It-projekt i Forsvarsministeriet leverer ingen effektivisering - men medarbejdere er sparet væk
Et forsinket it-projekt hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) kommer alligevel ikke til at levere de effektiviseringer, der var blandt projektets oprindelige formål.
Styrelsen har allerede realiseret gevinster fra projektet i form af færre ansatte, men man har siden droppet tanken om rent faktisk at få effektiviseringer ud af det nye system.
»Årsværksbesparelserne er realiseret via reduceringer af antallet af medarbejdere i FSP, hvorfor der er et stort behov for at få implementeret projekt Tidsstyring og derigennem sikre det nødvendige kvalitetsløft,« står der i den opdaterede projektinitieringsdokumentation (PID), som Version2 har fået aktindsigt i.
Det nye system til styring af arbejdstid i forsvaret skulle oprindeligt bidrage med effektivisering som kompensation for, at man blev færre ansatte på grund af politisk dikterede besparelser (forsvarsforliget 2013-2017 betød, at forsvaret skulle spare 2,7 milliarder).
Men det kommer ifølge den opdaterede PID ikke til at ske.
»Projektets færdiggørelse er et kvalitetsløft og ikke en effektivisering. Gevinsterne i relation til årsværksbesparelser, som var fastlagt i projektet før pausen, er realiseret og derfor taget ud af PID og BC (business case, red.)«.
Altså ikke et ord om effektiviseringer.
Major Jørgen Erik Frost-Rasmussen fra FPS blev ansvarlig for projektet sidste år, og han bekræfter da også, at projekt Tidsstyring ikke kommer til at levere de effektiviseringer eller arbejdsgange, der gør, at man kan levere det samme stykke arbejde med færre folk.
»Nej, det gør det ikke. Vi leverer kun kvaliteten,« siger han.
Forsinket og fordyret
Projektet, som IBM er leverandør på, har været på trapperne længe og skulle oprindeligt have været i drift i 2015. Siden er det gået fra et budget på mindre end 40 millioner kroner til at koste 102 millioner kroner, og go-live er udskudt til 2020.
Projekt Tidsstyring blev fra marts 2017 til februar 2018 sat på pause og har været i eksternt review hos Deloitte, mens man overvejede, om det gav mening at fortsætte.
Projektet er siden sat i gang igen, men altså uden effektiviseringer.
Store dele af de dokumenter, Version2 har fået aktindsigt i, er streget over af hensyn til leverandøren, og det er således ikke muligt at se, præcis hvor mange årsværk der er »realiseret« i forbindelse med projektet.
Jørgen Erik Frost-Rasmussen oplyser til Version2, at han ikke kender tallet.
Komplekse regler
Det nye system skal bl.a. give cheferne i Forsvaret et bedre overblik over status på ferie og arbejdstid for de mange tusinde ansatte og sikre hurtigere indarbejdelse af nye overenskomstregler i personaleplanlægningen.
Man har i alt 800 OK-regler at tage højde for - og det er blandt andet en af grundene til, at projektet er blevet længere og dyrere end forventet.
»Jeg tror ikke, der er en organisation, vi ikke har overenskomst med. Det er fra læger og sygeplejersker til militært ansatte. Det er en stor forretning,« siger Jørgen Erik Frost-Rasmussen.
Derudover skal systemet kunne håndtere planlægning af arbejdstid i operative enheder på en nemmere måde for superbrugere, også selv om enhederne ikke har pc-adgang.
Forsvarsministeriets Personalestyrelse skal ifølge den reviderede tidsplan tage det nye system til tidsstyring i brug i første halvdel af 2020.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.