It-ordfører kritiserer MitID: »Man har vendt forholdet på hovedet, så borgeren tjener staten«

24. januar kl. 10:1516
Lisbeth Bech-Nielsen
Illustration: SF.
»Man har vendt forholdet på hovedet, så borgeren tjener staten ved at lave en masse selvhjælp, der tager enormt lang tid,« siger it-ordfører i SF Lisbeth Bech-Nielsen.

Staten har flyttet tid, penge og besvær i forbindelse med digitaliseringen fra sig selv og over til borgeren, mener it-ordfører i SF Lisbeth Bech-Nielsen, der efterspørger en borgerrettet tilgang til digitalisering.

Det siger hun i et interview med ITWatch.

Læs også: Professionshøjskolen Absalon ramt af hackerangreb: Lukker it-systemer

Hun nævner MitID og ansøgningsskemaer til det offentlige som tilfælde, hvor ansvaret er flyttet fra stat til borger. Ved eksempelvis byggetilladelser skal man ifølge it-ordføreren som borger foretage en masse komplekse valg, der kan kræve en indsigt, som borgeren ikke nødvendigvis har, men hvor en sagsbehandler kunne være en stor hjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har vendt forholdet på hovedet, så borgeren tjener staten ved at lave en masse selvhjælp, der tager enormt lang tid,« siger hun til ITWatch.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
28. januar kl. 23:33

A-MKs kommentarer: 8, 10 og 12 burde være tvangslæsning for alle danske IT-folk, men der er vi ikke endnu. Indtil da må vi håbe at IT-folk klarer sig med sund fornuft og regelmæssige opdateringer (et fromt, men oprigtigt håb).

Jeg undres også over hvorfor MitID nævnes her, men der kan skyldes de mange vej- og vildledninger, der findes på området.

Men at diverse netsider er ugennemskuelige, selv for erfarne, er en anden sag, som kun tiden kan opklare.

Man kan kun gætte på at der er gået inflation i de danske uddannelser og deres karakterer. Heldigvis er vi i DK så rige at YEP (YdeEvneProblematikken) ikke spiller nogen rolle her. Vi har råd til at smide digital dannelse fra udlandet væk og købe 10-100 mere hardware end vi har brug for - så pyt med om det virker efter hensigten.

Og de mennesker, der ikke kan "finde ud at det" lever jo ikke evigt. Faren er blot, at med den fart vi glemmer fortiden, kommer vi alle sammen i den situation i de sidste år af vores liv.

De tåbelige udbudsregler må vi af med før "fanden tager de sidste" (ie. mig), så det der tilfældigvis virker i dag, ikke gør det efter næste udbud.

12
26. januar kl. 08:11

Det går den forkerte vej:

"Ældre Sagens Fremtidsstudie adskiller sig fra andre ved at være tilbagevendende, så nogle af de svar og tendenser, som er indsamlet i slutningen af 2021, kan sammenlignes med dem, der blev givet i henholdsvis 2010 og 2015. Derfor kan det konstateres, at borgernes manglende digitale parathed i stigende grad er noget, der bekymrer dem. Blandt de borgere, der har svært ved at følge med teknologien, var det for 12 år siden blot hver tredje, der bekymrede sig over det. Nu er den samme bekymring til stede blandt 51 procent af de adspurgte. Og hvor det i 2010 var 49 procent, der »slet ikke« bekymrede sig over deres manglende teknologiske parathed, er det nu blot 14 procent, der giver udtryk for at være ligeglade. "

Den nye minister får en kæmpe opgave med at slå i bordet, så kopperne hopper, hvis hun ikke - på trods af alle bullshitbingo-talerne, diverse regeringers digi-råd, digi-etiske råd, fokus på digi-udsatte, digi-ambassadører, som angiveligt skal tale menneskehedens sag overfor BigTech - bare skal ende som et pyntekirsebær på toppen af kransekagen. Og hun skal droppe tanken om, at alle, der ikke direkte har en lægeattest på ikke at kunne, de skal. Der skal være velfungerende analoge alternativer for alle, hvis hun skal skal have en chance for at dæmme op for oprørsbevægelsen "For en menneskelig digitalisering".

10
25. januar kl. 11:42

Aktuelt eksempel på tåbelighed:

Samlever og jeg ville i weekenden oprette digitale fuldmagter til hinanden. Principielt en god idé - hvis bare det ville fungere i praksis.

Jeg gled let igennem processen på min egen pc: Log ind med MitId, udfyld, bekræfte med NemId (man kan kun bekræfte med NemId Nøglekort eller Nøglefil, ikke med MitID - mystisk). Smart!

Bedre Halvdel - som absolut ikke er digitalt udsat, men selv programmør - glider på sin egen pc let igennem hele vejen til bekræftelsen. Her går det så galt - der kommer fejlmeddelelse om, at: "Der er opstået et problem, godkendelsen kan ikke gennemføres, prøv igen senere" (sådan ca.).

Ikke særligt hjælpsomt. Der prøves igen og igen, både "Giv fuldmagt" og "Anmod om fuldmagt" - samme resultat. Der bootes, der prøves en anden computer. Samme resultat. Der googles uden held, der findes "support" for private på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside, som hjælpsomt meddeler: "Kontakt Borgerservice i kommunen for at få hjælp" (der er intet om support på "Digital Fuldmagt-siden"). Da det er weekend, sendes en mail via Digital Post til Borgerservice om problemet. Herfra kommer der svar et par dage senere: Bestil en tid til at få hjælp! Så ved vi jo godt, at det bliver en tidskrævende proces.

I mellemtiden er det så lykkedes os selv at mase os igennem til succes via en tredie computer, som er fundet frem fra gemmerne.

Men Vor Herre Bevares! Hvorfor skal det være så svært? Hvor meget tid og stress og livskvalitet har det ikke lige stjålet fra os? Jeg kan huske, at jeg stødte på samme fejl, da jeg for et par år siden skulle oprette digitale fuldmagter på nogle gamle pårørende. Hvorfor er problemet ikke løst? Hvorfor er fejlmeddelelsen så utroligt lidt hjælpsom og meddelsom? Også den gang fik jeg fumlet mig frem til succes efter flere dage via alle mulige "trial and error"-eksperimenter.

Og hvis man er lidt mere sårbar, end vi er, mon man så ikke giver op, og aldrig får lavet den fuldmagt, som kan være meget vigtig i mange tilfælde?

Det er ikke menneskevenlig digitalisering! Det er digitalisering på pengemænds betingelser - det er digislavepiskeri!

11
25. januar kl. 13:12

Det er ikke menneskevenlig digitalisering! Det er digitalisering på pengemænds betingelser - det er digislavepiskeri!

Det tror jeg ikke man kan sige det er. Det er en konsekvens at politisk ideologi, hvor man på den ene side vil detailstyre udviklingen fordi man ikke har styr på og tillid til offentlig ledelse, og på den anden side, sætter alle markedsorienterede mekanismer ud af kraft, for at bevare kontrol og optimere udgifterne - ofte med det stik modsatte resultat: IT projekter bliver dyre, dårlige, fejler og borgerne belastes på en måde, der påvirker samfundet meget negativt, men på en lidt skjult måde, så det ikke fremgår i beregningen af de dynamiske effekter. Man kan sige at vi opbygger en skjult gæld i samfundet.

8
24. januar kl. 16:19

Staten har i det hele taget svigtet mht. at styre digitaliseringen, og sætte menneskevenlige rammer for den. Økonomi har styret digitaliseringen, ikke kun indenfor det offentlige, men også andre steder. Et eksempel i Politiken for et par dage siden - digitalt udsatte risikerer ar blive afskåret fra at bruge f.eks. fællesvaskerier i bebyggelser, da disse i stigende grad gøres "tvangs-appificerede":

" 80-årige Johanne Marie kan ikke længere få vasket sit tøj: »Man kan da ikke kræve, at jeg skal have en mobiltelefon« Almene boligselskaber går over til individuel, digital betaling for at bruge fællesvaskeriet. 10-15 procent af brugerne falder fra i processen, oplyser Danmarks største leverandør. "https://politiken.dk/indland/art9174855/80-%C3%A5rige-Johanne-Marie-kan-ikke-l%C3%A6ngere-f%C3%A5-vasket-sit-t%C3%B8j-%C2%BBMan-kan-da-ikke-kr%C3%A6ve-at-jeg-skal-have-en-mobiltelefon%C2%AB

Tilsvarende er de stadigt hærgende kampagner for at fjerne mulighederne for kontant betaling flere og flere steder, og Chromebooks kvælertag på skolerne, udtryk for et kæmpe svigt i toppen - toppens fraternisering med tech-branchen, i stedet for at passe deres job med at være befolkningens - hele befolkningens - tjenere.

Så længe vore magthavere ikke opstiller rammer og regler og sanktioner, som sikrer, at der er plads til alle i vores samfund, så længe har en it-minister ikke løst sin opgave, og it-ministeriet har svigtet.

5
24. januar kl. 15:32

Jeg er delvis enig i kritikken, men referencen til MitID fatter jeg ikke. Selvbetjening i det offentlige tog da fart i NemID årene.

7
24. januar kl. 16:00

Jeg er delvis enig i kritikken, men referencen til MitID fatter jeg ikke. Selvbetjening i det offentlige tog da fart i NemID årene

Jeg tænker at det er fordi det i NemID tiden var nogle mere eller mindre gennemtænkte webløsninger, mens man nu til mitID med d....... vold og magt ønsker at være appSmart.

Samtidig har mitID appen fået sig et dårligt ry - jeg bruger selv nøgleviseren, så jeg ved ikke om det er et velfortjent dårligt ry.

6
24. januar kl. 15:59

Mon ikke hun refererer til aktiveringen af MitID, hvor store dele af befolkningen, var nødt at besøge borgerservice, fordi "selvbetjeningsløsningen" krævede en smartphone!?

3
24. januar kl. 13:07

Hun har da helt ret, systemerne er udviklet for at gøre det lettere for administrationen.

Årsagen skal nok søges i den måde offentlig IT bliver til på, i Danmark:

  1. Der er et problem, og en minister er ansvarlig for en løsning
  2. Ministeren beder embedsværket om at komme med løsningsforslag på det konkrete problem
  3. Svar: vi må have en mit-IT trylleske der kan gøre det
  4. En håndfuld jurister skriver 10-15000 siders grundig kravspecifikation, med dummebøder indlagt, hvis det ikke virker som beskrevet!
  5. Efter et udbud, som kun store virksomheder med mange jurister kan vinde, skal en række programmørere skrive kode, der overholder kravspecifikationerne, for at der på et tidspunkt kan blive udbetalt X milliarder

Herefter er problemet løst for ministeren, som jo er kunden. Hun har vist handlekraft.

Hvordan nogen kan forvente at det giver gode IT-løsninger til gavn for borgerne, er mig en gåde; Jurister er ikke nødvendigvis kvalificeret til at udvikle IT, og kunden er ikke brugeren.

1
24. januar kl. 11:43

Man har vendt forholdet på hovedet, så borgeren tjener staten ved at lave en masse selvhjælp, der tager enormt lang tid

Hele ideen med digitalisering er vel at den enkelte borger, kan komme langt ved selv at foretage oplyste valg og indtastninger.

Istedet for at have en tjener ansat i kommunen eller staten, som står klar til at servicere med personlig hjælp til hvorledes man f.eks. gennemfører en byggeproces.

Naturligvis skal de digitale interfaces være brugervenlige og ikke unødigt komplicerede.

De almindeligste sager man skal fortage sig digitalt som borger, må vi forvente er super tilgængelige, men hvis staten skal stille tjenere tilrådighed for alle interaktioner, som ellers er varetaget eller støttet af kompetente fagpersoner, så ender vi med at enhver byggesag medfører en statsfinancieret undervisning af borgeren i brandreglement, statik, arkitektur, pædagogik og logik.

Dette vil dels betyde udkonkurrering af eksisterende ekspertise marked, dels en uretfærdig økonomisk last for alle øvrige borgere.

Derfor skal politikere uanset fløj være præcise, konkrete og oplyste når de lægger et snit for hvilke digitale processer, der skal kunne varetages af flertallet af borgere uden faglig support. Og hvilke der kræver support af en fagperson.

13
27. januar kl. 10:57

men hvis staten skal stille tjenere tilrådighed for alle interaktioner, som ellers er varetaget eller støttet af kompetente fagpersoner

Det jeg selv oplevede, i forbindelse med at sløjfe en olietank, er at "digitaliseringen" eksponerer den menige borger for kommunens interne systemer, arbejdsprocesser, dokumentationskrav og interfaces, som "før revolutionen" blev håndteret internt i systemet.

Det lykkedes at få registreringen på plads fordi en flink medarbejder i kommunen tilbød at håndtere sagen internt i kommunen, som i Gamle Dage.

14
27. januar kl. 11:56

Yderst interessant eksempel.

I mange (men ikke alle) tilfælde vil det være smukt at myndighedens interface er identisk med borgerens evt. plus "noget ekstra", da man i så fald ikke har to stk UX for samme semantik.

At man har valgt at eksponere et teknisk olietank-interface til borgere, betyder formentligt at fagpersoner kan assistere borgeren i processen.

Interfacets gammeldagshed (som er et særskilt problem fra debatten) vil formentligt kunne forbedres en hel del, indtil enten

De fleste borgere kan afvikle et oliefyr selv

eller

Interfacet oplyser borgeren om hvilken faglighed der behøves, for at betjene den faglige del af interfacet.

Hver myndighed må for hvert interface afgøre og oplyse, om det er et interface borgeren forventes at kunne betjene helt selv, eller har brug for en ekspertise til at fuldføre.

Men lad os lade være med at forvente, at myndighederne stiller tjenere tilrådighed for alle interaktioner med myndigheder.

15
27. januar kl. 13:50

Men lad os lade være med at forvente, at myndighederne stiller tjenere tilrådighed for alle interaktioner med myndigheder.

Jo, vi skal netop forvente, at det offentlige kan hjælpe med alt. Dem som kan klare sig selv, skal nok gøre det, men ingen skal nægtes noget blot fordi de ikke magter digitale løsninger.

Nu mere brugervenlige løsninger (og regler), nu flere kan klarer sig selv, så i sidste ende er det op til politikerne, hvor mange ressourcer der skal afsættes til personlig support.

4
24. januar kl. 13:19

Hele ideen med digitalisering er vel at den enkelte borger, kan komme langt ved selv at foretage oplyste valg og indtastninger.

Problemet er bare at det ikke er et "KAN" men et "SKAL" - der er ingen alternativer for de er lukket.

Havde det været et KAN så ville der ikke være et større problem og der ville for den sags skyld heller ikke være dyb krise når systemet brød sammen.

2
24. januar kl. 12:31

Naturligvis skal de digitale interfaces være brugervenlige og ikke unødigt komplicerede.
nu er det jo sådan at jeg endnu ikke har set hverken brugervenlige, eller unødige komplicerede interface fra staten/det offentlige, så hvad for dig til at tro at de pludselig skulle lave om på det, og det er jo netop af samme grund at det er nødvendigt med personlig hjælp.