er noget man smækker op ukritisk.

Men ellers rigtig, hvis der en en central styring af kanalpladsen, så kan man komme et stykke hen ad vejen, men desværre slås man i praksis stadig med en lang række begrænsninger, samt risikoen for en ignorant nabo kan lave fatale ulykker.

Det meste internettrafik er stadig download, så det virker at tune dine adgangspunkter så at der sendes med tilpasset sendestyrke og med retningsbestemte antenner.

Bum, bum, bum, du skal ikke glemme at klienterne i dette spil er de rene støjsendere, og da WiFi opererer ud fra laveste fællesnævner, så sender klienten altså stadig en del hvis vi bruger TCP.

Man kan endvidere have to adgangspunkter der sender på samme kanal men ikke samtidigt - på den måde kan signalet sendes fra det adgangspunkt der er tættes på modtageren, hvorved at der kan bruges højere bitrate

Stadig har vi problemet at vi har meget lidt styr på klienten, og hvor han befinder sig.

 • 0
 • 0
ab ab

Det skyldes, at der i undervisningskomplekset KUA på Amager ikke tilnærmelsesvis er sat et tilstrækkeligt antal access-punkter op, hvor eleverne kan koble sig på en wifi-forbindelse.

Mig bekendt går der ingen elever på et universitet...

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Burde problemet ikke blive løst ved at køre på flere frekvenser?

Jo ligesom trafikproblemer kan også løses ved at bygge flere veje - desværre er der nogle ydre rammer i form af at der kun er to godkendte frekvensbånd at gøre godt med, og da faktisk ret få netværk benytter 5GHz båndet (grundet mange klienter ikke understøtter det), så ligger stort set alle WiFi netværk og roder i 2,4GHz båndet hvor der kun er mellem 11 og 14 brugbare kanaler, som så oven i købet ikke er specielt smalbåndede, hvorfor der reelt kun kan være 3-4 kanaler i brug samtidigt.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

I en offentlig bygning er der ikke problemer med naboer. Men til gengæld er der nu problemer med smartphones og de trådløse netværk sådanne kan lave med internetdelingsfunktionen.

I en virksomhed kan man satse på 5 GHz båndet, men på et universitet er man nødt til at køre 2,4 GHz. De studerende har generelt det billige hardware som kun kan kommunikere på 2,4 GHz.

Når alt det er sagt, så fungerer trådløst netværk fint i mange miljøer på universiteterne. Det kræver en særlig indsats når der er 50-100 klienter i samme lokale (forelæsningslokaler, øvelseslokaler og kantine). Det kører andre steder og sandsynligvis også steder administreret af samme it-afdeling. Så jeg vil tro at de ved præcis hvad der skal til, for at få det til at køre.

Men man skal naturligvis ikke forvente drømmehastigheder. Så langt gror træerne ikke ind i himlen.

 • 0
 • 0
Uli Fahrenberg

Det kan da være jeg er gammeldags: Men hvorfor trækkes der ikke Ethernet-kabler igennem forelæsningslokalerne? Som mine forkommentatorer bemærker: Wifi is a bitch, og det er et svært (nogen vil sige uløst) problem at få det til at virke i store lokaler med mange brugere. Ethernet derimod egner sig præcist til den slags. Træk dog de kabler!

 • 0
 • 0
Ken Poulsen

Mange af de kontrakter der er lavet med kommuner mv. er også sindsyge efter min mening, hvor man ofte betaler kassen for extra AP'er. Efter hvad jeg har sket på skoler, må IT-afd. ikke engang pille ved dem, det skal være et firma udfra, som skal gøre det og igen til en høj pris, ifl. den meget fine service kontrakt... Synes det er en skam man ikke (kan) vælger lokale leverandøre, for når nogen nævner en pris, havner det i et EU udbud og her dræber papirarbejdet de små. Nu ved jeg så ikke om dette er tilfældet på KUA, eller om de har frihed? Selv har jeg prøvet at levere en løsning, hvor der blev lovet 100% dækning uden mer omkostning, men igen tak til EUudbud for at det ikke blev til noget.

 • 0
 • 0
Morten Svendsen

Og det bliver først rigtig sjovt når der står Atheros på netkortet på bilka computeren, eller når Airprint (bonjour) smider om sig med MDNS.

Selv med dyrt controller baseret udstyr der prøver at tale klienter op på 5ghz, ender man med 2.4 ghz fordi billige netkort ej følger trop.

