IT-politisk debatmøde afslører afgrund mellem ønsker og virkelighed

4. juni 2015 kl. 10:3924
IT valgmøde: Politikere fra alle partier er enige om, at overvågningen af borgerne skal begrænses, men har svært ved at forbinde de gode hensigter med virkeligheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er egentlig lagt op til et debatmøde mellem kandidater til de kommende it-ordførerposter op mod valget, men på trods af et stort politisk spænd mellem højre og venstre, så er debatten nærmest dødfødt. Det starter med en bred enighed om, at overvågning er noget juks, som skal begrænses, og det er svært overdøve lyden af skulderklap fra de politiske debattører, som giver hinanden ret i de enslydende synspunkter.

Enigheden om at overvågningen af borgerne skal begrænses strækker sig således fra de Konservative til Enhedslisten.

Vi er til it-politisk valgmøde den 3. juni i Ingeniørforeningen, hvor der skal diskuteres it-politik op mod valget. Fremmødt er Rasmus Jarlov (K), Rolf Bjerre (Å), Karen Melchior (R), Lise Müller (SF), Yildiz Akdogan (S), Per Clausen (EL) og Michael Jellesmark (V). Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er fraværende.

Trods de gode hensigter, er der dog langt til virkeligheden. De fleste af partierne står nemlig samtidig bag henholdsvis terrorpakke 2, der trådte i kraft i 2007 og indførte dermed blandt andet logningen af danskernes elektroniske færden, samt forslaget til den seneste terrorpakke, der af eksperter er vurderet til at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) flere beføjelser end amerikanske NSA og britiske GCHQ. Pakken skal blandt andet styrke FE’s værktøjer til dekryptering samt give PET et it-system til at overvåge sociale medier for ‘mistænkelig og truende adfærd’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontrasten mellem virkeligheden og de fleste af debattørernes holdninger kan derfor næppe blive større.

Valgmødet er utraditionelt sat op således, at man kun kan stille et spørgsmål via en hjemmeside, hvor deltagerne samtidig kan stemme spørgsmål op eller ned i bedste Reddit-stil. Ingen af tilskuerne kan stille mundtlige spørgsmål til debattørerne.

»Det skyldes, at vi har dårlige erfaringer med, at disse spørgsmål tager lang tid og ofte kun er interessante for spørgeren,« lyder forklaringen fra IT-Politisk forening, der afholdt valgmødet i samarbejde med blandt andet de it-professionelles fagforbund, PROSA.

»For meget overvågning«, og »borgere skal have ret til kryptering«

Det gennemgående tema er overvågning og privatliv, og det gennemsyrer langt de fleste af de spørgsmål, som deltagerne har stemt op.

»Jeg synes, vi har for meget overvågning. Det er mit parti ikke uskyldig i, men min holdning er, at der er for meget,« siger Rasmus Jarlov (K), der er kommet i stedet for sin partifælle Brian Mikkelsen.

Fra Alternativet er der heller ingen tvivl:

»Der er alt for meget overvågning. Vi er langt forbi alle tænkelige grænser. Jeg vil se mennesker på gaden, der smider brosten, til det bliver lavet om,« siger Rolf Bjerre (Å), der kalder sig ordfører for it og digitale frihedsrettigheder og tidligere har været formand for Piratpartiet.

Fra De Radikale bliver der slået på nødvendigheden for privacy by design:

»Der er for meget hovsa-overvågning, hvor man ikke indtænker privacy fra starten,« siger Karen Melchior (R), hvorefter Lise Müller (SF) istemmer:

»Det er for meget deling af data på kryds og tværs, og det får store konsekvenser afhængigt af hvem, der får adgang til dine data i fremtiden,« siger hun med henvisning til den kontroversielle DAMD-database med patientoplysninger.

Enigheden på tværs af partierne bliver observeret af Per Clausen (EL), der dog undrer sig over, hvorfor de gode holdninger ikke altid er blevet fulgt op af konkret politik.

»Vi får kun at vide her, hvad partierne burde mene, men ikke det, de gør. Kampen om hvorvidt it skal bruges til at overvåge eller sætte befolkningen fri er det afgørende spørgsmål, og vi bevæger os i den forkerte retning,« siger han.

Også på spørgsmålet om, hvorvidt borgerne i Danmark skal have ret til at kryptere deres kommunikation på sådan en måde, at den ikke kan brydes af efterretningstjenesterne, er der en slående enighed om blandt de fremmødte.

»Ja, det skal folk have mulighed for, så efterretningstjenesterne ikke kan se det. Så må man benytte sig af andre muligheder for at forfølge kriminalitet,« siger Karen Melchior (R), hvis parti samtidig står med bag forslaget til terrorpakken, der på selvmodsigende vis netop går ud på at give FE 415 mio. kr. til blandt andet at styrke tjenestens kapacitet til dekryptering.

At se på borgernes rettighed til kryptering - som i øvrigt er lovligt - er dog det forkerte perspektiv ifølge Per Clausen (EL):

»Vi kan ikke se bort fra, hvad efterretningstjenesterne kan. Retten til ikke at blive overvåget handler om de begrænsninger for, hvad efterretningstjenesterne må og ikke må og ikke om, hvor gode vi er til at kryptere,« siger han.

Ønske om dommerkendelse før overvågning

Flere af de tilstedeværende politikere er enige om, at det er vigtigt at se på, hvordan overvågningen af borgerne foregår, for at sikre deres privatliv.

Det er især vigtigt, når udenlandske efterretningstjenester som NSA beder om at få udleveret oplysninger, som FE eller PET har indsamlet.

»Jeg synes, det er et problem, hvis vi indhenter oplysninger uden dommerkendelse, og det er sat alvorligt på prøve efter terrorsagen i februar,« siger Lise Müller (SF).

Forslaget til den kommende terrorpakke går nemlig også ud på at give PET beføjelser til at få adgang til flyselskabernes passagerlister uden en dommerkendelse først, hvilket ifølge Justitias direktør, Jacob Mchangama, giver risiko for misbrug.

»Vi har brug for international regulering af overvågningen, så den lever op til menneskerettighederne,« siger Karen Melchior (R) med henvisning til, at overvågning eksempelvis bør kræve en dommerkendelse.

Trine Bramsen-bashing var populært

Udover de seriøse emner får valgmødet pludselig en munter drejning, der udvikler sig til flere kommentarer om Socialdemokraternes forhenværende it-ordfører Trine Bramsen.

Et af spørgsmålene er direkte rettet mod Socialdemokraterne og er blevet stemt højt op på listen:

Trine Bramsen udtalte i 2013, at man kunne lette politiets arbejde ved at blokere for Tor (anonym browser, red.). Er dette stadig Socialdemokraternes holdning?

Spørgsmålet får straks Socialdemokraternes repræsentant Yildiz Akdogan til at smile og begrave hovedet i hænderne.

»Jeg… er glad for, at det ikke blev spørgsmålet om sokkerne,« siger hun, hvorefter salen runger af latterbrøl og klapsalver.

For de udenforstående, henviser hun til dette blogindlæg af Trine Bramsen:

»Trine siger mange ting,« fortsætter Yildiz Akdogan (S) efterfulgt af endnu en applaus.

Det har partierne i virkeligheden gjort

Et enkelt spørgsmål skiller sig ud ved at sætte fingeren på et ømt punkt.

Kan du nævne konkrete lovforslag inden for IT-området som dit parti arbejder på eller på anden måde støtter, som bakker jeres gode hensigter op?

»Nej, vi mangler noget på overvågning,« siger Rasmus Jarlov (K) og fortsætter

»Men vi har nogle gode ting på vej, blandt andet it-havarikommissionen, som er en del af vores officielle politik,« siger han med henvisning til Brian Mikkelsens tidligere blogindlæg på Version2.

Siden Alternativet endnu ikke har haft mulighed for at afprøve partiet velmenende hensigter, kan Rolf Bjerre kun pege på de ting, som han vil kæmpe for. Det inkluderer blandt andet brugen af mesh-net til at gå uden om centrale servere, bruge blockchain til validering uden om staten og få mere open source ind i det offentlige.

»Vi har kæmpet i Europaparlamentet for netneutralitet, som vi bør lovgive om nationalt. Så har vi arbejdet med roaming og har lavet et lovforslag, hvor der ikke er sessionslogning i,« siger Karen Melchior (R) som svar på spørgsmålet.

»Vi har arbejdet med it-huller i Danmark og fået mere og bedre bredbånd ud i landet. Det har forbundet udkantsdanmark til resten af landet,« siger Yildiz Akdogan (S) og tilføjer, at »it-politik ikke er det mest sexede på Christiansborg i øjeblikket.«

Per Clausen stiller ikke op til Folketinget i det kommende valg, men han forsikrer de tilstedeværende om, at de andre kandidater fra partiet deler hans holdninger. En af partiets mærkesager er, at borgerne selv skal eje de data, som det offentlige har om dem fx i form af medicin- og sygejournaler. På den måde kan borgerne selv bestemme, hvem der får adgang til deres oplysninger. Samtidig ønsker partiet også at afsætte flere ressourcer til Datatilsynet og at åbne diskussionen for brugen af open source i det offentlige.

»Vi kunne godt være mere skarpe på det it-politiske,« siger Lise Müller (SF) og tilføjer:

»Jeg har været aktiv i DAMD-sagen, hvor vi var med til at få slettet ulovlige data. Og så har vi foreslået en overvågningskommission, der skal komme med løsninger til, hvordan vi får mindre overvågning.«

Michael Jellesmark (V) har forholdt sig tavs under det meste af debatten, men får lige tilføjet til sidst:

»Jeg vil gerne slå på vores bredbåndsaftale. Vi arbejder på en bredbåndsfront, som skulle skabe bedre balance og digital infrastruktur på sigt.«

Redigeret den 4. juni 2015 kl. 13.35 med præcisering af Karen Melchiors udtalelser.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
8. juni 2015 kl. 19:32

Anne Marie: Jeg deler din bekymring. Specielt er det tankevækkende og foruroligende, at politikerne ikke har gjort emnet til et af de væsentligste emner i valgkampen. Sagen er desværre den, at hverken politikerne eller store dele af befolkningen har forståelse eller indsigt i disse forhold. Langsomt begynder befolkningen og nogle politikere imidlertid at forstå, at især teknokraterne og især embedsmændene, tiltager sig uindkrænket magt til skade for den enkelte borger. Embedsværkets handlinger bliver heldigvis dagligt afsløret og forhåbentlig vil demokratiet sejre og få styr på sagerne. Lidt naivt måske, men jeg håber på det bedste. Jeg gennemfører derfor en høring i Landstingssalenpå Christiansborg, hvor hver enkelt parti bliver afkrævet, hvad de vil og tænker på dette vitale område. Dermed mit bidrag til debatten.

24
8. juni 2015 kl. 19:48

Anne-Marie: Arrangementet gennemføres den 18. august på Christiansborg (Landstingsalen), i tiden kl. 10-15. Alle partiernes IT-ordfører m.fl. vil fremføre deres politik, som de har til hensigt at gennemføre i den næste fire-årig periode. Uanset om det bliver rørd eller blå, der vinder. Jeg er projektleder og arrangør på konferencen/høringen, og der inviteres ved personlig invitation til interesserede. Der er desværre kun plads til 250 deltagere, men har du interesse i deltagelse, så skriv til mig på mailadressen: jmfoley.dk@gmail.com. Jeg kan ikke love dig en plads, men vil gøre, hvad jeg kan. Vi håber på at gøre arrangementet omkostningsneutralt, så der bliver gratis deltagelse, men det kan være vi bliver nødt til at afkræve et mindre beløb, der alene dækker omkostninger til forplejning. Der skal ikke tjenes penge på arrangement.

