It-sikkerhed: Stigning i ransomware-angreb er ude af kontrol

23. februar 2017 kl. 15:1513
Når der bliver lavet malware-angreb i dag, bliver det i højere og højere grad ransomware. Det er blevet en industri, hvor det er let at lave penge.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du ikke vil risikere at miste al data i virksomheden, er det på tide at gennemføre en ordentlig back-up, undervise medarbejdere og indtage en portion sund skepsis.

Ransomware-angreb står nemlig i dag for en dobbelt så stor andel af malware-angreb, når man sammenligner angreb i første- og andet halvår 2016, viser en rapport fra Check Point.

»Det skyldes den simple årsag, at ransomware virker og genererer betydelige indtægter til bagmændene,« siger Jan Johannsen, sikkerhedschef hos Check Point Danmark, i en pressemeddelelse.

Det kan let misforstås, at andelen af ransomware-angreb er fordoblet. Det betyder ikke, at antallet blot er fordoblet, men at den har fordoblet sin andel af den totale mængde malware-angreb, der også er i kraftig vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye tal ligger i tråd med en tilsvarende rapport fra Sonicwall, som Version2 tidligere har dækket, der sagde, at der i 2015 var 3,6 millioner ransomware-angreb, hvor det i 2016 var 638 millioner. Det vil sige, at antallet på et år er steget med en faktor på 167.

Der er mange penge i denne form for it-kriminalitet, og intet tyder på, at angrebene stopper, så længe det er muligt at afpresse selskaber, fortæller Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert fra CSIS, til Version2.

»Crime-as-a-service er en nem måde at tjene penge. Der er meget af det - og det er i system,« siger han.

Monopol på angreb

Selvom der er en stigning i ransomware-angreb, er der et markant fald i antallet af forskellige typer angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at der i stigende grad kommer angreb fra de samme få malware-familier. Jan Johannsen forklarer:

»Et meget lille antal af malware-typerne står for hovedparten af alle angreb, mens tusindvis af andre malware-varianter meget sjældent ses. De fleste trusler er globale og går på tværs af regioner.«

Dette kunne tolkes som en positiv ting, da antivirus-selskaberne derfor kan fokusere på netop disse grupperinger, men det er desværre ikke helt så simpelt.

Når mange vælger at bruge samme løsning, når de vil lave et angreb, er det fordi, den er effektiv, svær at opdage og benytter operativsystemets egne funktioner som en del af angrebet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan ske ved, at folk åbner en tekst-fil og bliver spurgt, om de vil give tilladelse til at aktivere indholdet - og hvis de tillader det, så aktiverer malwaren, da den kan bruge indbyggede funktioner i Windows, forklarer Peter Kruse og uddyber:

»Man løser ikke problemet ved at skifte til et andet styresystem.«

Han understreger, at også OS X og Ubuntu indebærer risici og at der findes malware, specifikt designet mod de typer styresystem.

Sikkerhed gennem oplæring

En fundamental del af beskyttelsen mod ransomware er at have både IT-, men også medarbejdere forberedt på, hvad der kan ske.

Jan Johannsen siger:

»Flere organisationer har store problemer med effektivt at dæmme op for truslen, da de ikke har det nødvendige forsvar på plads eller har lært deres medarbejdere at genkende tegn på potentiel malware i modtagne mails.«

Og netop medarbejderne er essentielle i kampen mod ransomware. For i takt med at malware hele tiden bliver designet til bedre at undgå antivirus og slippe gennem systemet ubemærket, vil den enkelte medarbejders dømmekraft blive central.

Peter Kruse, der også mener, at undervisning af medarbejdere bør være en del af organisationers IT-sikkerhed, er enig og understreger:

»Det bedste forsvar sidder foran tastaturet.«

De nye tal er baseret på data hentet fra ThreatCloud World Cyber Threat Map

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
2. marts 2017 kl. 15:58

Så er vi jo enige.

Mjah, ikke helt.

Mit udgangspunkt er at slutbrugeren er det vigtigste led i at undgå malware, og hvis vedkommende bare vil se det her anja-fra-xfactor-nøgen.mpg.exe er du pretty much game over lige meget hvad.

Og så er det ligegyldigt om du smider vedkommende på OS X eller en af de renere ux'er - hvis brugeren har mulighed for at få lokal admin, så skal de nok finde vej ind og slå "kør kun signeret software" fra eller få flyttet filen fra noexec download mounten og chmod +x'et den.

Hvis vi forudsætter du ikke har lokal admin kan de fleste systemer - inklusiv Windows - låses rimeligt fint ned :)

12
25. februar 2017 kl. 15:34

...og derfor går det galt.

