It-ordfører forsvarer standpunkt: Det her handler om Skyline-kunderne - ikke om teleselskaberne

Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen har ikke meget til overs for den kritik, teleanalytiker John Strand fremfører.

De nødstedte Skyline-kunder, der fra i dag ikke længere har internetforbindelse, kommer i første række.

Det er i en nøddeskal reaktionen fra socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen, efter at teleanalytiker John Strand tidligere fredag i et længere debatindlæg gik til angreb på hende og blandt andet beskyldte hende for ikke at sætte sig ind i tingene.

Læs også: Teleanalytiker angriber it-ordfører: Nu er kæden hoppet af - igen

Debatindlægget var en reaktion på Trine Bramsens udtalelser torsdag i Version2, hvor hun blandt andet slog til lyd for, at telebranchen måtte reguleres hårdere, hvis ikke der kom en brugbar løsning på Skyline-kundernes problem.

Læs også: Regeringen vil redde nødstedte Skyline-kunder

»Det er fint nok, at John Strand har den holdning, han har, og der er intet nyt i den. Som politiker repræsenterer jeg borgerne, og både borgerne og de ramte virksomhedskunder har en klar interesse i at finde en løsning på problemet hurtigst muligt,« siger Trine Bramsen til Version2.

Hun er derfor meget opsat på at finde en løsning, især nu da forhandlingerne om boet efter Skyline trækker ud.

»Jeg kan ikke leve med, at op mod 40.000 kunder står uden internet. Og der må vi bare erkende, at internetleverandørerne bare er en helt central aktør i det spil. Uanset hvad John Strand så ellers måtte mene,« siger Trine Bramsen til Version2.

It-ordføreren erkender, at hun ikke umiddelbart har magtmidler til at tvinge en løsning igennem for de internetløse Skyline-kunder, men alligevel er hun fortrøstningsfuld.

»Jeg kan selvfølgelig ikke retsforfølge dem eller andet, hvis ikke vi finder en løsning. Men Jeg vil gå langt for at undgå en lignende situation en anden gang, og derfor bliver vi nødt til at se på, om det er de rigtige rammevilkår, selskaberne har,« siger Trine Bramsen til Version2.

Trine Bramsen drager paralleller til vandforsyningsloven, der sikrer, at alle husstande altid har adgang til rindende vand. Hvis ikke internetudbyderne finder en løsning, mener hun en lignende passus om forsyningssikkerhed bør skrives ind i reguleringen af telesektoren.

Hvad siger du til, at John Strand så åbenlyst går efter dig som person?

»De personlige angreb må stå for John Strands egen regning. Jeg vil ikke synke så lavt, at jeg kommenterer dem,« siger Trine Bramsen til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (71)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anonym

Jeg har godt nok postet samme forslag i anden tråd. Men. Skal Staten gå ind i det, så kan de lave en midlertidig aftale med kurator. Hvor Staten overtager driftudgiften i en nærmere aftalt periode. F.eks. 6 måneder, som er den normale maksimale bindingsperiode for en kunde. Det vil give kunderne tid til at finde en alternativ løsning.

Man kan ikke forvente at et konkursbo har økonomi til at drive en sådan løsning videre. Man kan heller ikke forvente at andre skal overtage en virksomhed, som nu er dokumenteret som underskudsgivende. Markedet er liberaliseret for mange år siden, derfor er det rentabilitet der bestemmer.

 • 6
 • 0
#4 Lars Madsen

Jeg er nu meget enig med John Strand. Nogen har købt deres internetforbindelse hos et firma der nu ikke findes mere. Det er ærgerligt for dem, men næppe den katastrofe som Trine Bramsen gør det til.

Hvis det var mig, ville jeg gå en tur ned i en Telebutik efter eget valg og købe en 3G/LTE wireless router. Så ville gå hjem igen og sætte strøm til.

At skulle kræve at teleudbyderne skulle tæde ind og overtage kunder/underskud/firma eller hvordan man forestiller sig konstruktionen givet ikke megen mening for mig.

 • 6
 • 5
#5 Jarnis Bertelsen

Det var tåbeligt at man valgte at sælge vores kobbernet sammen med TDC i sin tid, men det forhindrer ikke at man fremover skriver forsyningspligt ind i de licensvilkår man tilbyder teleselskaberne. Jeg tror for øvrigt stadig TDC har forsyningspligt på fastnet telefoni, det ville ikke være så langt ude at udvide denne forsyningspligt med en quality of service klausul, der sikrede en vis minimumshastighed på internet. Telemarkedet er i forvejen kraftigt reguleret (hvilket jeg personligt mener er en fordel) og jeg kan ikke se et reelt problem i at udvide denne regulering en smule for at de sidste par % af befolkningen kan få et tilbud om rimelig internetadgang.

 • 4
 • 0
#6 Mogens Ritsholm

Da nyheden om Skylines konkurs slap ud var teleanalytikeres reaktion, at der er brugt forkert teknologi, forkert markedsføring osv.

Det var ikke, at kunder kom i klemme. De kunne jo bare bruge mobilt bredbånd, XDSL eller andre FWA udbydere i stedet. Erhvervsstyrelsens oversigt pralede med 99,9 % dækning for 2 Mbit/s downstream. Så hvad var problemet?

