It-professor: For få kvinder i tech-verdenen er et demokratisk problem

5. oktober 2021 kl. 10:153
It-professor: For få kvinder i tech-verdenen er et demokratisk problem
Illustration: Emilie Thejll-Madsen.
Så længe kvinder og minoriteter er underrepræsenterede i datalogien, er der risiko for, at teknologiske løsninger indeholder bias, og det er et demokratisk problem. Sådan lød det fra Pernille Bjørn, der er professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, da hun onsdag holdt oplæg på it-messen Infosecurity.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er for få kvinder i datalogi, og det er et demokratisk problem. Sådan lød det fra Pernille Bjørn, der er professor i datalogi ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, da hun onsdag i sidste uge talte på it-sikkerhedsmessen Infosecurity.

Pernille Bjørn blev i 2015 udnævnt som den første kvindelige professor for instituttet, og siden da har hun blandt andet forsket i softwareudvikling og sundheds-it. Derudover interesserer hun sig for den kønsubalance, der findes i tech-verdenen. I flere år har kvinderne nemlig været markant underrepræsenterede i de it-rettede brancher og uddannelser herhjemme.

»Da jeg blev ansat på Københavns Universitet i 2015, vidste jeg godt, at der var få kvindelige ansatte og studerende. Men jeg vidste ikke, at statistikkerne var så dårlige, som de var. I de år var der generelt mellem 7-9 procent kvinder på datalogiuddannelsen, så jeg tænkte, at det var noget, vi skulle gøre noget ved,« sagde hun under sin præsentation.

Ifølge Pernille Bjørn kan ubalancen ikke bare kategoriseres som et kvindeproblem – det er snarere et demokratisk samfundsproblem. Det skyldes, at skævvridningen i sidste ende kan føre til bias i de algoritmer og den teknologi, der efterhånden gennemsyrer alle dele af vores samfund lige fra sundhedssektoren til arbejdsmarkedet og vores kommunikationsplatforme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når vi skaber teknologi, skal vi tage højde for de forskelligheder, der er i den befolkning, som vi skaber til. De algoritmiske data, der skaber vores systemer, er ikke objektive. De bliver produceret af de data, vi har om fortiden, og derfor kan vi ende med at reproducere bias, der tidligere har eksisteret. Derfor skal dem, der udvikler teknologi, repræsentere det samfund, de udvikler til. Ellers kan man overse de usynlige bias, der blandt andet kan diskriminere minoriteter,« sagde hun under oplægget på Infosecurity.

Feltet skal åbnes

At kvinderne har været i undertal i tech-verdenen har over flere omgange trukket overskifter i medierne, men alligevel har det over længere tid haltet med at få styr på kønsubalancen og mangfoldigheden i branchen.

En årsag til det kan ifølge professoren være, at der ofte opstår en række fejlslutninger, når man beskæftiger sig med problematikken.

»Det handler ikke om at fokusere på forskellene mellem mænd og kvinder. Det er ikke svært for kvinder at programmere. Det er heller ikke svært for kvinder at arbejde med datalogiske emner. Og ubalancen i kønsstatistikkerne er et symptom, det er ikke selve problemet. Derfor skal man ikke forsøge at få kønsminoriteterne til at passe ind i det datalogiske felt. Derimod er der behov for, at det datalogiske felt bliver åbnet, så kvinder og minoriteter i højere grad kan se sig selv vokse og blive succesfulde indenfor faget,« lød det fra Pernille Bjørn.

Cyberbjørne og bug-finders

Arbejdet med at åbne det teknologiske felt har Pernille Bjørn brugt flere år på. Det har hun blandt andet gjort gennem initiativet Femtech.dk, som hun startede i 2015. Der har som mission at gøre datalogi-feltet attraktivt for flere forskellige mennesker, og i den forbindelse har professoren haft et mål om i højere grad at kombinere analoge og fysiske materialer med den digitale verden.

»Vi vil gerne have folk til at blive overraskede. De skal tænke ”hov, kan det her også være datalogi”, for det er på den måde, at vi får åbnet faget op,« sagde Pernille Bjørn.

Initiativets første konkrete projekt handlede kort sagt om, at deltagerne skulle ”hacke” deres profiler på skolesystemet Lectio. Her blev deltagerne kastet ud i at skulle lave en IoT-bamse – eller en såkaldt cyberbear - som kunne læse deres skoleskema og tjekke, om der var aflyste lektioner eller ej. Hvis dagens første lektion var aflyst, ville grønne dioder på bamsen lyse op, og hvis man derimod skulle tidligt op og afsted, ville røde dioder bliver aktiveret.

»Der var en masse gymnasieelever, der lærte noget nyt om at programmere, men den mest centrale pointe var en anden. Vi ville fortælle en historie, hvor datalogi og teknologi er noget andet end det, vi regner med. Der er ingen skærme eller keyboards, men der er andre materialer, og de fortællinger vil vi også gerne have ud,« lød det fra Pernille Bjørn.

Siden da har Pernille Bjørn kastet sig ud i flere andre initiativer med Femtech.dk. Hun har lavet et projekt om Grace Hopper i forbindelse med 50-årsjubilæet for, at hun fandt den første bug i en computer.

Derudover har Pernille Bjørn opsøgt og interviewet flere af de kvinder, der i løbet af 1900-tallet var førende på it-området, og det er blandt andet blevet til portrætter af vinderen af verdens første e-sportskonkurrence og en designer af verdens første vector-spil, der begge var kvinder.

»Alle de her ting handler om at genfortælle historien. Vi forsøger at ændre opfattelsen af, hvem der hører til i den teknologiske verden. Vi vil prøve at udvide de nuværende historiske heltefortællinger og genskrive historien for at ændre fremtiden,« sagde Pernille Bjørn fra scenen på Inforsecurity.

Hold fokus

Siden 2015 har der været udvikling i kønsfordelingen på blandt andet Datalogisk Institut. De sidste fire år har andelen af kvinder, der er blevet optaget på instituttet, været stigende, og andelen er vokset fra 7-9 procent til 17-21 procent i dag.

Ifølge Pernille Bjørn er der stadig behov for at holde fokus på området fremover, og hun opfordrer til, at der også bliver skabt mere opmærksomhed på emnet fra både politisk side og i erhvervslivet.

»Det her en opgave, der vedrører os alle sammen og bestemt også it-virksomhederne. Men hvis projekterne skal føres ud i livet, så kræver de funding og opmærksomhed, og der mener jeg, at vi vil kunne gøre endnu på uddannelserne, hvis der var et større politisk pres på området,« lød det fra Pernille Bjørn fra scenen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. oktober 2021 kl. 12:00

Du kan se noget om et her: <a href="https://di.ku.dk/oplev-datalogi/gymnasiet/femtech-workshop/">https://di…;

En god ting for gymnasie studerende.. og den vil jeg da pege mine døtre på.

Men med tanke på den virkelighed kvinder (desværre) kommer ud i idag, hvor overvægten alle de steder jeg har været er stor, så håbede jeg lidt at der var lidt for dem der ER gået den vej :)

Den dag fordelingen på arbejdspladserne bare er tættere på lige, ville behovet for den slags nok falde - men indtil vi når dertil er det IMHO yderst relevant.

Ligesom de forskellige ting i Ruby on Rails miljøet - som har mange events for kun kvinder - til dem der koder i Ruby :)

Jeg har ledt, men ikke fundet noget - som jeg kunne henvise til, til dem der netop angiver det faktum at de ville sidde med 99% mænd, hvor det er min egen oplevelse at man i en sådan koncentration godt kan opføre sig på anden vis, end man ville i en mere lige kønsfordeling.. Det samme gør mange kvinder, har jeg erfaret, i (arbejdsmæssig) sammenhæng hvor der er et overtal af kvinder.

Det er nok bare naturligt, men ikke nødvendigvis behageligt for alle, og hvis det er den hverdag man kan se frem til - ville jeg nok også vælge et andet miljø at skulle bruge min. 8 timer af mine hverdage i :)

1
6. oktober 2021 kl. 10:11

De arbejder for at gøre IT en "nemmere vej" for den "anden halvdel" af befolkningen :)

"We make this possible through workshops and events.FemTech.dk"

Desværre kan jeg ikke læse noget om hverken workhops eller events og den angivne side findes ikke længere :(

Er der nogen der kender nogen gode steder, man kan pege "kvinder der er interesseret i IT fællesskaber/events" til - hvor de kan undgå at føle sig som om de er gået helt forkert ?

eller er Pernille Bjørn mm's femtech.dk initiativ faktisk "i live" - men bare ikke at finde på den url de selv angiver?