Så er vi jo enige. Slutbrugeren sidder i en position til potentielt at udgøre et vigtigt forsvar. Slutbrugerens opgave er dog ikke at agere forsvar, men passe sit arbejde. Da dette potentielle forsvar endda beviseligt ikke kan bruges tilforladeligt, så er det nok ikke det bedste forsvar.

10
25. februar 2017 kl. 08:35

Som f.ex. sikre at man har overvågning (aktiv i realtid) af operationer der foretages af brugere på fællesdrev.. og at denne overvågning kan gå ind og LUKKE for adgangen for en bruger til et fællesdrev, hvis der udføres mistænkelige operationer.. (som f.ex. writes til mere end 4-5 eksisterende filer indenfor X tid)..

Det kræver bare lidt kode på filserverne brugerne har deres filer på.

i gamle dage var det meget effektivt, bare at spærre brugerens ip i firewalls, når man detekterede portscans fra ip'en.. Det fik brugerne til at komme til supporten selv, når adgangen var blevet lukket og man var så 100% på at de havde en virus ;)

Ransomware scanner vist ikke netværket (har ikke undersøgt) - men der kan man så kigge på de operationer brugeren foretager og reagerer på abnormalitet..

Og NEJ - man skal ikke købe et eller andet dyrt skrammel.. det er oftest for langtsomt og for dårligt.. det er meget bedre at bruge noget god open source, til at parse logs på filserverne - og så lige sætte logningsniveauet rigtigt, så man logger det relevante og scriptet kan så nemt agere udfra hvad den ser i logs.

8
23. februar 2017 kl. 22:58

Det er absolut der sidste forsvar, hvis alt andet fejler. Det er brugerens opgave at åbne filer, læse dokumenter og klikke på links. Hvis den gængse bruger var i stand til at tage de beslutninger og det ansvar vi fejlagtigt lægger i deres hænder, så undres man da, at vi efter 20 år stadig prædiker det samme i vores awarenesskampagner.

Det er det absolut vigtigste forsvar.

Du kan bygge en helvedes masse sikkerhed ind i dit OS, men det er pisse ligegyldigt når en slutbruger aktivt modvirker sikkerhedsforanstaltningerne.

En stor del af det lort der rammer folk i dag er ikke supersofistikeret stuff der bruger 0days til at privilege-escalate til admin-rettigheder og inficere din UEFI med über-rootkits.

Det er lort der manuelt skal aktiveres (om det så er at ignorere Zone warnings for britney.nude.mpg.exe / YouNeedThisVideoCodecForSteamyPorn.exe eller "aktivér aktivt indhold i .doc"), og ransomware fungerer perfekt selvom det kun har local user rights - det er pisseligegyldigt at holde OS-filer ransom, det er dine brugerdata der er noget værd.

Vi kan hurtigt blive enige om at "aktivér aktivt indhold" og "VIL du rent faktisk køre det her shit?" Zone warnings på Windows er for svage advarsler, der ikke gør det tydeligt nok hvor farlig en handling man er i gang med.

Men hvis du flytter de fatsvage "yes yes click click" brugere over på et "mere sikkert" operativsystem, så kommer der instruktioner til at omgå beskyttelserne, og idioterne vil følge dem.

Det vigtigste forsvar er kritisk sans. Og det besidder rigtigt mange folk desværre ikke.

7
23. februar 2017 kl. 21:07

Kunne være at sørge for en del af de skadelige emails slet ikke kommer frem til brugerne.

5
23. februar 2017 kl. 17:31

Det kan umuligt være det bedste forsvar.

Det er absolut der sidste forsvar, hvis alt andet fejler. Det er brugerens opgave at åbne filer, læse dokumenter og klikke på links. Hvis den gængse bruger var i stand til at tage de beslutninger og det ansvar vi fejlagtigt lægger i deres hænder, så undres man da, at vi efter 20 år stadig prædiker det samme i vores awarenesskampagner.

If it doesn't work, stop doing it.

3
23. februar 2017 kl. 16:31

Jeg tror ikke det var det jeg sagde.

Pointen er at hovedparten leveres via dokumenter og indlejret makroer som spawner powershell kode med download kommando. En anden metode er obfuskeret javascript.

2
23. februar 2017 kl. 16:06

Han understreger, at også OS X og Ubuntu indebærer risici og at der findes malware, specifikt designet mod de typer styresystem.

Aha, så nu er Ubuntu gået hen og blevet et selvstændigt styresystem - det var nyt for mig.

Men klart, især trojanere er en risiko for alle styresystemer, der sidder den bedste sikkerhed ganske rigtig ca. 40 cm fra skærmen.

1
23. februar 2017 kl. 15:39

En "tekst-fil" med aktivt indhold? Nu bliver jeg også bange! :)