Nu går sandheden langsomt op for borgere og politikere.

Så hvem er det egentlig, der er uduelig?

Jeg tror i store træk, at alle Folketingets politikere er principielt enige i denne sag. Men det vil tage lang tid at gennemføre en politikændring, hvor man baserer sig mere på virkeligheden og ikke kun sangen om en markedsbaseret udvikling, der helt af sig selv giver alle det, som de behøver.

 • 5
 • 1
#7 Anonym

Jeg syntes at det ville være helt fair at staten betalte i de områder hvor tele giganterne ikke vil sørge for dækning. Det er i samfundets interesse at vi får god infrastruktur alle vegne, så vi ikke alle bor i de samme 2-4 større byer.

Dem af os der bor inde i storbyerne skal altså huske på at fødevarerne i Netto, Irma osv altså ikke på magisk vis materialiserer i køleren. De varer bliver dyrket/vokser op ude på landet, og bliver bearbejdet uden for byområderne. Dette sker ikke fuldautomatisk og er afhængigt af at mennesker bor i lokalområdet.

Virksomhederne på landet er på samme måde som virksomhederne i storbyerne afhængige af at der er en god IT infrastruktur - ikke kun til dem selv via erhvervsfiber, men også til de ansatte der bor tæt ved virksomheden.

Hvis vi i byerne bare sidder og siger: Så kan du bare bo et andet sted. Så er det en yderst naiv og simpel måde at anskue samfundet på. En anskuelse der, efter min mening, vil skade samfundet mere end det gavner.

 • 5
 • 2
#9 Anonym

Jeg er helt enig i, at i et liberaliseret marked, bør det KUN være de frie markedskræfter der bestemmer.

Men det bør så gælde på alle områder hvor funktionaliteten af samfundet er gensidigt afhængig af den liberale funktion og samfundets opretholdelse. Jeg vil her fremhæve finanssektoren, som nyder særlige goder, men alligevel ikke kan finde ud af at hænge en forretning sammen. Der hjælpes også med " skraldespandselskab" for at opretholde funktionen og dermed samfundet.

Desværre så tror jeg ikke, at det er muligt at opretholde den Danske model, uden at man indi mellem må gribe til disse, basalt set, planøkonomiske tiltag. Men det er en anden diskussion, som vist ikke afhjælper det aktuelle IT problem.

Der er ingen tvivl om, at samfundet ikke længere hænger sammen, hvis man river stikket ud for 40.000 husstande. Det skal løses. Selv jydebønder skal bruge internet, i driften af deres virksomhed, det kan man ikke sådan bare lige afskære dem fra. Staten har særskilt pligt til denne forsyningssikkerhed, da Staten jo stiller krav om at man underkaster sig tvangsdigitalisering. Det er kun en måneds tid siden, at man Muntert stod på talerstolen i Aarhus og udtrykte ønske om at bruge pisk til at fremme tvangsdigitalisering.

 • 0
 • 0
#10 Jarnis Bertelsen

Jeg er helt enig i, at i et liberaliseret marked, bør det KUN være de frie markedskræfter der bestemmer.

Der er (gudskelov) ingen markedsområder der er fuldstændig liberaliserede. Der gælder bestemmelser om overholdelse af miljølovgivning, forbud mod brug af udenlandsk arbejdskraft (undtaget dem, der har opholdstilladelse eller er EU borgere), forbud mod brug af børnearbejde, anti-monopol lovgivning, osv. osv.

Ideen om fuldstændig frie markedskrafter en ofte gentaget myte, og dækker som oftest over at man ikke bryder sig om en specifik form for regulering.

 • 4
 • 0
#11 Lars Tørnes Hansen

Trine Bramsen drager paralleller til vandforsyningsloven, der sikrer, at alle husstande altid har adgang til rindende vand. Hvis ikke internetudbyderne finder en løsning, mener hun en lignende passus om forsyningssikkerhed bør skrives ind i reguleringen af telesektoren.

Jeg er helt enig.

Internet er efterhånden blevet en meget vigtig del for både privatpersoner, og rigtig mange virksomheder.

Med den kommende tvangsdigitaliseringen udstiller Skyline konkursen et behov for at indføre en forsyningspligt på Internet, så alle har mulighed for at få adgang til internettet.

Forsyningspligt til internet kan man så mene om hvad man vil, men andre sektorer er også reguleret, så virksomheder i den sektor ikke kan bestemme alt selv - i tilfældet med internet er det hvor man gider at levere internet til - med en båndbredde der gør internetforbindelsen anvendeligt til alm forbrug a la web browsing, læse emails, sende emails uden at de går alt for langsomt, se videoer fra f.eks ustream, youtube, vimeo.

Forsyningspligt til internet forekommer mig at give god mening - faktisk har jeg undret mig over at det ikke er kommet før.

 • 7
 • 4
#12 Ole Olsen

Tvangsdigitalisering, livsnødvendigt 2MB+ internetadgang, mobil internet adgang...

Dette forum er godt nok underholdt af teknokrater, men jeg er ikke sikker på at ovenstående står på FN's liste over menneskerettigheder.

Nogen steder i landet skal man altså ud at køre, hvis man vil købe en færdig pizza, vil en tur i biografen eller gå på lynhurtigt mobilt internet. Der er huspriserne typisk også billigere.

Der findes altså stadigt kobber i jorden i stort set hele landet!

 • 5
 • 4
#13 Michael Nielsen

@Lars madsen..

Ja ja den er god med dig, der er ikke 3 Dækning her, på trods af 3 påstår der er, nærmeste mast er ikke langt væk, men vi ligger i en skygge. Det er derfor ikke en mulighed. TDC kan heller ikke levere... Så ingen option der..

Skyline var de eneste ud af ALLE leverandører der kunne levere her.. Men kun med en 3 meter mast på taget.

 • 3
 • 1
#14 Lars Tørnes Hansen

Tvangsdigitalisering, livsnødvendigt 2MB+ internetadgang, mobil internet adgang...

Dette forum er godt nok underholdt af teknokrater, men jeg er ikke sikker på at ovenstående står på FN's liste over menneskerettigheder.

Jeg skrev ikke noget om menneskerettigheder og FN, så det udsagn må stå for din egen regning.

Med hensyn til tvangsdigitaliseringen er det regeringen ide at gennemføre det - ikke min, og set i det lys giver det god mening at indføre forsyningspligt for internet.

Din snak om pizza og biograftur er helt og aldeles off-topic - ude af kontekst.

"stort set" kobber i jorden over hele landet er ikke godt nok, og kvaliteten af kobberet er sandsynligvis ringere jo længere ud på landet du kommer.

 • 3
 • 1
#16 Anonym

Det kunne måske betyde at nogle af Excel regnedrengene i tele/energi selskaberne fandt frem til en løsning der kunne gøre sådan at produktet ikke blev tabt helt på gulvet.

40.000 husstande som ikke er glade for de alternativer de skal ud at have er jo heller ikke nogle rare kunder at få.

 • 1
 • 0
#17 Lars Tørnes Hansen

@per Borch

Jeg gætter at politikerne gerne vil have tid til at kunne arbejde på en mere permanent løsning.

De foretrækker nok en form for aftale med teleindustrien, men som det fremgår af artiklen er politikerne parat til at indføre regulering.

Jeg fortolker det som en sabelraslen for at få teleindustrien til at gå med til en aftale, hvor teleindustrien så selv kan have lidt indflydelse, da alternativet er værre (regulering ved lov).

 • 0
 • 0
#18 Ole Olsen

@Lars: Det var nu heller ikke et svar til dig specifikt, og referencen til FN var helt og holdent ment sarkastisk til det panik-opråb, situationen synes at have udløst.

Jeg synes også at det er vigtigt at skelne mellem nice-to-have og need-to-have og 2MB+ mobilt placerer jeg altså i første kategori (ligesom pizza og bif). Det kan godt være at kobberkval'en ikke tillader mere end få MB flere steder i landet, men det er også mere end nok til de opgaver der skal tvangsdigitaliseres.

Jeg kender ikke kobberdækningen i DK, men eftersom der er en gammel forsyningspligt er den vel 100%. Da det er ude for mit område forsøgte jeg med et forsigtigt "stort set". Den tager jeg helt på min kappe :o)

"Sandsynligvis ringere" er heller ikke helt nøjagtigt formuleret!

 • 2
 • 0
#19 John Strand

Der er nu en løsning på plads der sikre kunderne den næste måned. Den løsning er faldet på plads ved hjælp af dem der varetager konkursboret og en række teleselskaber som hjælper til på en række områder.

Den useriøse råben og skrigen som Trine Bramsen har været ude med har ingen indflydelse haft, hun har mig bekendt ikke været involveret men hun har bare stået og sagt en masse usandheder og sluder for at få noget opmærksomhed i en trist siuation.

Se på Trine Bramsen og spørg jer selv hvorfor det går så dårligt for hendes parti - vælgerne flygter så hurtigt at hunn med stor sandsynlighed kun får en valgperiode på Christiansborg.

 • 3
 • 18
#20 Mark Gray

@Ole Olsen

Med mere og mere af borgernes interaktion med det offentlige online så bevæger hurtigt internet da sig ret så hastigt over i kategorien "need to have", skulle jeg mene. Hvis selv ikke ens lokale bibliotek kan tilbyde det, og selv det synes jeg er at strække den, så ved jeg ikke hvad folk skal gøre.

Derudover så er internettet blevet noget som er en fast bestanddel i rigtig mange personers hverdag. Hvis folketinget ønsker det, er det da helt på sin plads at stille krav om forsyningssikkerhed for dette.

Og for lige at vende FN-aspektet så har (nogen) derfra da fået øjnene op for, at internet er nødvendigt. http://www.wired.com/threatlevel/2011/06/internet-a-human-right/

 • 2
 • 0
#21 Lars Tørnes Hansen

Ja, ok.

Det er enig i at det er fordelagtigt at skelne immellem nice to have og need to have. Jeg mener også at grænsen skal opjusteres over tid - jeg tænker specielt muligheden for telemedicin løsninger ude på landet kan spare samfundet rigtig mange penge.

Man kan fint starte ud med en 2/2 Mbit/s download/upload hastighed*, som mindste hastighed over hele landet, og så sige skrue den opad på download og upload henover tid.

 • Kun for kabel linier. Man kan skrive noget andet for 3G og højere hastigheder for trådløse netværk, så det passer med at man i de netværk deles om at båndbredden på en basestation.
 • 2
 • 0
#24 John Strand

Hej Lars

Det er ikke partipolitik, kan blot konstatere at i denne sag har der været en socialdemokratisk telepolitisk ordfører uden den store indsigt som forsøgeer at gøre sig klog på noget hun ikke har sat sig ind i - smart, tja døm selv.

Jeg kan også konstatere at det samme parti har den dårligste meningsmåling i 114 år - formoder der er vis sammenhæng mellem det at være en dygtig politiker og hvor mange stemmer man får.

Hilsen

John Strand

 • 3
 • 16
#26 Ole Olsen

@Mark: Tak for det meget a-propos link til Wired. Jeg kan godt huske diskussionen efter sidste forår, selvom det er et lidt andet scope :o)

Vi bevæger os helt rigtigt hen imod mere digital interaktion med det offentlige - med rette. Og det kategoriserer absolut internetadgang som need-to-have. Men er det strengt nødvendigt at det skal foregå hjemme fra sofaen, både trådløst og med høj hastighed, eller er det ikke bare en luksus vi stille og roligt har vænnet os til og opfatter som "nødvendig"?

 • 0
 • 0
#27 Per Borch

Det er sandt at de nok vil bruge mere tid... jeg bliver nu ikke kunde hos TDC af den grund de kan jo alligevel ikke tilbyde anden en den analog telefon de ifølge loven par pligt til...

jeg dårligt forstille mig at mit Lokale forsyningsselskab disker op med 50 km fiber for at dække de små 40 husstande der ligger rundt om landsbyen Karstoft..http://www.mes.dk/wp-content/uploads/2010/09/fiberkort.jpg.

så der vil vel gå mindst 5 år før vi måske får andre alternativer...

 • 1
 • 0
#28 Anonym

Er rindende vand nødvendigt? Man kunne jo bare hente det nede ved kæret.... Er el nødvendigt? Vi kan jo bare bruge stearinlys, olie lamper eller generatorer... Er kloakering nødvendigt? Vi kan jo bare bruge et das i gården eller bag laden...

Internet forbindelser er i dagens Danmark i den grad en stigende nødvendighed, og specielt når staten pålægger kommunerne at digitalisere i den grad som man gør, ja så er det nødvendigt.

Tele medicin er netop et af de områder der i "udkants Danmark" kan være med til ikke alene at redde liv, men også spare penge, men hvis ikke infrastrukturen er der til det, så er det kun i storbyerne hvor det kan lade sig gøre (og hvor man så har relativ kort vej til læge/sygehus så dermed er fidusen til at overse).

Et Skyline krak og teleselskabernes manglende interesse i at bruge penge i yderkanterne viser bare med al tydelighed, at det frie telemarked på nogle områder ikke virker optimalt, og der bør staten skride ind, ikke kun for at borgerne kan surfe, men også for at muliggøre de besparelser man forventer gennem større udbredelse af IT/IT infrastruktur.

 • 6
 • 1
#29 Per Borch

For mig har Skyline nu kun været en nødløsning... i mangel af bedre.. Jeg har siden midtvestbredbånd lukkede presset på for at få fiberbånd til resten af forsynings området... når de ruller meget ud når de op på et par km om året...men jeg kan heller ikke se at der er anden løsning end Skylines net fortsætter ind til der er fiber til alle husstande i et sende område... jeg ved at der er andre operatører der godt vil gå i gang.. men de kan ikke da det ikke er deres område...

 • 0
 • 0
#31 Deleted User

Nu er der jo altså en hel del, der bruger nettet til andet end 'bare surfe rundt eller spille div spil' Faktisk er der nogle som bruger det proffesionelt til deres arb. Også her ude på udkanten .. så tror nok de mener vi er i kategorien 'need to have'

 • 1
 • 1
#32 Mogens Ritsholm

Kunderne får 1 måned til at finde andre løsninger. Men det betyder jo bare, at alle, som har en mulighed for en anden løsning, vil søge over til den. Dermed er det endnu mere usandsynligt, at Skyline kan drives videre i et andet regi. Og hvad så med resten, der ikke kan finde en anden løsning.

 • 1
 • 0
#33 Deleted User

Måske, men er ret sikker på at de ville blive hvis der var bare en lille mulighed for at skylines net kunne fortsætte, da der er mange steder der ellers vil gå ned på en noget dårligere forbindelse. Lidt mere tid er dog mere positivt end lukning nu og her.

 • 2
 • 0
#34 Per Borch

Det er vel også mening af vi skal til at bruge forbindelsen til at få fat i lægen og via videokonsultation klare en del kontrolbesøg ad den vej...det er da det der i øjeblikke bliver lagt op til.. skal man så tvinges til at flytte til storbyen hvis man er syg.

Vi bruger jo allerede læge portalen idag til bestilling af medicin og tid hos lægen.. eller er det kun mig?

 • 2
 • 0
#37 Per Borch

alle skulle have tilbudt at komme på til en rimelig penge når de kommer forbi efter følgende må det for min skyld godt bliver noget der koster kassen... det vil få langt de fleste med.. ellers kan huset jo ikke sælges efterfølgende...

 • 0
 • 0
#38 Jens Henriksen

"Hvad siger du til, at John Strand så åbenlyst går efter dig som person?"

Nu er det strengt taget ikke hendes person, men derimod hendes uduelighed i relation til sagen og den særdeles politiker-agtige selvpromovering på et ikke eksisterende grundlag der gås i rette med. Det trænger vi til at der er flere der gør - ikke mindst fordi der er SÅ langt mellem snapsene på Borgen uanset parti.

 • 1
 • 1
#39 Finn Christensen

"Hvad siger du til, at John Strand så åbenlyst går efter dig som person?"

Nu er det strengt taget ikke hendes person, men derimod hendes uduelighed...

Utroligt at nogen tager en lobbyist som John Strand for et orakel. Han fungerer som vanligt med en masse støj, der er jo nogen der må have at abonnement hos ham, så han laver blot den vanlige støj, så de løse på torvet i fred og ro kan gafles af hans kunder.

Ligeledes med både Trine Bramsen + Ole Sohn og deres 'håndstrækning' til Skyline-kunder, så har de jo kun travlt med en masse støj for at aflede og lappe deres gennemhullede image.

Ingen er en døjt interesseret i det faktuelle, men begge parter bruger Skyline til at mele egne - selvom modstridende - interesser. Sådan funker spin.

 • 4
 • 1
#41 John Strand

Kære Peter

Din indsigt i denne sag er vist temmelig begrænset - på den andenn side så er du da velkommen tilk at gå rundt og tro at det er politikerene der har skabt resultater - formoder også at du var en af dem der stolede på Trine Bramsens løfteer før det sidste valg.

Hilsen

John Strand

 • 3
 • 12
#42 Michael Nielsen

Hvorfor fiber selskaber ikke benytter skyline teknologien - via et samarbejde, kunne de bruge det til at underbygge deres forretning.

EG lig fiber ud i et grid, med 2-10km mellem master, basalt set sæt in i hver landsby.. Start med at få kunderne på det net, derved kan man vurdere hvor det er mest rentabel at ligge fiberen ud først, fordi du har fået kunderne... når udrulningen er færdig, sløjf masterne igen, de burde havde tjent sig selv ind i tiden fra man satte dem op til at man fik fiberen ud til folkene. For de hustande der ikke kan dækkes af dette, fordi de er for langt ude, lav en aftale med en gård, eller hus, som kan fungere som relay-station..

på den måde ville man hurtigt dække alle områder af landet, og det kan være at nogle områder ikke har brug for eller ønsker fiber, og dem kan man lade blive på den trådløse...

Vedr. den politiske indgriben, jeg er taknemmelig for at høj profilerede folk gik ind i sagen, og at teleindustrien valgte at gå med på den (om det var truslen om at indføre forsyningspligt eller bare af deres gode hjerte, vide ikke,) men alle parter fortjener et tak fra kunderne, der nu får lidt mere luft... Dog mener jeg at man burde lave en mere permanent løsning.

Jeg kunne forstille mig at enten staten, eller et af teleselskaberne overtog skyline produktet, men kun til brug for dem der ligger uden for alm. wired forsynings områder.. omkostningerne burde være overkommelige, og man kunne bruge det til at tilskynde at kablerne i området blev opgraderet, ved at sende regningen for vedligehold af det trådløse til teleindustrien, feks ved at industrien skulle levere servicen (selve internettet - uden omkostning), mens pengene der normalt indrives i abonnoment, bruges til at vedligeholde det trådløse net. Så kan teleoperatøren i området vurdere om det er billigst at levere en gratis service, eller at få kablerne repareret. (når jeg siger teleindustrien, vil det være TDC, eller fiber selskaberne, da de er de eneste der har egen kabel net).

 • 2
 • 0
#43 Anonym

Der er nok en grund til, at de små fællesantenner er blevet opkøbt og erstattet med en anden løsning. Bla. så er der ikke mange master tilbage og det er almindeligvis svært at få lov til at rejse nye.

Det er egentligt ikke så svært at oprette et anlæg der tilbyder trådløs net over den omtalte teknologi, men det kræver bl.a. at man er rimelig uafhænig af leverandøren af backbone. Ellers er man altid i lommen på andre, og det er en usikker forretningsmodel.

Ideen med at bruge trådløs kommunikation i tyndt befolkede områder er ikke så dum, men der opstår desværre ofte en masse problemer når det skal udføres i praksis.

 • 1
 • 0
#44 Anne Kallehauge

Fat det lige, det er ikke alle i Dk, der kan få mobiltbredbånd, vi bor 10 km fra nærmeste lille by, og i den ene som egentlig er en stor turistby, der virker mobilt internnet, heller ikke. I byen på den anden side, er det kun ½ delen af byen der kan benytte mobiltbredbånd, selv mobiltelefonen falder ud. Nå men jeg fik igår 2 afslag ind af døren på mulige bredbånds leverandøre, og idag kom et forklarende brev fra TDC, du kan ikke få bredbånd, da vi måler 43,2 DB støj på linjen... ØH hvad skal jeg så gøre. Nu har jeg skrevet til Bredbånd Nord om de har planer om at komme forbi min adresse i nær fremtid, har ikke fået svar, de er jo mest interesseret i at levere i byer... Ved fra nogle venner der bor i en by, hvor de er ved at lægge bredbånd ind, at de kun kan få hvis x antal beboer på deres vej tilmelder sig... Ja der burde være en lov der pålagde TDC eller energi selskaberne at levere til alle, hvor de i forvejen har kabler, også selv om de så skulle udbedre kablerne for at kunne levere...

 • 0
 • 0
#45 Anne Kallehauge

Vil bare lige slå på at tak for en mrd. mere på nettet, men hvad hjælper det når der ingen udbyder er i mit område, eller skal jeg forvente at TDC udbeder fejlen på deres kobber ledning, som løber lige her ude i mit skel. Nej vel..

 • 1
 • 0
#46 Mogens Ritsholm

Det er sjældent, at nettet hos en teleudbyder lukkes og slukkes ved en konkurs. For så reduceres værdien hurtigt af dette aktiv, og det rejser nogle særlige problemstillinger udover tab af service for kunderne.

Jeg har forstået, at Skyline også udbyder telefoni via FWA, og at det dermed også er tildelt telefonnumre, som sikkert er porteret i de fleste tilfælde.

Når konkursforvalteren lukker og slukker er han ikke længere teleudbyder og brugerne er ikke længere telekunder. De falder dermed med ét ud af telereguleringens rettigheder og pligter, og der kan f.eks. opstå problemer med at videreføre sit nummer hos en anden teleudbyder.

Problemet opstod i UK omkring 1992, da en radiobaseret telefoniudbyder gik konkurs. Den engelske regering greb ind. Ikke fordi kunderne ikke kunne finde alternativer, men fordi de ikke kunne genbruge deres numre.

Vi fik også med baggrund i denne sag i dansk lovgivning taget højde for denne situation, men jeg ved ikke, om det er blevet videreført og plejet under de nye omstændigheder. Og jeg gider ærlig talt ikke undersøge det, når vi nu har telemyndigheder og teleanalytikere.

Men det er et af de første spørgsmål, som rejser sig hos en gammel ræv som mig, når konkursforvalteren adviserer en lukning af Skyline.

 • 4
 • 0
#47 Jens Jönsson

Hvis det var mig, ville jeg gå en tur ned i en Telebutik efter eget valg og købe en 3G/LTE wireless router. Så ville gå hjem igen og sætte strøm til.

Gør dig selv en tjeneste og kig på TDC's dækningskort: http://daekning.tdc.dk/privat.html Prøv at fjerne flueben i "op til 0,2 Mbit/s" og "op til 3 Mbit/s" (Her skal du være særligt opmærksom på at "Op til 3 Mbit/s" så kan være en hastighed mellem 0,2 Mbit/s og 3 Mbit/s.... Hvis du så tager og kører en tur ud på landet og måler, så er der faktisk rigtigt mange steder, hvor der ikke er 3G/4G dækning. Og hvis der er, så er hastigheden et par 100 Kbit/s... Så ikke særligt brugbart, ihvertfald ikke, hvis du har været vandt til en Skyline forbindelse....

 • 0
 • 0
#48 Jens Jönsson

Hvis det var mig, ville jeg gå en tur ned i en Telebutik efter eget valg og købe en 3G/LTE wireless router. Så ville gå hjem igen og sætte strøm til.

Gør dig selv en tjeneste og kig på TDC's dækningskort: http://daekning.tdc.dk/privat.html Prøv at fjerne flueben i "op til 0,2 Mbit/s" og "op til 3 Mbit/s" (Her skal du være særligt opmærksom på at "Op til 3 Mbit/s" så kan være en hastighed mellem 0,2 Mbit/s og 3 Mbit/s.... Hvis du så tager og kører en tur ud på landet og måler, så er der faktisk rigtigt mange steder, hvor der ikke er 3G/4G dækning. Og hvis der er, så er hastigheden et par 100 Kbit/s... Så ikke særligt brugbart, ihvertfald ikke, hvis du har været vandt til en Skyline forbindelse....

 • 0
 • 0
#49 Jens Henriksen

Utroligt at nogen tager en lobbyist som John Strand for et orakel.

Øhh? Hvad får dig til at tro det? Min tilgang var nærmere "at også blind høne kan finde korn" :-) I det konkrete tilfælde var der ting i det af hr. Strand udmeldte som burde være kendt stof for ordføreren - og så syntes jeg at journalistens ordvalg var lige så problematisk for en saglig behandling af emnet som politikerens selvpromovering. Resten af det du skriver er vi derfor 100% enige om.

I dag kan man så muntre sig over at branchen hellere vil hjælpe til end have mere forvrøvlet lovgivning, hvilket fremgår her http://www.version2.dk/blog/et-virksomt-skud-boven-45754 Så lidt fornuftigt kom der alligevel ud af historien selvom karakteren for det kunstneriske indtryk var lav ;-)

 • 1
 • 0
#51 Michael Nielsen

Ang. Master, der er 1000'er af master i Danmark, - det kræver mobil telefonien jo.. Problemet er at der nogle områder der ikke dækkes.. Feks kræver den Skyline forbindelse som jeg har en mast, men der er LOS problemer, og derfor skulle jeg havde en 3 meter mast over taget.

Så reelt burde det ikke være et problem at finde en mast..

 • 0
 • 0
#54 Johnny Olesen

Gør dig selv en tjeneste og kig på TDC's dækningskort: http://daekning.tdc.dk/privat.html Prøv at fjerne flueben i "op til 0,2 Mbit/s" og "op til 3 Mbit/s" (Her skal du være særligt opmærksom på at "Op til 3 Mbit/s" så kan være en hastighed mellem 0,2 Mbit/s og 3 Mbit/s.... Hvis du så tager og kører en tur ud på landet og måler, så er der faktisk rigtigt mange steder, hvor der ikke er 3G/4G dækning. Og hvis der er, så er hastigheden et par 100 Kbit/s... Så ikke særligt brugbart, ihvertfald ikke, hvis du har været vandt til en Skyline forbindelse....

Det er den slags indlæg, som får mig til at ryste på hovedet. Nej, det er ikke personligt, men der findes andre teleselskaber end TDC. Man kan ikke bare kigge på TDCs dækningskort, og så konkludere at der ingen dækning er på adressen.

Ligeledes så er det ikke ulovligt at opsætte en ekstern antenne på et USB modem. Den dækning som bliver illustreret på teleselskabernes dækningskort, det er den dækning du kan forvente med et USB modem eller smartphone uden en ekstern antenne.

Mange folk tror at Skylines teknologi var "magisk" siden de dækkede ude på landet. Der var intet magisk over Skylines Wimax netværk udover moduleringen og det faktum, at Skyline brugte eksterne antenner, som gave 10-14 dBi ekstra signal. Oversat til dansk: Du kan få samme nogenlunde dækning hos TDC, Telenor, Telia og 3 ved brug af en ekstern antenne.

Jeg har hørt en masse rygter om disse steder, hvor Skyline havde "magisk" dækning, men jeg kan helt objektivt ikke finde disse steder - såfremt man investerer i det korrekte udstyr.

 • 2
 • 0
#55 Per Borch

@Johnny Jeg kan godt sende de øvrige udbyders dækning TDC's er bare den der har den højeste dækning i området.

Det er altid sjov at have forskellige konsulenter på besøg og se den blive koblet af netvæket... ingen telefon eller internet.. de bliver sjældent ret længe. jeg har testet router fra 3 med en ekstern antenne og nåede op på den svimlende hastig 18 Kbit/s

 • 0
 • 0
#56 Mogens Ritsholm

I nogle tilfælde har du sikkert ret. Men prøv jer frem ved at kravle op på taget eller lignende inden i helt stoler på, at en mast løser problemet.

Hvis der er nogenlunde fri sigt og dermed fortrinsvis radial dæmpning, vil masten ganske rigtigt give et højere niveau.

Men for mange er det landskabets kontur og vejrforhold, der skaber problemet. Når temperatur og fugt varierer med højden, kan radiobølgerne afbøjes op i atmosfæren.

Jeg har selv et problem ved mit sommerhus, der ligger 3-4 km fra den højt placerede mast ved vejby strand. Når signalet er væk, hjælper det efter min erfaring ikke at bruge mast. For det er bare helt væk de første mange meter over jorden.

Jeg ved ikke, om skyline kunder har haft det samme problem. Men flere har rapporteret, at det virkede bedst ved optisk sigt. Så noget kunne tyde på det.

Det var samme problem med det højt profilerede net i Kalmar len, som måtte opgives. Signalberegningerne faldt ikke til jorden. De forsvandt hen over trætoppene.

Men jeg har selv kun private erfaringer på dette område.

 • 0
 • 0
#57 Per Borch

ja der er da også et pænt stykke vej til nærmeste mast godt 8 km væk... at der så er en bakke i vejen gør det jo ikke bedre, området er også det man kalder radiodødt jord.. Højt indhold af jern og vand. Dårligt tv-signal selv med forstærkning ingen DAB dÆkning..FM radio kun med udendørs atenne og forstærkning..

 • 0
 • 0
#58 Mike Mikjær Blogger

Sidst jeg skrev det her blevet det slettet, så det gør det sku nok også igen :-)

Men regeringen er selv ude om det, de har taget så uhyrlig en sum for licensen at det ikke kunne løbe rundt OG de har stillet krav om at udbyderne skal være landsdækkende ... og det gør jo netop at de så kommer til at konkurrere med alm. adsl og fiber linier i de områder hvor de er etableret, og det fjerner fokus fra de områder hvor wimax kan(kunne) gøre en forskel.

Så det kan godt være at Trine Bramsen igen her demonstrere sin uvidenhed, men faktum er altså at fingeren peger tilbage på hende selv!

Vil i ha en løsning? Fint nok? Udbyd licensen sammen med Skyline's nuværende kunder og udstyr til højest bydende, mindstepris 1kr, og få ændret "landsdækkende" til noget mere passende ... så skal der nok melde sig en udbyder på banen!

 • 4
 • 1
#59 Anders Majland

Du kan få samme nogenlunde dækning hos TDC, Telenor, Telia og 3 ved brug af en ekstern antenne.

Hr og fru danmark ved slet ikke at det er er mulighed. Dernæst kan de ikke bare købe det fikst og færdigt klart til brug. Istedet skal de måske hyre en lokal installatør og så er det pludseligt en noget større investering at få adgang til internettet.

Og der er rigtignok forskel på hvor selskaberne har huller i nettet. Så kan 3 ikke dække kan tdc måske og omvendt.

Mit wimax udstyr har siddet ubenyttet 1/2 år som backup det lokale elselskab tilbød os fiber. Andre trådløse teknologier har jeg prøvet men ikke fundet det besværet værd selv at rode med ip-tæt-nok antenneudstyr til udendørs montering i masten.

 • 0
 • 0
#60 Johnny Olesen

Hr og fru danmark ved slet ikke at det er er mulighed. Dernæst kan de ikke bare købe det fikst og færdigt klart til brug. Istedet skal de måske hyre en lokal installatør og så er det pludseligt en noget større investering at få adgang til internettet.

Ah.. dit indlæg forputtede sig i min indbakke, så du får lige et forsinket svar.

Det har helt ret i at Hr. og Fru Danmark ikke aner noget om delen med antenner, men måske denne debat kan åbne folks øjne for muligheden.

Hos Net1 kan du købe en fiks og færdig løsning. Hos Bedresignal.dk kan du købe en fiks og færdig gør det selv løsning, som kan installeres selvom man har ti tommelfingre.

 • 0
 • 0
#61 Per Borch

Net1 er da en godt løsning hvis man nøjes hente mail og læse nyheder.. men ligesom 3G er det alt for dyrt hvis man har en trafik der siger +5 GB om dagen. og skulle man få lyst til at spille lidt Battlefield.... så forsvinder lysten ret hurtigt igen.... med de pingtider der leveres her..

 • 0
 • 0
#63 Per Borch

Vov.... 5GB trafik om dagen, det er sku imponerende for en privatperson...

Eller er det Lidt nyheder kørende i baggrunde, en udsendelse man ikke lige fik set.. resten af familien er vel også på hver dag.. så var der jo lige flash kortet der blev tømt i kammeraet, backup er vel en naturlig ting, naturligvis ikke på samme adresse, og jo routeren siger at det er +5 GB

Før vi fik Skyline havde jeg to linjer hos TDC og kørte Dual Wan på en Untangle router.. Men det kobber TDC har kan ikke længere bære hastigheden jeg havde før.. Såee

 • 0
 • 0
#64 Bjarke Kringelhede

Ja, det lyder ganske rimeligt for en normal familie med 5GB.. Det er jo derfor trådløst aldrig bliver andet end sekundært.. Forestil dig hvor tæt antennerne skal stå hvis de skal trække den trafik. Det vil simpelthen være for dyrt for teleselskaberne. Derudover stiger trafikken jo nok med tiden :)

 • 2
 • 0
#65 Anonym

Vov.... 5GB trafik om dagen, det er sku imponerende for en privatperson...

Jeg kan se at vores husstand de sidste 30 dage samlet (op og ned - 4 personer) har genereret 1200GB.

Bag dette ligger: - online backup (fuld backup af klienter og NAS) - online gaming - media streaming (spotify, youtube osv.) - jeg arbejder typisk hjemmefra 1-2 dage om ugen

Telia's LTE ville så være brugbart én dag.

 • 2
 • 0
#67 John Strand
 • 0
 • 3
#68 Michael Svendsen

Min Router siger 84GB for april og 96 GB for maj. Og nej - Der bliver IKKE downloadet noget ulovligt, men en del lovlig streaming, podcasts youtube mm fylder selvfølgelig i budgettet. Jeg er for det meste alene om brugen. (knægten kommer kun hjem, for at få vasket tøj en enkelt gang eller to om måneden) så 2-3 GB for en typisk "moderne user" dagligt vil være mit gæt.

 • 0
 • 0
#71 Jens Jönsson

Jeg tror at det tal indeholder trafikken fra de erhvervskunder som SE har - herunder Danfoss og en række andre store lokale virksomheder.

Jeg er da glad for at du siger "tror" (Har du endeligt lært noget, John ?). Umiddelbart er det ikke til at sige, for private og erhverv bruger samme net hos SE, men lidt forskellig vej videre ud på det store Internet igennem Nianet.

Jeg bruger selv væsentligt mere end de 2,25 Gb. om dagen. Men jeg streamer også en del (musik og video) både ind og ud, kører VPN til arbejde osv. osv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere