It-sikkerhed spiller birolle på universiteter

Mens de kriminelle i stigende grad retter fokus mod nettet, er alle planer om at oprette en dansk mastergrad inden for it-sikkerhed skrinlagt.

Det gælder blandt andet en master i sikkerhedsledelse og en master i kryptologi. Ikke engang en bachelor-uddannelse bliver det til.

Interessen blandt studerende er ikke til stede, lyder forklaringen til Version2 fra både Danmarks Tekniske Universitet og It-Vest - et samarbejde mellem Aarhus Universitet, herunder Handelshøjskolen, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.

Men på den anden side af Øresund er interessen tilsyneladende til stede. I Blekinge er over 100 unge i gang med en bachelor i datalogi - udelukkende med fokus på it-sikkerhed. Rammen er Blekinge Tekniska Högskole, der også åbner en masteruddannelse til efteråret.

Kraftigt svensk fokus
Blekinge står ikke alene. På fire andre højere læreanstalter i Sverige er der kraftig fokus på forskellige aspekter ved disciplinen it-sikkerhed, fortæller universitetsadjunkt Martin Boldt, Blekinge Tekniska Högskola.

Fraværet af højtuddannede med bred ekspertise i it-sikkerhed herhjemme mærkes af mange, og blandt dem IBM Danmark.

»Det er et kæmpeproblem for os og hos vore kunder,« oplyser Brian Birkvald, der står i spidsen for IBM's Security Core Team, som arbejder kundevendt.

Birkvald fortæller, at når der skal reageres på de alvorligere angreb, så må eksperterne ofte flyves ind fra USA.

»Det er en alvorlig udfordring for Danmark, at vi ikke har sådanne ressourcer herhjemme og knapt i Europa,« fortsætter Birkvald.

Han har selv to af de såkaldte sikkerhedscertificeringer, som tages i privat regi. Ifølge Birkvald ligger gennemsnitslønnen for gode sikkerhedseksperter på omkring 50.000 kroner månedligt, og de bedste går op til 80.000-90.000 månedligt.

Manglen på sikkerhedseksperter vækkede dog ikke genklang, da landets universiteter for få måneder siden fremlagde forslag til ti nye it-uddannelser. I stedet skal der blandt andet bydes på bæredygtig it-udvikling, it og sundhedsinformatik, it og logistik samt digitalt design. Initativet skal råde bod på den alt for svage interesse, der er for datalogi herhjemme.

Høj status hos svenske unge

Manglen på interesse over for it-sikkerhed vækker undren hos Martin Boldt ved Blekinge Tekniske Högskola.

»Her har it-sikkerheden ganske høj status hos de unge. Det er jo også på tapetet i medierne ofte, og selv menigmand ved, at der er et problem, og at sikkerheden er vigtig for dagens samfund og for fremtidens. Situationen udgør lidt af et privilegium for os på Högskolan,« siger Martin Boldt.

Han har selv en master i software engineering med en afhandling, der havde fokus på spyware. Med en licentiatgrad er han nu nået halvvejs til en ph.d. med fokus på it-sikkerhed. To af Boldts studerende har i øvrigt for nylig i et forskningsprojekt påpeget en angrebsmulighed, der ville kunne udnyttes over for samtlige svenske netbanker. Flere af de unge har ved siden af studierne på Högskolan allerede gang i iværksætteriet inden for it-sikkerhed.

Dansk fokus på kryptologi

Danmark udgør dog ikke en kulsort plet på det sikkermæssige landkort. Der er gennem de seneste år etableret et stigende antal sikkerhedskurser indenfor datalogien. Desuden har man i Danmark altid haft stærk vægt på kryptologi.

Men ifølge en af Danmarks mest kendte kryptologer, professor Peter Landrock, dækker kryptering i dag kun omkring 25 procent af den samlede sikkerhedsmæssige problemstilling. Pc'erne udgør det svageste led i kæden, siger Landrock, der er tilknyttet Aarhus Universitet, medstifter af firmaet og rådgiver for Microsofts forskningsi Cambridge, England.

På Danmarks Tekniske Universitet udbydes nok det største antal sikkerhedskurser inden for softwaresikkerhed og netværkssikkerhed herhjemme.

»Men vi kan ikke få vores studerende til udelukkende at satse på sikkerhed,« siger professor Flemming Nielson, institutleder for matematik og modellering.

Nielson har siden sin ansættelse for godt fem år siden arbejdet på at få opbygget et bredere sikkerhedsfokus, blandt andet gennem tilknytning af gæsteforelæsere fra udlandet.

»I debatten har kryptologi tidligere fyldt tungt,« vedgår han og fortsætter:

»Men vi har også savnet en klar virksomhedsopbakning, hvad angår den brede sikkerhed.«

For dyre danske eksperter

Alligevel er der faktisk gode nyheder for danskere, der ønsker en mastergrad i sikkerhed, påpeger Flemming Nielson. DTU har nemlig oprettet masteruddannelsen Nordsecmob i samarbejde med en håndfuld højere læreanstalter i Sverige, Norge, Finland og Estland.

Iværksætteren Morten Lund, formand for it-sikkerhedsfirmaet BullGuard, hvis antivirusprodukt bruges af millioner af mennesker verden over, bringer imidlertid et helt andet aspekt ind i sagen.

»Jeg ville aldrig have råd til at have danske it-sikkerhedseksperter i hobetal, og jeg ved faktisk ikke, hvilke tiltag på området de danske universiter har,« siger Morten Lund, der har lagt udviklingsarbejdet hos 80 medarbejdere i Bukarest.

»Men jeg ved, at der i Kina uddannes titusinder af dataloger årligt, hvis ikke mere, og i Danmark er tallet blot omkring 35,« tilføjer Morten Lund, der også er kendt som tidlig medinvestor i Skype.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Therese Hansen

Jeg ved at det ikke tager meget fra Morten Lunds udtalelse, men jeg kan ikke genkende tallet 35 for antallet af uddannede dataloger i DK årligt. Det strider også imod en tidligere artikel her på version2, som fortalte at der i 2006 blev uddannet 65 dataloger på Århus Universitet alene: http://www.version2.dk/artikel/1368?rss

Firmaet som Peter Landrock er medstifter af hedder forresten Cryptomathic - det fik Dorte ikke lige med. Andre involverede i Cryptomathic tæller Ivan Damgård, datalogiprofessor på Århus Universitet indenfor kryptologi og Jørgen Brandt, lektor i matematik på Århus Universitet. Begge har jeg haft æren af at opleve som forelæsere på universitetet :-).

 • 0
 • 0
#2 Anonym

Det er en særdeles relevant problemstilling Dorte Toft her bringer på banen, idet sikkerhed har og vil få en stor indflydelse på vores alles hverdag. Når det er sagt har Dorte Toft desværre ikke gjort sin research godt nok. Der findes skam en civiloverbygning inden for computernetværk med speciale i sikkerhed - nemlig på Institut for Medieteknologi og Ingeniørvidenskab i København. Instituttet hører under Aalborg Universitet (AAU) og er beliggende i Ballerup ved Ingeniørhøjskolen i København (IHK). Uddannelsen 'M.Sc. in Communication Networks specializing in Network Security' blev oprettet tilbage i efteråret 2005 og har kørt indtil nu, dog med begrænset tilstrømning. AAU master studiet har en dybdegående fokus på kryptering og de matematiske forudsætninger herfor, samt en praktisk tilgang til dette via kurser som “Security in Practice”. Jeg er selv studerende på denne uddannelse og pt. ifærd med mit speciale indenfor sikkerhed i trådløse mesh netværk. Jeg skal ikke kunne sige hvad den omtalte manglende interesse for sikkerhed skyldes blandt de studerende, men det er ikke noget jeg genkender på min uddannelsesinstitution, heller blandt mine tidligere it-studiekammerater.

Jeg mener tilgengæld, at manglen på denne her slags uddannelser samt eksponeringen af dem kan være nogle af årsagerne.

Jeg kan vedkende mig professor Flemming Nielson's kommentar, at vi klart mangler virksomhedsopbakning indenfor dette felt.

Interesserede kan finde mere info om en mastergrad i sikkerhed på følgende adresser: http://www.aauk.dk/ http://imi.aau.dk/~06ns0202/

 • 0
 • 0
#3 Dorte Toft
 1. At jeg ikke fik gjort min research godt nok.
 2. Og at - da jeg i går blev gjort opmærksom på det på min blog - kun fik korrigeret mine oplysninger på bloggen. Se sidste kommentar her: http://it-bizzen.blogspot.com/2007/04/nul-master-i-it-sikkerhed-i-danmar...

Jeg burde straks have skrevet en kommentar her på Version2.

Har lidt for travlt, men det fritager mig bestemt ikke for at få fakta på plads. Alligevel kan jeg ikke lade være med at undre mig over, at INGEN af de mange dygtige, højplacerede personer, jeg snakkede om mastergrader og efterlyste nyt om dem, nævnte Aalborg-satsningen.

Er der i øvrigt tilstrækkelig kommunikation mellem de traditionelle dataloguddannelser og ingeniøruddannelserne med it-speciale?

 • 0
 • 0
#4 Dorte Toft

Uddannelsen M.Sc. in Communication Networks specializing in Network Security på Aalborg Universitet findes ikke under de links, der anføres (http://www.aauk.dk/ http://imi.aau.dk/~06ns0202/ )

Jeg kan se, at der er en gruppe med fokus på netværkssikkerhed inden for Department of Electronic Systems (http://www.es.aau.dk/sections/networking-and-security-netsec/home-netsec/)

Når jeg tjekker kandidatuddannelser, er der intet, der direkte annoncerer med sikkerhed (http://www.sict.aau.dk/uddannelser/kandidat/)

Under civilingeniør-linjen "Innovative communication technologies and entrepreneurship (ICTE)" ses dog sikkerhed nævnt specielt i et af de tre spor, der er: "Service development", "Business development" and "Secure Services and Technologies"

Netværkssikkerhed ses i dag udbudt af DTU Diplom, Center for Videreuddannelse: http://www.itkursusguiden.dk/kursus/32756/292/netvaerkssikkerhed/ballerup

 • 1
 • 0
#5 Marc Munk

Man kan tage det på diplom niveau her i landet. Det er efter hvad jeg kan læse mig til på bachelor niveau. Men det koster den nette sum af ~70k.

Alternativt kan man tage til Norge for at tage en bachelor eller Skotland hvor jeg ved at man kan få både en bachelor og en master i it sikkerhed. Sidst nævnte også som deltidsstids studie.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere