It-professor Søren Lauesen: EFI hang alt for dårligt teknisk sammen med tilknyttede it-systemer (podcast)
En af de uheldige tekniske forhold bag det nu skrottede EFI-system fra Skat er, at det var opbygget af to systemer, der var meget afhængige af hinanden, men som alligevel var usammenhængende rent teknisk. Nemlig det, der hedder debitor-motor-systemet og selve EFI.
Årsagen til dette skal søges i at det ene system blev udviklet af KMD mens det andet af CSC.
»Det med, at man vil have flere leverandører, handler om, at man vil undgå monopol. Men nu får vi så to monopoler, der skal samarbejde. Nogle gange går det også ok. Men i EFI's tilfælde, var snitfladen mellem de to systemer lagt meget uheldigt,« siger Søren Lauesen i Version2s podcast.
Det ene system tager sig af at registrere fordringer, og det andet af at opkræve dem, der ikke er blevet betalt. Version2 Podcast, episode #2: Dårlig teknisk sammenhæng i EFI Skats skandaleramte it-system EFI kom aldrig til at fungere. Men hvad gik der egentlig galt, og er der noget, vi kan lære i forhold til offentlige it-systemer, så det ikke sker igen. Du finder XML-feedet til Version2's podcast her Og bruger du iTunes, kan du klikke her Du kan også høre podcasten direkte i din browser via Soundcloud i bunden af denne artikel.
»Det er altså de samme data, de arbejder på. Men de er ikke enige om datamodellen. Og det betyder, at data, der er i de to systemer, kan være ude at trit med hinanden.«
Opdateringer forvirrede systemerne så data var uforståelige
Systemerne udveksler pga. den indbyrdes afhængighed konstant data. Men når det ene system er ved at opdatere noget, og det andet spørger hvad situationen er, så kan de altså komme til at kigge i et resultat, som modparten ikke kan forstå.
»Så der er inkonsistens mellem systemerne, og det giver jo også anledning til en masse fejl. Det er utroligt svært at teste sådan noget.«
Med til at komplicere situationen var, at det var Skat som definerede snitfladerne. Hvis man absolut vil have to leverandører ind, er det ifølge it-professoren ikke heldigt, at det er Skat der sidder og definerer, hvordan snitfladen skal se ud.
»De tror, de kan definere det, og at de er rigtigt smarte. Men det kan de nok ikke.«
Hvem skal gøre det?
»De skal de to parter gøre. Det ender alligevel med at være dem, der skal forhandle de sidste ting på plads. Men i dette tilfælde kan jeg ikke se, der havde været noget som helst problem ved at nøjes med én leverandør.«
Få hele forklaringen i Version2’s podcast om tekniske svagheder i EFI.
Vi tager gerne imod ris/ros og forslag til nye afsnit på redaktion@version2.dk Du kan høre podcasten direkte i din browser via Soundcloud i bunden af denne artikel eller ved at abonnere på vores xml-feed i din foretrukne podcast-klient:

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.