It-projekt til 94 millioner: Varetægtsfængslede skal for en dommer over videolink

Alle danske retssale og arresthuse skal have videokonferenceudstyr, så politiet slipper for at fragte fanger frem og tilbage, når en varetægtsfængsling skal forlænges. Eltel Networks løber med ordren for næsen af blandt andre KMD og Netdesign.

Det blev entreprenørfirmaet Eltel Networks, der for næsen af KMD, HP, Netdesign og Atea løb med ordren på knap 94 millioner kroner om at levere videokonferenceudstyr til alle danske retssale og arresthuse. Det fremgår af Udbudsvagten.dk.

Selv om 94 millioner kroner er mange penge, forventer Domstolsstyrelsen, at it-projektet vil spare politiet for tidskrævende transport af varetægtsfængslende, der skal for en dommer. Og rent faktisk er løsningen endt med at koste næsten 36 millioner kroner mindre, end hvad Domstolssstyrelsen forventede, da opgaven blev sendt i udbud - og hele 56 millioner kroner mindre, end hvad vurderingen efter det indledende pilotprojekt lød på

Læs også: Domstole vil spare millioner med video-møder over nettet

Læs også: 140 retssale skal have videokonferencer til 150 millioner kroner

For de 94 millioner kroner skal Eltel Networks implementere et omfattende netværk af videoenheder rundt om i afhøringslokaler og arresthuse, så det bliver muligt at ringe op og styre en videokonference fra hvilken som helst retssal i Danmark. Løsningen skal være klar til at tage i brug senest den 31. december 2014.

Sparer politiet for bunker af transporttid

Morten Simonsen er regionsdirektør for Homeland & Security divisionen i Eltel Networks. Han er leder på projektet, der officielt startede d. 28. juni. Han forklarer baggrunden for Domstolsstyrelsen nye satsning.

»Under et almindeligt retsmøde skal dommeren, anklageren, forsvareren og arrestanten sidde fysisk sammen i en retssal. Selvom arrestanten på grund af pladsproblemer sidder varetægtsfængslet i Horsens for en forbrydelse begået i København, så skal vedkommende stadig dømmes ved Københavns Byret,« siger han til Version2 og fortsætter

»Det er ikke specielt effektivt, og det bruger politiet enormt mange ressourcer på. Derfor implementerer Domstolsstyrelsen nu det her videokonferencesystem, hvilket i teorien betyder, at alle parter reelt kan blive, hvor de er,« siger Morten Simonsen til Version2.

I et landsdækkende netværk af videofeeds på tværs af justitssektoren skal nedetid elimineres, da retsmøder som regel er planlagt lang tid i forvejen og ikke tåler forsinkelser. Ligeledes er sikkerheden naturligvis nødt til at være i orden.

»De ting, der foregår i en retssal, vedkommer jo ikke altid offentligheden, så det er klart, der er en lang række af sikkerhedsforanstaltninger, som gør, at det her kan gøres fortroligt. Der er enormt meget sikkerhed, og jeg kan i hvert fald garantere, at det ikke kommer til at køre over det åbne internet,« siger Morten Simonsen til Version2.

Projektet er døbt Video3 og er videreudviklingen af Video2, der har kørt på forsøgsbasis i blandt andet retssalene i Syd- og Sønderjylland. På længere sigt er det meningen, at eksterne parter, som eksempelvis ambassader, også skal kunne kobles på løsningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Wolsing

bund og grund behøves man ikke selv være tilstede

Nu skal jeg ikke gøre mig alt for klog på juraen, men der står i retsplejeloven §764, at en sigtet (der er tilstede her i landet) skal afhøres i retten ifm. varetægtsfængsling. I §767 nævnes det, dog at man kan undlade fremstilling i retten hvis det "vil være forbundet med uforholdsmæssige vanskeligheder" eller hvis arrestanten selv accepterer det.

Så er det store spørgsmål: Hvad er "uforholdsmæssige vanskeligheder"? Måske var det en bedre ide, at sørge for at der var plads i de københavnske fængsler, så det ikke var "forbundet med uforholdsmæssige vanskeligheder" at fremstille arrestanter i retten?

Man kunne jo frygte at små nuancer i kropssprog, mimik og tonefald gik tabt via et videolink. Det behøver jo ikke kun komme den tiltalte til skade, det kan lige så godt være den anden vej rundt.

  • 1
  • 0
Allan Krogh Jensen

Det er jo helt til grin at det skal koste så meget.
Hvorfor er det lige at 140 PCer med webcam og Skype ikke kan klare opgaven?

"hele 56 millioner kroner mindre, end hvad vurderingen efter det indledende pilotprojekt lød på" det er selvfølgelig glædeligt, men lad os nu se hvor meget prisen er løbet op på når det er implementeret færdigt. Hvis det går som med alle andre offentlige IT projekter, så skal de 56 mio. jo nok nå at blive brugt i sidste ende :-)

  • 0
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere