Region Hovedstaden vil opmande den faste drifts- og udviklingsorganisation bag Sundhedsplatformen med 41 årsværk til i alt 350.
Det fremgår af en dagsorden til det såkaldte IT- og Afbureaukratiseringsudvalg, som netop har holdt møde.
Ud over en regulær opmanding bag det store it-projekt så vil en del af det såkaldt indstationerede personale fra hospitalerne - personale som på et tidspunkt skulle tilbage til klinisk arbejde - nu blive konverteret til en fast del af it-organisationen, der arbejder med Sundhedsplatformen (SP).
Ifølge en graf som udvalget er præsenteret for, øger man SP-bemandingen under Region Hs centrale it-afdeling, kaldet Center for IT, Medico og Telefoni (CIMT), fra 120 til 350, altså en markant forøgelse.

75 skaffes fra de nuværende udlånte 170 kliniker-årsværk som overføres fast til Sundhedsplatformen, så de kan 'fastholdes og indgå i drifts- og udviklingsorganisationen fremover'.
Endvidere fremgår det, at der fra CIMT's side skal 'tilvejebringes yderligere ca. 70 årsværk gennem gennem effektiviseringer og omprioriteringer (med mindst mulig negativ effekt på serviceniveauet) inden for CIMT'.
En helt klar oversigt over, hvordan kabalen skal gå op fremgår ikke af notatet. Den pågældende opgørelse kan ses her til højre. Hvis nogle af læserne kan gennemskue rokeringen, skriv gerne i debatten.
Det fremgår ikke af oplægget til udvalget, hvorfor SP-organisationen skal øges, men administrationen i Region H antyder dog, at det er nødvendigt med en it-organisation af den størrelse for at sikre, at gevinsterne kan indfries:
»Dimensioneringen af drifts- og udviklingsorganisationen er baseret på input fra Sundhedsplatformsprogrammet, Epic, øvrige Epic-kunder, konsulenthuse samt de to regionale itorganisationer. Der er tale om en organisation af en betydelig størrelse, som afspejler behovet for at sikre kapacitet til løbende optimering og videreudvikling, således at gevinsterne ved investeringen i Sundhedsplatformen kan realiseres,« lyder det i oplægget til politikerne.
Netop de forventede økonomiske gevinster ved Sundhedsplatformen - på i alt op til 10,4 mia. kroner - har tidligere været kritiseret af professor Jes Søgaard for at bero på antagelser uden et empirisk grundlag.
Ifølge oplægget til IT- og Administrationsudvalget, finansieres bemandingen af drifts- og udviklingsorganisationen inden for de nuværende lønbudgetter i regionen.
Fælles programorganisation i sigte
Udover at udvide organisationen, der arbejder med Sundhedsplatformen, lægger Region Hovedstaden og Region Sjælland op til at udvide samarbejdet om Sundhedsplatformen.
De to regioner har i forvejen et samarbejde om køb og implementering af Sundhedsplatformen. Hver region har sin egen kontrakt med leverandøren Epic, men man samarbejder om den ordinære drift af platformen samt vedligehold og udvikling. Men denne aftale har dog kun omhandlet tiden, indtil Sundhedsplatformen er kørt ind.
»Aftalen fra november 2012 omfatter ikke drift, vedligeholdelse og udvikling af platformen efter implementering. Parterne er enige om at fortsætte samarbejdet og indgår nærværende samarbejdsaftale om drift, vedligeholdelse og udvikling af Sundhedsplatformen,« lyder det i et udkast til samarbejdsaftalen, som altså lægger op til en regulær fælles og varig it-organisation bag Sundhedsplatformen.
Den nye aftale indebærer i hovedtræk - hvis den bliver vedtaget - at Region Sjælland skal stå for serverdrift, mens Region Hovedstaden skal stå for vedligehold og udvikling af Sundhedsplatformen.
Det omfatter bl.a. planlægning af nye EPIC-applikationer, sammenhæng til nationale initiativer som det Fælles Medicinkort (FMK) og Landspatientregisteret (LPR), grundlæggende workflows ift. nationale initiativer (fx ordination af medicin, henvisninger, epikriser) mv.
Desuden skal Region H står for sekretariatsbetjening af governance-model, herunder leverandørstyring i forhold til Epic.
Samarbejdet skal ledes af en bestyrelse med 12 medlemmer samt diverse faglige udvalg.
Den nye samarbejdsaftale skal besluttes endeligt i Regionsrådet den 13. juni i år.