 • 0
 • 0
Daniel Vexø

... Økonomien (og SKI-aftaler o.l.), men ikke rigtig alle de negative kommentarer omkring Wi-Fi, for vi sælger da mange løsninger som nemt håndtere mange hundrede brugere uden problemer, bl.a. til netop skoler, gymnasier, konferencecentre o.l., og også til priser som ligger under krav om udbud for en samlet løsning (inkl. workshop til IT-afd. i brugen heraf)...! :-S

Daniel...

 • 0
 • 0
Deleted User

Kristoffer Olsen skrev

Mig bekendt går der ingen elever på et universitet...

I dagens lingo skelnes der ikke mellem elever og studerende.

Det begyndte vel med at seminarieleverne blev gjort til lærerstuderende, selv om seminarielærerne ikke er forskere, og senere blev også de ældste skoleelever, gymnasieeleverne, omtalt som studerende. Selv sosu-elever omtales i dag som "studerende". Så på dagens universitet bruges ordene i flæng, som synonymer.

En anden ændring i de senere årtier er at ordet "fyr" stort set er gledet ud. Kun overlevende 68ere holder fast ved ordet. I 70erne kaldte man på universitetet studenterne for "fyre og piger", i dag for "drenge og piger". Men i dag går studenterne jo også efter egen sprogbrug "i skole" og "laver lektier" - noget der godt kan ophidse ældre universitetslærere, ikke mindst fra fag med en svag faglighed som sociologi og religionsvidenskab.

I øvrigt spreder brugen af lektiecaféer sig på universitetet, i visse tilfælde omtalt som studiecaféer. Her hjælper ældre studerende, lønnet af skolen, deres yngre kammerater med det skriftlige arbejde.

 • 0
 • 0
Jimmy Christiansen

Wifi Ikke tænkt med i byggeplaner fra 2007

Årsagen til, at der ikke findes flere wifi-punkter, er, at der i grundplanen over de nuværende KUA-bygninger ikke var indlagt access-punkter til wifi.

De har vist ikke tænkt sig om. WiFi er noget uhyre ustabilt noget, så det undrer mig ikke at der ikke var indlagt access-punkter til WiFi. Men hvor er kablerne?

De må da have indset at der skulle bruges IT i undervisningen. Så hvorfor i .... har de ikke trukket kabler nok til alle de studerende? det er mig uforståeligt.

Den efterskole jeg gik på i 1995 installerede 2 netværksstik pr elev i deres bygninger: et på værelset og et i klasselokalet. Så det er et kiks af de helt store at Københavns Universitet ikke har sørget for netværksstik til deres studerende.

 • 0
 • 0
Daniel Vexø

Nej, det er reelle resultater - giver ikke en skid for marketing, er ikke sælger, men tekniker. Hvilke naturlove er det du mener mine kollegaer omgår? De har flere gange sat store Wi-Fi netværk med flere hundrede samtidige bruger op. Men det kræver det rigtige forarbejde, valg af løsning og know-how for at fungere.

Daniel...

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Hvilke naturlove er det du mener mine kollegaer omgår? De har flere gange sat store Wi-Fi netværk med flere hundrede samtidige bruger op. Men det kræver det rigtige forarbejde, valg af løsning og know-how for at fungere.

Hvorved du giver endnu et ikke svar.

Der er en række fysiske begrænsninger på WiFi der er uomgåelige - faktisk er en del af dem beskrevet udmærket i det dokument Morten linker til.

Den korte konklusion af det er, at hvis vi skal have en chance for at det skal gå godt, så skal der bruges 5GHz, hvilket så desværre falder til jorden rent praktisk, da der er rigtig mange klienter der ikke understøtter dette.

Tilbage står vi og roder i 2,4GHz båndet, med alle de problemer det medfører - og i det spil kunne jeg så godt tænke mig at vide noget konkret om hvordan I kan nå frem til de fantastiske resultater - og ja jeg er udmærket klar over at det kræver forarbejde og know-how, men træerne gror stadig ikke ind himlen.

 • 0
 • 0
Tor Hvalsøe

Studere på IT-Universitetet og det er det samme problem der. 40+ i et auditorium så stopper festen helt og aldeles. Kan høre på det hele at kører vi også på 5GHz så skulle det kunne løse det.

Ganske enkelt.. Så køb dog et nyt netværks kort til din computer! Hvis man gerne vil have en stabil forbindelse eller overhovedet have forbindelse så kan man jo bare købe sig et nyt netværkskort.

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

prøv at se på http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11 Godt nok er der ryk på 5GHz men træerne vokser overhovedet ind i himlen. Der hvor jeg hopper runtd og spiller fransk klovn er der i et kvadret 4 forelæsningsrum med ca 120 studerende i hver. Betyder at jeg ikke bruger net under forelæsinger, men har en kopi liggende lokalt. Vi ser sommetider studerende der har 10-20 parallelle torent downloads igang af films mm over wlan... det er alle de andre studerende ret glade for ;-) SÅ der er stadig ikke noget der slår et kabel

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Vi ser sommetider studerende der har 10-20 parallelle torent downloads igang af films mm over wlan... det er alle de andre studerende ret glade for ;-)

Og hvad har i så en firewall for ? eller er det mellem de resp. laptops ? det kan man også fikse... QoS er opfundet, begræns torrents til 10kbps og så vil problemet forsvinde. Lav evt. separat net til fri afbenyttelse på 2,4GHz og til studiebrug på 5GHz. Eller set regler og blacklist folk eller MAC-adresser fra netværket hvis de ikke overholder reglerne. Zyxel (NXC-5200) leverer en løsning som har mange af de nævnte løsninger og koster overkommeligt i forhold til Cisco's løsning (som er en hel del mere forkromet).

 • 0
 • 0
Jens Willadsen

Jeg er kollega med Daniel Vexø og står primært for at designe og lave trådløse installationer hos vores kunder. Som blandt andre tæller et stort jydsk gymnasium med omkring 800elever hvor vi lige har opsat et fuldt dækkende WIFI netværk. Jeg har indtil nu set op til 640 samtidige brugere på det, og kunden og eleverne er meget tilfredse. Men det kræver et ordentligt design, af både trådet og det trådløse. Det kræver også en dimensionering af det trådløse der tager højde for at en elev ikke er lig med 1 WIFI device men istedet 2,5.

Jeg har lavet WIFI I både Ruckus, Cisco og Aruba, og foretrækker Aruba.

Kort sagt der findes løsninger til det problem artiklen beskriver, de koster penge ja, og det trådløse er kun en forlængelse af det traded så det kræver også kabel installationer.

Men faktisk I de eksisterende WIFI netværk der ikke virker, jeg har været inde og fejlfinde på, ligger de mest graverende fejl oftest på design af det trådede netværk!

Og som en indskudt bemærkning så er det altså mest telefoner der bruger 2,4 Ghz båndet, ved den skole er fodelingen ca 60/40 i 5Gz farvør. Dette skyldes dog at systemet er sat op til at tvinge devices der kan begge dele over på 5Ghz. En normal Bærbar der både kan 2,4Ghz og 5Ghz vil faktisk gå på 2,4Ghz hvis den har muligheden.

MVH Jens

 • 0
 • 0
Jens Willadsen

Jeg vil da også sige at du skal vel ikke designe, dit netværk med fokus på misbrug. Der ville det nok være bedre at indføre regler for på brugen af det internet skolen stiller til rådighed. den bedste løsning på det jeg kender er faktisk at sætte en boks på der fordeler den båndbredde der er tilrådighed ligeligt mellem dem der bruger det lige nu. Ud over det kan den også sætte folk der har overdrevet mange sessioner (torrent) i karantæne og sætte deres adgang til nettet ned

Og igen der er ingen problemer ved at dække et auditorium med 40+ folk i man skal bare gøre sig det klart at det kræver nok 3 APere og en central controller der kan holde styr på at APerne ikke forstyrrer hinanden

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

Jeg er enig med Jens. Det kan godt lade sig gøre at levere fornuftig forbindelse på trådløst netværk, også selvom der er mange klienter samlet på et meget lille område.

Først og fremmest, så er båndbredde styring/tildeling essentielt og påkrævet. Ellers sikrer man ikke alle brugere en følelse af at nettet virker, da én klient kan tage alt båndbredde..

Men jo, det er en udfordring. Specielt thetering funktionen i mobiltelefoner, hvor brugerne ukritisk kan starte og køre deres eget AP kan give udfordringer.

Og ja, WIFI er en delt ressource med få kanaler til rådighed (2,4 GHz, mange flere på 5 GHz)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere