Det gælder blandt andet en master i sikkerhedsledelse og en master i kryptologi. Ikke engang en bachelor-uddannelse bliver det til.
Interessen blandt studerende er ikke til stede, lyder forklaringen til Version2 fra både Danmarks Tekniske Universitet og It-Vest - et samarbejde mellem Aarhus Universitet, herunder Handelshøjskolen, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.
Men på den anden side af Øresund er interessen tilsyneladende til stede. I Blekinge er over 100 unge i gang med en bachelor i datalogi - udelukkende med fokus på it-sikkerhed. Rammen er Blekinge Tekniska Högskole, der også åbner en masteruddannelse til efteråret.
Kraftigt svensk fokus
Blekinge står ikke alene. På fire andre højere læreanstalter i Sverige er der kraftig fokus på forskellige aspekter ved disciplinen it-sikkerhed, fortæller universitetsadjunkt Martin Boldt, Blekinge Tekniska Högskola.
Fraværet af højtuddannede med bred ekspertise i it-sikkerhed herhjemme mærkes af mange, og blandt dem IBM Danmark.
»Det er et kæmpeproblem for os og hos vore kunder,« oplyser Brian Birkvald, der står i spidsen for IBM's Security Core Team, som arbejder kundevendt.
Birkvald fortæller, at når der skal reageres på de alvorligere angreb, så må eksperterne ofte flyves ind fra USA.
»Det er en alvorlig udfordring for Danmark, at vi ikke har sådanne ressourcer herhjemme og knapt i Europa,« fortsætter Birkvald.
Han har selv to af de såkaldte sikkerhedscertificeringer, som tages i privat regi. Ifølge Birkvald ligger gennemsnitslønnen for gode sikkerhedseksperter på omkring 50.000 kroner månedligt, og de bedste går op til 80.000-90.000 månedligt.
Manglen på sikkerhedseksperter vækkede dog ikke genklang, da landets universiteter for få måneder siden fremlagde forslag til ti nye it-uddannelser. I stedet skal der blandt andet bydes på bæredygtig it-udvikling, it og sundhedsinformatik, it og logistik samt digitalt design. Initativet skal råde bod på den alt for svage interesse, der er for datalogi herhjemme.
Høj status hos svenske unge
Manglen på interesse over for it-sikkerhed vækker undren hos Martin Boldt ved Blekinge Tekniske Högskola.
»Her har it-sikkerheden ganske høj status hos de unge. Det er jo også på tapetet i medierne ofte, og selv menigmand ved, at der er et problem, og at sikkerheden er vigtig for dagens samfund og for fremtidens. Situationen udgør lidt af et privilegium for os på Högskolan,« siger Martin Boldt.
Han har selv en master i software engineering med en afhandling, der havde fokus på spyware. Med en licentiatgrad er han nu nået halvvejs til en ph.d. med fokus på it-sikkerhed. To af Boldts studerende har i øvrigt for nylig i et forskningsprojekt påpeget en angrebsmulighed, der ville kunne udnyttes over for samtlige svenske netbanker. Flere af de unge har ved siden af studierne på Högskolan allerede gang i iværksætteriet inden for it-sikkerhed.
Dansk fokus på kryptologi
Danmark udgør dog ikke en kulsort plet på det sikkermæssige landkort. Der er gennem de seneste år etableret et stigende antal sikkerhedskurser indenfor datalogien. Desuden har man i Danmark altid haft stærk vægt på kryptologi.
Men ifølge en af Danmarks mest kendte kryptologer, professor Peter Landrock, dækker kryptering i dag kun omkring 25 procent af den samlede sikkerhedsmæssige problemstilling. Pc'erne udgør det svageste led i kæden, siger Landrock, der er tilknyttet Aarhus Universitet, medstifter af firmaet og rådgiver for Microsofts forskningsi Cambridge, England.
På Danmarks Tekniske Universitet udbydes nok det største antal sikkerhedskurser inden for softwaresikkerhed og netværkssikkerhed herhjemme.
»Men vi kan ikke få vores studerende til udelukkende at satse på sikkerhed,« siger professor Flemming Nielson, institutleder for matematik og modellering.
Nielson har siden sin ansættelse for godt fem år siden arbejdet på at få opbygget et bredere sikkerhedsfokus, blandt andet gennem tilknytning af gæsteforelæsere fra udlandet.
»I debatten har kryptologi tidligere fyldt tungt,« vedgår han og fortsætter:
»Men vi har også savnet en klar virksomhedsopbakning, hvad angår den brede sikkerhed.«
For dyre danske eksperter
Alligevel er der faktisk gode nyheder for danskere, der ønsker en mastergrad i sikkerhed, påpeger Flemming Nielson. DTU har nemlig oprettet masteruddannelsen Nordsecmob i samarbejde med en håndfuld højere læreanstalter i Sverige, Norge, Finland og Estland.
Iværksætteren Morten Lund, formand for it-sikkerhedsfirmaet BullGuard, hvis antivirusprodukt bruges af millioner af mennesker verden over, bringer imidlertid et helt andet aspekt ind i sagen.
»Jeg ville aldrig have råd til at have danske it-sikkerhedseksperter i hobetal, og jeg ved faktisk ikke, hvilke tiltag på området de danske universiter har,« siger Morten Lund, der har lagt udviklingsarbejdet hos 80 medarbejdere i Bukarest.
»Men jeg ved, at der i Kina uddannes titusinder af dataloger årligt, hvis ikke mere, og i Danmark er tallet blot omkring 35,« tilføjer Morten Lund, der også er kendt som tidlig medinvestor i Skype.