It-sikkerhed skal ind allerede i folkeskolen

Illustration: leowolfert/Bigstock
Ugens it-profil, Mette Nikander, mener, at it-sikkerhed bør komme på skoleskemaet, og så bør medierne turde bruge spalteplads på de tungere, sikkerhedsmæssige emner, selvom de måske ikke sælger så mange billetter.

Hvad arbejder du med?

»Jeg er direktør og ejer af C-cure, der i år har 20 års jubilæum. Jeg arbejder med it-sikkerhed, -rådgivning og salg af løsninger i netværk til alle typer virksomheder og organisationer.

Desuden planlægger jeg vores strategi løbende og leder efter spændende tendenser, hvor vi skal fokusere på it-sikkerhed. Det er et meget bevidst valg, at vi skal udbyde en større palette af sikkerhedsløsninger, som vi løbende uddanner os i, og som kunderne kan vælge ud fra.

Ikke to brugere eller virksomheder er ens, og derfor er det vigtigt at kunne tilbyde løsninger, der så effektivt og fleksibelt som muligt tilpasses kundernes individuelle udfordringer og profil.

Jeg er desuden med i DI’s sikkerhedsudvalg, der rådgiver EU-kommissionen og den danske regering i lovmæssige sammenhænge, og så har jeg været med til at etablere og drive en ny arbejdsgruppe i Rådet for Digital Sikkerhed, der skal udbrede og sikre bedre viden om it-sikkerhed til borgerne. I den sammenhæng ønsker jeg personligt, at der kommer mere viden om it ind i uddannelsessystemet, gerne allerede fra folkeskolestadiet, hvor man jo alligevel introducerer it i undervisningen.«

Hvilke it-udfordringer sidder du med i hverdagen?

»Vi må løbende gøre en stor indsats for at opbygge et samarbejde med lødige, stabile, og højtydende producenter af sikkerhedsløsninger. Vel at mærke producenter, der vil gå fuldt og helt ind i det danske marked, som jo ikke just lokker med masser af kæmpestore virksomheder.

Vores it-mæssige udfordringer består blandt andet i at holde os opdateret på de mange operativsystemer i forbindelse med sikkerhedsafdækning. Det er tidskrævende og ikke altid let at finde informationer om nye platforme, også fordi vi ikke kan nå at opbygge brugererfaring på de forskellige releases. Vi benytter derfor et stort netværk af udenlandske specialister, som vi også henter viden fra og sparrer med. Et netværk der i øvrigt kræver pasning og engagement.

Derudover møder vi hver dag kundernes udfordringer og hjælper med at skabe klarhed over hvilken løsning, der er bedst. Mange virksomheder er i en proces, hvor de introducerer mobile enheder som gængse arbejdsredskaber. Mange vil gerne give brugerfrihed og introducere BYOD.

De står derfor med udfordringer med at opbygge en it-politik, der lovmæssigt holder vand, og at finde de rette værktøjer til at beskytte og administrere data. Det er den type opgaver samt de stigende risici på internettet, vi arbejder mest med i øjeblikket.

Hvad angår udfordringer generelt, har vi sikkert de samme som mange andre. At finanskrisen skal slippe det sidste tag i virksomhedernes økonomi og at vi får udbredt kendskabet til os og vores særlige kompetencer.«

Hvad bruger du Version2 til?

»Jeg opdaterer mig om generelle it-nyheder, og mine kolleger og jeg forsøger at finde tid til at følge med i emner inden for vores fagområde. Lejlighedsvist kommenterer jeg gerne på emner, der fanger min interesse.«

Har du en yndlingsblog på Version2?

»Nej, det har jeg ikke. Det er de individuelle nyheder og vinklerne på emnerne, jeg kan blive fanget af.«

Hvad vil du gerne læse mere om?

»Jeg værdsætter altid mere kritisk stof med politisk kant.

En artikel, der bevæger sig over toppen af isbjerget på et interessant emne, er Nato: Hackere er legitime militære mål, der efter min mening, er en lille del i en vigtig debat om den lovgivende og udøvende magts beføjelser i ind- og udland.

Cybervåben er en faktisk trussel, som virksomheder og offentlige forvaltninger bør tage langt mere alvorligt. Det åbner også en debat om overvågning og samarbejde med andre lande om it-sikkerhed, svag lovgivning med mere.

Version2 måtte meget gerne være mere uddybende og debatskabende på disse felter og følge dem til dørs også rent politisk.

Desværre er it-sikkerhed et komplekst emne, og derfor er der mange journalister, som holder sig til de nemme, sikre emnevalg og ikke stikker dybere ned i det teknologiske, lovmæssige og adfærdsproblematiske. Det kræver for meget spalteplads at afdække, og måske tækkes det ikke ”masserne”.

I medierne er der i øvrigt generelt en ikke umærkelig hensyntagen til de store annoncører. Det betyder til tider, at man ikke fornyer sig og bringer nye interessante emner og regulære nyheder op indenfor it-sikkerhed, før de større annoncører melder dem ud. Nyhederne bliver derfor nogle gange forældede - i hvert fald ud fra en fagmands synspunkt.«

Ugens it-profil udvælges fra Version2's fagnetværk, som består af it-professionelle, der stiller deres ekspertise til rådighed for redaktionen. Du kan melde dig ind i fagnetværket her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Tine Müller

Jeg er helt enig med dig i at IT-sikkerhed skal med på skoleskemaet, men vil også foreslå PHP/Drupal, fordi så er der jobs til alle, når de går ud af skolen, da problemet med at skaffe nok Drupal-udviklere, jo nok ikke bliver løst foreløbigt, læs http://www.version2.dk/artikel/crowdsourcer-toiletter-til-tr%C3%A6ngende....

Vil også foreslå knibeøvelser, når nu vi er i gang med at tilføje fag på skoleskemaet. Så kan der spares millioner af kroner for samfundet og forebygge inkontinens http://www.kontinens.dk/, som de fleste jo lider af før eller senere. :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere