It-støtte gør skoleelever bedre til at læse - selv når computeren er slukket

29. oktober 2014 kl. 12:13
It-støtte gør skoleelever bedre til at læse - selv når computeren er slukket
Illustration: Jesper Kildebogaard.
It-støtteprogrammer med bl.a. oplæsningsfunktion og ordforslag kan være med til at gøre skoleelever til bedre læsere. Især de svage elever har gavn af it-støtten, viser ny rapport fra SFI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ny undersøgelse af effekten af it-støtte i skoleundervisningen kan lukke munden på kritikere af elektroniske hjælpemidler.

Skoleelever, der får hjælp af it-støtteprogrammer til at læse, bliver nemlig ikke bare bedre til at læse, når de benytter sig af redskaberne.

Når computeren er slukket, og den analoge bog bliver hevet frem, så har fremskridtet hos eleverne nemlig bidt sig fast. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

»For nogle af de elever, der blev tilbudt it-støtte i undervisningen, blev værktøjet fjernet under selve læsetesten. De klarede sig lige så godt som dem, der havde fået adgang til værktøjet under testen,« siger Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt, der er en af forskerne bag undersøgelsen, og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det tyder på, at eleverne kan opnå en reel forbedring af deres læsefærdigheder, når værktøjet tilbydes i undervisningen.«

De elever, der benyttede sig af it-støtteprogrammer i undervisningen, klarede sig desuden bedre end de elever, der ikke fik støtten. Eleverne med svage læsefærdigheder oplevede den største effekt af redskaberne ifølge rapporten.

Tidligere blev elever med læsevanskeligheder sendt ud af klassen til specialundervisning. I 2012 vedtog regeringen en lovændring om, at specialundervisningen i skolen skulle minimeres, og flere elever skulle inkluderes i den almindelige undervisning.

Undersøgelsen forløb over tre år som en del af et inklusionsprojekt i Horsens Kommune, hvor skolerne forsøgte at bruge it-støtte i almenundervisningen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger