IT-Politisk Forening: Masseovervågning mod digitalt pirateri er totalitært og absurd

31. oktober 2018 kl. 09:039
IT-Politisk Forening: Masseovervågning mod digitalt pirateri er totalitært og absurd
Illustration: Kostyantyn Ivanyshen/Bigstock.
En masseovervågning af netabonnenter for at dæmme op for ulovlig brug af spil og film vil indeholde fejlkilder, hører hjemme i Kina og er ude af proportion, lyder den skarpe kritik fra IT-Politisk Forening til nyt forslag fra regeringsudvalg
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Absurd og katastrofalt.

Sådan lyder reaktionen fra IT-Politisk Forening til anbefalinger fra et regeringsudvalg der - som omtalt på Version2 i går - foreslår at etablere automatiseret overvågning af danskernes netforbindelser for at dæmme op for ulovlig brug af film, spil, tv-serier og musik.

Reelt er det ‘en statslig totalovervågning af alt hvad danskerne laver på internettet,’ advarer IT-Politisk Forening.

Hvis de (forslagene, red.) føres ud i livet, vil [de] have katastrofale konsekvenser for borgernes ret til privatliv og adgang til information på internettet samt retssikkerheden, lyder det fra IT-Politisk Forening:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er absurd at en arbejdsgruppe der påstår af repræsentere de kreative erhverv kan komme med anbefalinger til regeringen, som vil medføre en nærmest totalitær overvågning af danskernes brug af internettet, og som er fuldstændigt blottet for overvejelser om proportionalitet mellem indgrebet i danskernes frihedsrettigheder og de mål som forfølge,« udtaler formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund i en kommentar i anledning af rapporten (PDF), der er udgivet af Regeringens såkaldte Vækstteam for Kreative Erhverv

Derudover anfører foreningen, at rapporten baserer sig på decideret forkerte antagelser om hvordan internettet fungerer rent teknisk og hvilke muligheder en internetudbyder har for at overvåge kundernes trafik og begrænse bestemte typer trafik.

Forening: Digitalt pirateri er faldende

Foreningen anfægter også forarbejdet for anbefalingenre i rapporten og grundlaget for at ville skærpe indsatsen mod digitalt pirateri.

IT-Politisk Forening mener således, at de ‘vidtgående anbefalinger’ er baseret på ‘tvivlsomme antagelser’ om omfanget af danskernes ulovlige download, ‘hvor eneste dokumentation synes at være ensidige påstande fra Rettighedsalliancen.’

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Rapportens (...) efterlader det indtryk, at der er en kraftig vækst i danskernes ulovlige download, og at udbredelsen af digitale streamingtjenester som Netflix ligefrem har øget udbredelsen af ulovlige tjenester,« skriver IT-Politisk Forening og kritiserer, at man ukritisk anvender materiale fra Rettighedsalliancen der viser, at danskernes besøg på ulovlige hjemmesider er steget med 67 procent mellem 2016 og 2017, og en undersøgelse fra Dansk Erhverv der viser at 10% har downloadet eller streamet ulovligt indhold mellem april 2017 og april 2018.

»Det sidste fortæller nærmest intet om omfanget af brugen af tjenester med ulovligt indhold,« lyder det fra foreningen, der tværtimod argumenterer for at pirateriet er faldende:

»Disse påstande om at omfanget af ulovlige downloads er stigende står i skærende kontrast til andre undersøgelser, for eksempel en meget omfattende undersøgelse offentliggjort af University of Amsterdam den 31. juli 2018. «

»Her konkluderes det, at der i Europa er en faldende andel af internetbrugere som af og til downloader indhold ulovligt. Andre undersøgelser af internettrafikken finder, at lovlige streamingtjenester som Netflix udgør en stigende andel af trafikken, mens brugen af Bittorrent (der ofte forbindes med ulovlige downloads, selv om teknologien bruges til mange andre ting) er kraftigt faldende.«

Masser af fejlkilder i jagten på pirater

Rent teknisk anfører IT-Politisk Forening også, at det ikke bare er muligt at indføre automatiseret overvågning, som af sig selv sender advarselsbreve til borgernes e-boks, når der konstateres pirateri.

»Hvis forslaget skal bare tilnærmelsesvist realiseres, vil det kræve at politiet får en generel og udifferentieret overvågningsadgang for al internettrafik for alle danske borgere. Sådanne forslag hører hjemme i totalitære samfund som Kina. Det er helt uacceptabelt i Danmark.«

Der er mange andre potentielle fejlkilder, lyder advarslen.

»Det er ikke altid lige nemt at identificere den abonnent (internetforbindelse), som står bag en påstået ulovlig downloadaktivitet. Måske er der registreret en IP-adresse og et tidspunkt, men det er langt fra sikkert at en abonnent entydigt kan identificeres ud fra dette. Den stigende brug af CG-NAT (Carrier Grade Network Address Translation) betyder, at flere abonnenter deler den samme IP-adresse,« skriver IT-Politisk Forening.

Vækstteamet har også foreslået at den enkelte netabonnenter pålægges et objektivt ansvar for pirateri. Altså at abonnenterne skal hæfte for ulovlig brug af indhold, selvom man er uvidende om det.

»Risikoen for at komme til at besøge en ulovlig hjemmeside, som kan udløse en dummebøde, vil mindske lysten til at søge information på internettet. Udover mistillid mellem mennesker vil forslaget direkte skade det videnssamfund, som Danmark skal leve af i fremtiden,« lyder det fra IT-Politisk Forening.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. januar 2019 kl. 15:16

Kan man ikke lige sørge for at websider med ulovlige intentioner, f.eks. phising sider, malware sider o.lign lige kommer med ved samme lejlighed.

Når nu man let kan se om det er andet ulovligt indhold, så burde det være lige så trivielt at stoppe alle de netkriminelle.

Hvis man ikke kan B så kan man nok heller ikke A.

Hvis det skal laves, så skal straffen for at sende forkerte anmeldelser m.m. være så stor, at ingen rettighedshaver sender noget ud uden at have brugt passende ressourcer på at sikre at den mistænkte reelt er skyldig.

Vi skal undgå de trusselsbreve vi før har set, hvor det vel er under 5% der betaler eller slæbes i retten. Så 10.000 kr for en for svag anmeldelse, enten til anklagede eller statskassen eller deling vil begrænse angreb mod uskyldige.

8
2. november 2018 kl. 13:03

Næ - det er formegentligt imod borgerrettighederne i EU.

Rettighedsalliancen er jo kendt for alliere sig med småsvindlende advokater og for at bruge vanvittige påstande, for at nå deres mål. Så at baserer lovgivning på dem, er vel lige så tosset som at baserer noget på oplysnigner fra foreningen "bæredygtigt landbrug"

"Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity" (Hanlon's razor)

Da regeringen gør begge dele, er det vel mest sandsynligt, at der ligger noget ikke særligt gennemtænkt, men meget følelsesstyret politisk ideologi bag.

Det er skræmmende at disse stærktfølte argumenter, bruges til at bringe os et stort skridt nærmere et totalt overvågningssamfund. Når det først er indført, er det jo let at bruge oplysningerne til andre ting.... og tydeligvis også at udlevere dem til private firmaer, som man har synpati for.

Det store spørgmål her, er om vi kan have tillid til, at alle fremtidige regeringer, vil bruge alle disse oplysninger, på en måde der er tryg, for de enkelte borgere? eller om man kunne forestille sig, at fremtidige regeringer ( måske bestående af ekstreme støttepåartier ) ikke vil forfalde til, at veje egne synspunkter om hvad der er til fælles bedste, højere end enkeltpersoners ret til at mene og gøre noget andet.

Jeg føler mig ikke tryg.

7
31. oktober 2018 kl. 16:29

Jo, hvis der er lovhjemmel til det.

Og i det spil skal vi huske at den danske såkaldte justitsminister har en meget liberal holdning til hvad lovhjemmel dækker over.

Der er således ingen skrupler med at lave indenlandske love, som er direkte ulovlige efter EU lovgivning, åbenbart ud fra devisen at midlet helliger målet.

5
31. oktober 2018 kl. 11:46

Skal de ikke ifølge GDPR have min tilladelse for at få adgang til de informationer jeg generer på internettet samt min færden på internettet? En internetudbyder må vel ikke udlevere informationer om mig uden min tilladelse

Hvad vil de så gøre hvis borgerne ikke giver dem den tilladelse?

4
31. oktober 2018 kl. 11:25

Farligt navn i forbindelse med denne regering: "kreativ bogføring"... "kreativ skattetænkning (EFI)"... "kreativt miljøregnskab"... "kreative fiskekvoter"...

Man får bange anelser mht., hvor disse kreative ideer til væg til væg-overvågning i samarbejde med erhvervslivet er fostret: VL-Klubberne? Golf-banerne? Bilderbergmøderne? ....Hvis regeringen ville være ægte kreativ, kunne man f.eks. hoppe på denne vogn:https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-10-30kl. 16.50

Det ville være nyt og kreativt, og så kunne vi måske få svar på disse påtrængende spørgsmål.

3
31. oktober 2018 kl. 11:21

Regeringen/minister fremlægger et nyt forslag (det forslag regeringen oprindeligt gerne ville have igennem), som nu virker mere spiseligt.

Det var også min første tanke.

Det kunne også være en afledningsmanøvre for at vi kan have noget at brokke os over mens et andet kontroversielt lovforslag bliver vedtaget under radaren. Så kan vi bagefter tænke 'hvordan blev det lige vedtaget uden opmærksomhed fra offentligheden?'

2
31. oktober 2018 kl. 09:53

Regeringen vil gerne øge overvågningen af den brede befolkning. Det er i sig selv uspiseligt. Så hvad gør regeringen så?

  1. Regeringen får et udvalg (stråmand) til at komme med et uspiseligt forslag.
  2. Nu kommer der, som forventet, en storm imod forslaget.
  3. Om ikke længe kommer regeringen/minister med et dementi og siger at forslaget er helt galt.
  4. Regeringen/minister fremlægger et nyt forslag (det forslag regeringen oprindeligt gerne ville have igennem), som nu virker mere spiseligt.

Det hedder vist 'politik i praksis'.

1
31. oktober 2018 kl. 09:32

Så nu vil man altså igen til at forlange at internet operatørerne skal udlevere data på deres brugere, selvom den praksis lige er blevet dømt ulovlig.