Data-læk af hemmelige identiteter truer svensk regering

Der er blevet lækket informationer fra det svenske transportministerium, der kan bruges til at spore personer med hemmelige adresser og identiteter.

Den svenske avis Dagens Nyheter har afsløret, hvordan det svenske Transportstyrelse har lækket dybt følsomme data.

Blandt andet er der sevet informationer om svenske agenters identiteter både tilhørende agenter fra politiet, militæret og sikkerhedsagenter.

Læs også: Lækket NSA-rapport: Rusland prøvede at hacke ansvarlige for det amerikanske valg

Det skriver blandt andre DR og Digi.

Lækagen er så omfattende, at det kan have ødelagt flere års arbejde med at opbygge hemmelige identiteter og dermed sætter lækagen den svenske nations sikkerhed over styr, skriver flere medier.

Læs også: Persondataforsker: Man skulle tro myndigheder slet ikke tjekker it-systemerne

Allerede tilbage i januar gik direktøren for den svenske Transportstyrelse af, men dengang ville ingen kommentere på sagen.

Læs også: Datatilsynet: Opbevaring af bloddonorers fingeraftryk som bitmap-filer er ikke godt nok

Nu viser det sig, at direktøren dengang havde indrømmet, at der var begået ulovligheder med data i styrelsen og hun modtog i den forbindelse en bøde på 70.000 svenske kroner.

Læs også: Læge lækker patientnavne og diagnoser i desperation over mangelfuld it-sikkerhed

Den svenske statsminister erkender, at datahåndteringen gik grueligt galt, men fortæller, at der er blevet ryddet op i Transportstyrelsen siden da. Flere svenske partier overvejer nu, om der skal stilles mistillidsvotum ved regeringens ministre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Frimann

Siddende i Danmark er det jo grineren, at man i Sverige (fornuftigt nok) går helt bananas over noget som er BAU i Danmark. I Sverige har risikoen for at der sker en læk, medført afskedigelser og måske vælter regeringen.

Key her er at der 'potentielt' kan ske en læk. I Danmark skete lækken jo faktisk mht. Schengen systemerne og Kørekort registret jo faktisk i forbindelse med 'CSC hacker sagen'.

// Jesper

 • 8
 • 0
#2 Anders S. Johansen

Så vidt jeg husker sendte forsvarets HR-afdeling også personlige oplysninger for udstationerede Danske soldater til den Irakiske regering.

Den civile mentalitet harmonerer ikke med militær tankegang, og og det må forsvarets ledelse og regeringen forstå og forholde sig til.

Socialpædagoger og skrivebordsjurister må finde andre steder at udøve deres virke, eller acceptere at deres sønner og døtre bliver bragt I fare.

 • 2
 • 0
#3 Mads Bendixen

Der er lidt mere til sagen end hvad Ritzau nyheden der florerer alle steder beskriver.

F.eks.:

The leak seems to have happened over email after the transport agency e-mailed the entire database in clear text messages to marketers that subscribe to it – and when the error was discovered, the agency merely sent a new list and told subscribers to delete the old list themselves.

https://www.theregister.co.uk/2017/07/23/sweden_leaked_every_car_owners_...

 • 1
 • 0
#5 Kenn Nielsen

Den civile mentalitet harmonerer ikke med militær tankegang, og og det må forsvarets ledelse og regeringen forstå og forholde sig til.

Bare rolig ....

Der arbejdes kontinuert på at harmonere disse.

I Januar overværede jeg udnævnelsen af et hold sergenter.

Top-Brass-overhoved, skulle selvfølgeligt også sige nogle pæne ord.

Hun sagde - blandt andet, at dette var det sidste hold af sergenter, som havde gennemgået denne fysiske og praktiske træning, hvorefter hun varmt talte for "den nye uddannelse".

Det efterlod mig lettere chokeret, - at man nu kan "læse til soldat".

Så om føje år, kan chokerede journalister berette om danske Jens'er der på slagmarken forgæves vifter med reglementet, alt imedens de råber af fjenden . "Det må i altså ikke, det dér !"

For vi véd jo alle at nedskrevne aftaler altid gælder

K

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere