It-nedbrud er mere end teknik: Går forretningen i stå, mens systemet er nede?
Hvis kommunens it-systemet går ned, risikerer Fru Jensen, at hendes elektroniske medicinkort bliver fanget bag de døde skærme. Og hvad gør man så?
Det er et af de spørgsmål, som en it-beredskabsplan blandt andet skal kunne svare på. Men som Version2 tidligere har skrevet, så har mere end halvdelen af landets kommuner ikke opdateret deres it-beredskabsplaner inden for de sidste to år.
Men i følge konsulent Michael Hald fra KL er det ikke it-afdelingernes skyld, at beredskabet ikke er fuldt opdateret. Det er nemlig hans opfattelse, at it-afdelingerne i landets kommuner har godt tjek på den tekniske side af beredskabet. Det er tværtimod i resten af den kommunale forretning, at planerne halter.
»Den tekniske del af it-beredskabet vurderer jeg, er høj. Der, hvor jeg tror det kniber, det er, når du ser på den kommunale forretning. Men det er ikke noget, som it-afdelingerne kan gøre noget ved. Det eneste de kan gøre, det er at få systemet til at fungere rent teknisk,« siger Michael Hald til Version2.
It-beredskabsplanerne fortæller ikke kun hvordan de it-ansvarlige hurtigst muligt får systemet op at køre igen. Den giver også vejledning til resten af medarbejderne i kommunen om, hvordan de fortsætter med at drive forretningen mens nedbruddet står på.
»Man kan dele en beredskabsplan op i to dele. Den ene halvdel er den rent tekniske, hvor it-afdelingen finder ud af, hvordan man får systemerne op at køre igen. Den anden er den forretningsmæssige del. Det vil for eksempel sige, at medarbejderne ved hvordan de får fat i en liste over hvilke borgere, der skal have varm mad i dag, eller hvordan de får fat i borgernes medicinoplysninger, når computeren nu ikke virker,« forklarer Michael Hald.
Michael Hald er enig i, at det er et problem, at halvdelen af kommunerne ikke har opdateret deres it-beredskabsplaner. Men han peger samtidig på, at ansvaret ligger på direktionsgangen i kommunerne og ikke i it-afdelingerne.
»Skulle der ske store nedbrud, og det sker jo engang imellem, så er det kommunens ansvar, at der er beredskabsplaner for, hvordan forretningen kan køre videre ? også når it'en ikke virker,« understreger Michael Hald over for Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.