It-ministeren: Offentlige organisationer skal til at tænke ud over egen næsetip
Aarhus. Offentlige organisationer skal til at se ud over egne behov i digitaliseringsarbejdet. For digitalisering er noget af det mest strukturnedbrydende, vi har. Det er ikke født ud fra kommunegrænser og andre skel i den offentlige forvaltning.
Det fastslog minister for offentlig innovation Sophie Løhde i en keynote på konferencen Offentlig Digitalisering, som interesseorganisationen Dansk IT afholder i Aarhus netop nu for 1.500 tilmeldte.
»Vi skal tænke væk fra den silotænkning, som for mange steder præger den offentlige sektor,« sagde Sophie Løhde.
»Myndighederne er nødt til at sætte egne dagsordner til side og samarbejde mod de fælles mål. Selv om vi har en velfungerende offentlig sektor, så må det ikke være en undskyldning for at hvile på laurbærrene,« sagde hun.
Opdelingen går ifølge hende ud over borgerne, som i dag oplever en 'alt for fragmenteret' offentlig sektor, hvor man skal henvende sig til flere myndigheder:
»Det gælder for eksempel den komplicerede patient, som skal henvende sig flere steder, og her bliver ansvaret placeret hos patienten, og derfor får patienten ikke den service, som den burde være: et sammenhængende patientforløb,« sagde ministeren.
»Og helt ærligt så tror jeg ikke, det betyder noget for borgerne, om det er kommune, region eller stat, der har ansvaret.«
Ministeren slog samtidig fast, at der er brug for at tage nye løsninger f.eks. inden for velfærdsteknologi til sig - for borgernes skyld, men også for det offentliges.
Desuden påpegede Sophie Løhde, at det er vigtigt at værne om borgernes tillid til den offentlige sektors brug og udveksling af borgerdata:
»Her er det vores opgave at sikre, at borgerne føler sig trygge i den offentlige sektor. Derfor er den digitale sikkerhed en af de vigtigste dagsordener.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.