14
4. juni 2015 kl. 19:06

Det er svært at tro på politikere på sådanne møder. Man sender folk der lyder nogenlunde fornuftige, men som ikke har hjemmel til at love noget. Melchior skriver "Vi vil kæmpe for..." men sagen er at man fra de radikale heller ikke ikke har sat sig effektivt imod terrorlovgivningen. Det er ikke prioriteret - måske overhovedet ikke på den virkelige dagsorden. I virkeligheden er det nødvendigt at gå meget længere: der skal laves lovgivning der indskrænker firmaers mulighed for at skrive absurde terms of service. Før man bl.a. går aktivt ind i den kamp i EU er ethvert udsagn om begrænsning af overvågning desværre helt til grin.

10
4. juni 2015 kl. 14:05

Hvis ikke det er bemærket andre steder, skal det siges, at lyden godt nok ikke var go' på streamen. Måske pga. rumklang, men sikkert også mikrofonen.

8
4. juni 2015 kl. 13:26

»Brugen af Tor-browseren er et af de eneste emner, vi ikke har en holdning til. Men jeg er enig med Yildiz om, at Trine siger mange ting,« siger Rolf Bjerre (Å)

Karen Melchior (R) - er ikke morsom nok til at joke sådan og Radikale har holdninger til næsten alt - også at TOR skal være lovligt.

11
4. juni 2015 kl. 15:25

Med håbet om ikke at afspore noget, så må vi hellere få citaterne korrekt. Det blev sagt af Rasmus Jarlov. Per Clausen skal dog have præmien, da han fik drejet de humoristiske kommentarer over i decideret satire.

22:50 Yildiz Akdogan (A): "Jeg er glad for at det ikke blev spørgsmålet om sokkerne. Men - for at være helt ærlig - altså - jeg ved ikke rigtigt - Trine har sagt mange ting. - Og jeg er ikke IT ordfører." ....

23:56 Rasmus Jarlov (C): .... "Jeg vil dog sige, at jeg er meget enig med Yildiz i at Trine Bramsen siger mange ting.".....

24:35 Karen Melchior (B): "Det hænger jo også lidt sammen med det spørgsmål som var tidligere mht. kryptering, og om man har lov til at have hemmeligheder - også når man er on-line."

24:50 Rolf Bjerre (Å): .... "så nægter jeg at udtale mig om Trine Bramsen"

25:10 Per Clausen (Ø) "Nu har Trine Bramsen jo i grunden ret. Det ville jo lette politiets arbejde, hvis de vidste alt hvad vi foretog os - hele tiden. Det kan man jo ikke benægte, at det er rigtigt. Og spørgsmålet er bare hvordan man afvejer de ting overfor hinanden. Jeg tror nok jeg er enig i, at den måde Trine Bramsen har afvejet det i den her sag ikke er den rigtige. Det er jo så ikke den eneste gang, hun er trådt lidt forkert, i forhold til at retssikkerheden skulle afvejes over for det, at opklare forbrydelser, nemt."

Ovenstående er med alle forbehold!

Findes på:dkuug stream sidenvideo filerne fra aftenen

Den faktiske video der er forsøgt citeret fra er anden halvdel:itvm2015-large-20150603193220.ogv

13
4. juni 2015 kl. 18:06

ja det lyder rigtigt, men det var da Rolf, som sagde, at de ikke "xx var en af de få ting som de havde politik på", men det var ikke TOR?

9
4. juni 2015 kl. 13:42

Såvidt jeg husker (det står i hvert fald i mine noter), så sagde Rolf Bjerre, at han ingen kommentarer havde til Trine Bramsen.

Hvem citatet så tilhører, ved jeg ikke.

Men det er vist heller ikke kernen af debatten.

6
4. juni 2015 kl. 13:11

Desværre er der ikke plads til så meget bullshit i IT, så den brede vælger er uinteresseret - det ses på mediernes -og dermed partiernes - interesse. Skuffende med LA, nogen der ved om de var lovligt undskyldt?

Vores store udfordring er, hvordan vi kan gøre det begribeligt for menigmand, at IT-politik har en meget stor indflydelse på deres hverdag, privatliv og og deres pengepung.

7
4. juni 2015 kl. 13:19

Hej Steen

LA's afbud skyldtes sygdom.

/Elías, V2

5
4. juni 2015 kl. 11:32

De eneste der virker til rent faktisk at have handling bag ved deres løfter ser ud til at være enhedslisten, de andre lover guld og grønne skove, men når det kommer til afstemning af lovforslag vender de 180 grader og stemmer for mere og endnu mere privat-livs indgribende forslag, og mere overvågning etc.

Det er sgu lidt trist, er generelt ikke enige med enhedslisten på deres "kerne" områder, men de får sgu min stemme fordi de tager tingene seriøst inden for IT, og rent faktisk har handling bag deres holdninger.

Meen vi burde sgu starte helt forfra rent politisk, og gå efter en blanding af den schweiziske og tyske model, Schweiz specielt pga. deres model om at enhver borger kan udfordre nyligt vedtagne love inden for 100 dage, hvor det så kan sendes til folkeafstemning hvis man samler flere end 50.000 underskrifter, det vil sgu effektivt kunne sætte en stopper for overvågnings tiltag. (og tyskland pga. deres forfatnings domstol).

15
4. juni 2015 kl. 19:49

Debatten berørte mere end hvad der her kom med.

17
6. juni 2015 kl. 15:08

Debatten berørte mere end hvad der her kom med.

Som de fleste politikere missede du totalt pointen, det er ret ligemeget hvad i yderligere snakkede om og lovede, når det altid ændres 180 grader når der rent faktisk er afstemning i salen, de eneste jeg har set der konsekvent rent faktisk stemmer i salen som de har lovet er enhedslisten.

Jeg vil helt ærligt ikke bruge min stemme på partier jeg ikke ved hvor jeg har, når det kommer til afstemningerne i folketings salen, det er simpelthen for slapt konsekvent at smide IT/privatlivs relaterede emner i skraldespanden for at i kan forhandle om andre emner (der typisk ikke interesserer mig det fjerneste).

I er simpelthen for godtroende/naive hvis i tror vi alle falder for jeres løfter om det ene eller andet, jeg stemmer ud fra handling, ikke tomme løfter. (i mit tilfælde ryger stemmen på enhedslisten, på trods af jeg overall er mere enige med andre parti der spænder fra Venstre/LA -> dit eget parti på alle andre områder end IT).

4
4. juni 2015 kl. 11:28

Politikerne lyver så vandet driver. It-debatmødet var valgflæsk af værste skuffe. Næsten alle partier har i de sidste to år gennemført lovtiltag, der stærkt øger statens overgreb og beføjelser til at overvåge befolkningen i både in- og udland. Og ikke mindst dele oplysningerne med andre landes efterretningstjenester. Politisk hykleri af værste skuffe - og lur mig om det ikke kun bliver værre, uanset blå eller rød blok kommer til magten.

16
6. juni 2015 kl. 00:20

Politisk hykleri af værste skuffe - og lur mig om det ikke kun bliver værre, uanset blå eller rød blok kommer til magten.

Hvorfor tvivler du bare lidt på det :-(

Til gengæld er private tiltag mod disse overgreb, og hjælp til det fra diverse firmaer stærk på vej, så vi kan få noget af vores privatliv tilbage. Eller måske bare troen på det. Husk alt krypteret alle steder, og når du taler i telefon, nævn noget om atombomber, terror, NSA, komplot og angrib, så har du sikkert dig at de bruger lidt resurser på noget vås. Lige som de også nok skal læse denne debat igennem manuelt nu.

Hej :-)

12
4. juni 2015 kl. 18:04

Politikerne lyver så vandet driver.

John - jeg har ikke siddet i Folketinget og vores IT/retsordfører genopstiller ikke. Jeg har på mødet givet udtryk for mine holdninger og hvad Radikale ønsker at kæmpe for i Folketinget.

Det er desværre ikke altid, at vi kan få hele vores politik igennem. Der er også kompromiser der skal indgås. Men jeg er stolt at at f.eks. sessionslogning ikke kom med i lovpakken efter den 14. februar. Og når det er valgkamp har vi mulighed for at tone rent flag.

18
7. juni 2015 kl. 11:27

Karen Melchior: Du og dit parti samt Socialdemokratiet (Regeringen) har gennemført de mest vidtgående love og bestemmelser, der er uden sidestykke i dansk historie. Love og bestemmelser, der giver magt og beføjelser til at overvåge befolkningen og krænke privatlivets fred. De sidste to år har været en lang række af beføjelser til Efterretningstjenesterne og andre myndigheder, møntet på at mistænkeliggøre en hel befolkning og den enkelte borger under devisen: "Alle er skyldige indtil det modsatte er bevist". Det klæder de Radikale dårligt, at være frontløbere, der har ofret privatlivets fred og samtidig intet har gjort for at beskytte befolkningens personfølsomme data, feks. ved at stække Datatilsynets vinger og muligheder for at kontrollere statens institutioner. Især de offentlige myndigheder har svigtet og er gang på gang blevet stærkt kritiseret af bl.a. Rigsrevisonen. Men lige meget har det hjulpet alt fortsætter som hidtil og det får ingen konsekvenser for de såkaldte ansvarlige. Det er bla. også de Radikales skyld.

19
7. juni 2015 kl. 16:55

Du og dit parti samt Socialdemokratiet (Regeringen) har gennemført [...]

Karen Melchior har gjort det ret tydeligt at hun ikke er medlem af folketinget. Man kan altså ikke bebrejde Karen for de beslutninger der er taget af hendes parti - man kan være glad for at hun ønsker noget andet. Tilgengæld kan man bebrejde Radikale at de ikke sender en af partiets beslutningstagere som kan tage ansvar. Om Karen kommer ind når nu Radikale ser ud til at gå så meget tilbage er også et godt spørgsmål. Spørgsmålet er vel også om Karens meninger om afspejles i partiprogrammet.

20
7. juni 2015 kl. 18:24

Man kan altså ikke bebrejde Karen for de beslutninger der er taget af hendes parti...</p>
<p>Spørgsmålet er vel også om Karens meninger om afspejles i partiprogrammet.

Karen har valgt at stille op for det parti, som John Foley klandrer. Hendes forklaring er, at der er andre og vigtigere spørgsmål, hvor hun finder størst sammenfald med de radikales holdninger.

Jeg har stor sympati for de holdninger, Karen har givet udtryk for her på siden, men hendes valg af parti gør mig skeptisk overfor hendes vilje til at prioritere gennemførelsen af en politik, der afspejler hendes holdninger.

1
4. juni 2015 kl. 11:03

Det er bemærkelsesværdigt at DF, som ellers fra tid til anden bliver beskrevet positivt i IT-sammenhæng af diverse debattører fordi de har en datamatiker uddannet it-ordfører, ikke dukkede op. Det må da om noget være her man har chancen for at overbevise den IT-kyndige befolkning i Danmark om at man ikke sætter IT politik sidst i prioriteringen.

2
4. juni 2015 kl. 11:05

Forklaringen lød på, at vedkommende havde været involveret i et biluheld og derfor ikke kunne møde op, så det må siges at være en lovlig undskyldning.

3
4. juni 2015 kl. 11:11

Det kan man vist godt sige. Det fremgik af artiklen som om at både DF og LA bare havde meldt fra. :)