It-professor: »Forældre har ikke specielt behov for et nyt kæmpe skolesystem«
Et nyt it-system, der samler skole- og daginstitutionsområdet i én totalløsning, kaldet Aula, og som skal anvendes af forældre og ansatte, møder nu kritik af it-fagfolk.
Fakta om Aula Kombit har netop indledt prækvalifikationsprocessen i forbindelse med udbuddet af it-systemet Aula. Aula er en del af det fællesoffentlige Brugerportalsinitiativ (BPI), som skal etablere 'tidssvarende digitale platforme, der kan understøtte en ny folkeskole og målene i folkeskoleformen'. Leverandørerne har til den 9. januar 2017 til at søge om at blive prækvalificeret. Den 24. januar 2017 bliver det offentliggjort, hvilke fire leverandører der bliver inviteret til at afgive tilbud. Kombit forventer at underskrive kontrakten med den nye leverandør af Aula omkring sommerferien 2017. Udbuddet foregår som noget i nyt i KOMBIT som 'udbud efter forhandling'. Det betyder, at Kombit efter at have modtaget leverandørernes tilbud vil have mulighed for at gennemføre forhandlinger eller drøftelser med tilbudsgiverne. Det skal ske med henblik på at forbedre indholdet af tilbuddet, så det bliver tilpasset kommunernes behov, skriver Kombit. Implementeringen af Aula på skoleområdet vil gå i gang efter sommerferien 2018, og efter sommerferien 2019 vil elever, forældre og pædagogisk personale på alle landets skoler kunne tage løsningen i brug. Umiddelbart derefter vil Kombit gå i gang med at udrulle løsningen i daginstitutionerne. Kilde: Kombit
Projektet, der har fået navnet Aula, skal erstatte det nuværende Skoleintra, og er sendt i udbud hos potentielle leverandører, skriver TV 2 Business. Værdien er anslået til 350 millioner kroner.
Niels-Bjørn Andersen, som er professor emeritus Copenhagen Business School og i årtier har forsket i it, sætter imidlertid spørgsmålstegn ved beslutningen om at samle alle institutioner trods forskellige behov under én hat:
»Set fra forældrenes side er der ikke et specielt behov for, at man har den samme løsning i Birkerød som i Farum,« påpeger Niels-Bjørn Andersen til tv-nyhedskanalen.
For stort og for kompliceret
Med over to millioner brugere bliver Aula den it-platform, flest danskere får daglig kontakt med fra 2019. Men professoren mener, at mange af brugerne snildt kunne klare sig uden digitalisering:
»For at løse forældrenes problem så er der mange forældre, der også kan klare sig med en seddel på døren. Og en tegning af et barn i fastelavnsdragt, der viser, at nu er der fastelavn på mandag. Det behøver man ikke gå ind på en app for.«
Han medgiver dog, at man fra centralt hold kan anvende en nyt system til at udarbejde statistikker over, hvordan skolerne performer.
»Men jeg er bange for, at man lægger så mange funktionaliteter ind, at det bliver svært. Hvor mange af os kan finde ud af alle funktionaliteterne i Office-pakken fra Word? Så der er et stort problem i det her, som jeg håber, at Kombit tager alvorligt,« siger han til TV 2 Business.
Projektet har også mødt kritik fra en privat udbyder på markedet. I et åbent brev til ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, advarer Famlys direktør, Anders Laustsen, mod at bruge de mange millioner på et offentligt 'prestigeprojekt'.
'De går ind og laver monopol på et i forvejen blomstrende privat marked med masser af gode løsninger og sund konkurrence,' skriver Anders Laustsen i sin kritik.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.