IT-Politisk Forening: Masseovervågning mod digitalt pirateri er totalitært og absurd
Absurd og katastrofalt.
Sådan lyder reaktionen fra IT-Politisk Forening til anbefalinger fra et regeringsudvalg der - som omtalt på Version2 i går - foreslår at etablere automatiseret overvågning af danskernes netforbindelser for at dæmme op for ulovlig brug af film, spil, tv-serier og musik.
Reelt er det ‘en statslig totalovervågning af alt hvad danskerne laver på internettet,’ advarer IT-Politisk Forening.
Hvis de (forslagene, red.) føres ud i livet, vil [de] have katastrofale konsekvenser for borgernes ret til privatliv og adgang til information på internettet samt retssikkerheden, lyder det fra IT-Politisk Forening:
»Det er absurd at en arbejdsgruppe der påstår af repræsentere de kreative erhverv kan komme med anbefalinger til regeringen, som vil medføre en nærmest totalitær overvågning af danskernes brug af internettet, og som er fuldstændigt blottet for overvejelser om proportionalitet mellem indgrebet i danskernes frihedsrettigheder og de mål som forfølge,« udtaler formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund i en kommentar i anledning af rapporten (PDF), der er udgivet af Regeringens såkaldte Vækstteam for Kreative Erhverv
Derudover anfører foreningen, at rapporten baserer sig på decideret forkerte antagelser om hvordan internettet fungerer rent teknisk og hvilke muligheder en internetudbyder har for at overvåge kundernes trafik og begrænse bestemte typer trafik.
Forening: Digitalt pirateri er faldende
Foreningen anfægter også forarbejdet for anbefalingenre i rapporten og grundlaget for at ville skærpe indsatsen mod digitalt pirateri.
IT-Politisk Forening mener således, at de ‘vidtgående anbefalinger’ er baseret på ‘tvivlsomme antagelser’ om omfanget af danskernes ulovlige download, ‘hvor eneste dokumentation synes at være ensidige påstande fra Rettighedsalliancen.’
»Rapportens (...) efterlader det indtryk, at der er en kraftig vækst i danskernes ulovlige download, og at udbredelsen af digitale streamingtjenester som Netflix ligefrem har øget udbredelsen af ulovlige tjenester,« skriver IT-Politisk Forening og kritiserer, at man ukritisk anvender materiale fra Rettighedsalliancen der viser, at danskernes besøg på ulovlige hjemmesider er steget med 67 procent mellem 2016 og 2017, og en undersøgelse fra Dansk Erhverv der viser at 10% har downloadet eller streamet ulovligt indhold mellem april 2017 og april 2018.
»Det sidste fortæller nærmest intet om omfanget af brugen af tjenester med ulovligt indhold,« lyder det fra foreningen, der tværtimod argumenterer for at pirateriet er faldende:
»Disse påstande om at omfanget af ulovlige downloads er stigende står i skærende kontrast til andre undersøgelser, for eksempel en meget omfattende undersøgelse offentliggjort af University of Amsterdam den 31. juli 2018. «
»Her konkluderes det, at der i Europa er en faldende andel af internetbrugere som af og til downloader indhold ulovligt. Andre undersøgelser af internettrafikken finder, at lovlige streamingtjenester som Netflix udgør en stigende andel af trafikken, mens brugen af Bittorrent (der ofte forbindes med ulovlige downloads, selv om teknologien bruges til mange andre ting) er kraftigt faldende.«
Masser af fejlkilder i jagten på pirater
Rent teknisk anfører IT-Politisk Forening også, at det ikke bare er muligt at indføre automatiseret overvågning, som af sig selv sender advarselsbreve til borgernes e-boks, når der konstateres pirateri.
»Hvis forslaget skal bare tilnærmelsesvist realiseres, vil det kræve at politiet får en generel og udifferentieret overvågningsadgang for al internettrafik for alle danske borgere. Sådanne forslag hører hjemme i totalitære samfund som Kina. Det er helt uacceptabelt i Danmark.«
Der er mange andre potentielle fejlkilder, lyder advarslen.
»Det er ikke altid lige nemt at identificere den abonnent (internetforbindelse), som står bag en påstået ulovlig downloadaktivitet. Måske er der registreret en IP-adresse og et tidspunkt, men det er langt fra sikkert at en abonnent entydigt kan identificeres ud fra dette. Den stigende brug af CG-NAT (Carrier Grade Network Address Translation) betyder, at flere abonnenter deler den samme IP-adresse,« skriver IT-Politisk Forening.
Vækstteamet har også foreslået at den enkelte netabonnenter pålægges et objektivt ansvar for pirateri. Altså at abonnenterne skal hæfte for ulovlig brug af indhold, selvom man er uvidende om det.
»Risikoen for at komme til at besøge en ulovlig hjemmeside, som kan udløse en dummebøde, vil mindske lysten til at søge information på internettet. Udover mistillid mellem mennesker vil forslaget direkte skade det videnssamfund, som Danmark skal leve af i fremtiden,« lyder det fra IT-Politisk Forening.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.