It-revision har afsløret malware på sydtysk atomkraftværk

26. april 2016 kl. 14:323
Der er opdaget malware på kernekraftværket Gundremmingen i Bayern. Det har dog ikke medført en øget fare, mener operatøren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er blevet fundet malware i det bayerske atomkraftværk Gundremmingen. Den ondsindede software blev fundet, da man gennemførte en revision i blok B, lyder det fra kraftværket. Det skriver Spiegel.

Der har ifølge værket ikke været fare for personale eller lokalbefolkning, idet ingen af de kritiske dele af kraftværket er forbundet til internettet.

Alligevel er tilsynsmyndigheden og Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik informeret.

Specialister hos operatøren RWE (tidligere Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) vil nu undersøge, hvordan virussen kom ind computersystemet, som er fra 2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hændelsen er interessant, til dels fordi der også herhjemme foregår en diskussion af, om vores energisektor, herunder kraftvarmeværkerne, er for sårbare over for it-angreb.

Malware ligger i brændstofstyring

Den angrebne del af systemet er en del af brændstofforsyningen, som vel at mærke ikke har nogen betydning for styring og regulering af selve værket.

Den uønskede malware har til formål at skabe forbindelser til internettet.

Som reaktion på opdagelsen er revisionen af værkets it-sikkerhed blevet forlænget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anti-nukleare aktivister har opfordret til, at man undersøger, hvor længe malwaren har inficeret de pågældende computere.

Operatører af kraftværket er for ca. 75 procents vedkommende RWE Power AG, mens de sidste 25 procent tilhører EON Kernkraft GmbH.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
28. april 2016 kl. 01:07

"...idet ingen af de kritiske dele af kraftværket er forbundet til internettet." - Lige dér stoppede det interessante i denne "ikke eksisterende historie".

"Den angrebne del af systemet er en del af brændstofforsyningen, som vel at mærke ikke har nogen betydning for styring og regulering af selve værket.". - Der blev "historien" endnu mere ligegyldig og ynkelig.

Denne historie er et klart bevis på at den blot er med for dens politiske synspunkt. Når en person slår en skid på et kernekraft-værk, så er det breaking news og katastrofalt, men en nyhed om en ulykke indenfor "grønne energiformer" som slår 100 eller 1.000 mennesker ihjel, det bliver forbigået i tavshed!

Det er ufatteligt ubegavet og på et ret lavt plan størstedelen af debatten foregår.

Hvis man vil oplyses (i stedet for at lade følelserne bestemme og træffe en irrationel beslutning) så kan man jo kigge på statistikken over Fatalities. Der fremgår det at kernekraft er den energiform med færrest liv på samvittigheden pr. produceret kilowatt-time:https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_accidents

2
27. april 2016 kl. 07:55

Jeg håber man fortsat kan udelukke kernekraftværker fra IoT-filosofien "ALT på internettet".

1
26. april 2016 kl. 17:22

Malware og atomkraft? To ord som ikke burde kunne findes i samme sætning.